Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 5. 2010,
10.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 5. 2010, 10.16

8 let

Poplava evropskih filmov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
S projekcijo poljskega filma Triki v ljubljanskem Kinodvoru se v devetih slovenskih mestih začenja Filmski teden Evrope.

V okviru programa dogodkov ob letošnjim dnevu Evrope, 9. maju, bo med 10. in 15. majem v devetih slovenskih mestih potekal Filmski teden Evrope. Brezplačno si bo mogoče ogledati štirinajst evropskih filmov, sofinanciranih iz programa Evropske komisije MEDIA.

Sedem od teh filmov je sodelovalo tudi v selekciji za nagrado LUX, ki jo podeljuje Evropski parlament. Projekcije bodo potekale v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Črnomlju in Kočevju.

Poleg filma Triki, ki govori o tem, kako se o tem, kako se otroške sanje včasih uresničijo, bo v Kinodvoru na ogled tudi film madžarsko-francoske koprodukcije Katalin Varga ter francoska družinska melodrama in politični film Dobrodošli.

Med brezplačnimi filmi so tudi nemški film Ponarejevalci, ki je dobil oskarja za tujejezični film, italijanska kriminalna drama Gomora, avstrijska drama Povračilo, čustveno ljubezenska zgodba o prepovedani ljubezni med baskovskim kmetom in njegovim hlapcem – Ander, animirani film Jelenček Niko, norveška komična drama Sever, bolgarsko-slovensko-nemško-madžarska koprodukcija Svet je velik in rešitev se skriva za vogalom, španski Zlomljeni objemi, poljski film o pokolu v Katinu, francoska družinska drama Božična zgodba ter britanski film Genova.

Ustvarjalni delavnici

Prav tako v Kinodvoru bo od 10. do 12. maja potekala Scenaristična delavnica. Perspektivnim scenaristom in mladim navdušencem bosta na delavnicah scenaristične veščine pomagala izpiliti strokovnjaka Miguel Machalski in Miroslav Mandić. Najboljšo adaptacijo po zgodbi Pozor! Pazite! Zdaj je demokracija! avtorja Željka Jugoviča bo Televizija Slovenija nagradila z odkupom za potencialno realizacijo kratkega filma.

Svojo ustvarjalnost in domišljijo bodo otroci lahko razvijali skozi izkušnjo animiranega filma na izobraževalnih delavnicah 11. maja v Novem mestu in 12. maja v Slovenj Gradcu. Delavnici pripravljajo v sodelovanju z vzgojno-izobraževalnim programom animiranega filma Slon in informacijskimi točkami Europe Direct.

Ne spreglejte