Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 11. 2011,
7.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mitja Okorn

Torek, 15. 11. 2011, 7.48

8 let

Mitja Okorn o filmu Pisma sv. Nikolaju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Režiser Mitja Okorn, ki je na Poljskem posnel film Pisma sv. Nikolaju, bo v četrtek, 17. novembra, ob 14. uri v Cankarjevem domu z videoprojekcijo predaval o snemanju filma.

Režiser Mitja Okorn bo predstavil osebno izkušnjo snemanja filmov na primerih nizkoproračunskega Tu pa tam in z dvema milijonoma evrov financiranega filma Pisma sv. Nikolaju ter obenem spregovoril o razlikah pri načinu filmskega ustvarjanja na Poljskem in v Sloveniji.

Film Pisma sv. Nikolaju si boste lahko ogledali na Liffu v petek, 18. novembra, ob 19. uri v Cankarjevem domu in v soboto, 19. novembra, ob 19.30 v kinu Komuna, na rednem sporedu slovenskih kinematografov pa od 15. decembra dalje.

Zima nikakor ni šla na roke oblikovalcem filma Pisma sv. Nikolaju. Na filmsko prizorišče je morala tako stopiti kinematografska čarovnija in posebni stroji za proizvajanje umetnega snega. Ekipa Pisma sv. Nikolaju je tako začela mrzlično zasneževati gozd v narodnem parku Kampinos ter ulice Varšave. Prava ironija usode pa je, da je bila še nekaj dni pred začetkom snemanja vsa Poljska prekrita s pravim snegom.

Pravi izziv za ekipo so bili prizori, ki so jih snemali v priljubljenem trgovskem središču. Filmska ekipa je film lahko snemala izključno ponoči, seveda pa je snemala prizore, v katerih dogajanje poteka na zelo živahen predbožični dan. Na prizorišču snemanja je takrat vladalo pravo praznično vzdušje in huda zmešnjava. Kasia Bujakiewicz je kot snežinka pela "Santa Claus is coming to town", Tomek Karolak in Roma Gąsiorowska sta v prelepih prazničnih kostumih Božička in Božičke zabavala preko 150 otrok in 300 odraslih statistov, ki so igrali Varšavčane, ki hitijo po prazničnih nakupih.

Čarobno ozračje praznikov je bilo zlasti opazno v prizorih, ki so jih snemali v agenciji za prireditve, ki jo vodi Vlado oziroma Paweł Małaszyński. Marija, Božički, sneženi možje, trije kralji, pingvini, jelenčki in vsi drugi praznični liki so postopali po hodniku agencije. Za izjemne kostume več kot 100 statistov je poskrbela Magdalena Biedrzycka.

Ne spreglejte