SiolNET. Trendi Film in TV
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako so videti besede onkraj vidnega

2

termometer

Dokumentarni film Besede onkraj vidnega scenarista Mitje Čandra in režiserja Matjaža Latina, ki so ga predstavili v Kinodvoru, razkriva slepoto kot fizično, psihološko in socialno danost.

Film Besede onkraj vidnega ob številnih osebnih zgodbah in refleksijah strokovnjakov skuša preplesti številne teme, ki se odpirajo ob preseku dveh pomembnih družbenih kategorij: slepote kot fizične, psihološke in socialne danosti na eni in knjige kot nosilke civilizacijskega razvoja in prostoru individualne svobode na drugi strani. Sledimo opismenjevanju slepih otrok, študiju in vključevanju v svet znanja ter branju kot izkušnji estetskega in avtorefleksije. Film nenehno išče točke in dileme, ki so skupne vsem ljudem, ne glede na rasno, socialno ali kulturno pogojenost. S svojimi izkušnjami in pronicljivim filozofskim pogledom nas v svet slabovidnih popeljejo Branko Čeak, Aleksandra Surla, Branko Petovar, dr. Tomaž Brejc, Marko Mikulin, Aksinija Kermauner, Alem Mešinović, Anja Pustak Lajovic, Tomaž Wraber, Alenka Zupančič, Tomo Virk in Boštjan Vuga.

Film oziroma filmski esej, ki bo predvajan tudi jutri na RTV Slovenija kot dokumentarec meseca, je nastal po avtorefleksivnem eseju programskega direktorja zavoda Maribor 2012 Mitje Čandra Gotski gozd. Končali so ga aprila lani, potem je odpotoval na filmski festival v Beograd, jeseni pa smo ga videli tudi na 14. Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Nastal je s pomočjo ministrstva za kulturo in v sodelovanju z RTV Slovenija v produkciji Zavoda vizualni laboratorij.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin