Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 5. 2014,
10.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 7. 5. 2014, 10.23

8 let

Kako je Disney Angelino Jolie preobrazil v Zlohotnico?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Trideseti maj je datum, ko bo svetovno premiero doživela Disneyjeva fantazijska akcijska pustolovska drama Zlohotnica (Maleficent). V kultno zlobno vilo se je prelevila oskarjevka Angelina Jolie.

Kako pa je ustvarjalcem filma uspelo Joliejevo preobraziti v filmofilom znani lik iz Trnuljčice (Sleeping Beauty), klasičnega animiranega celovečerca iz leta 1959, v katerem se Zlohotnica prvič pojavi?

Koščen belopolt zlovešč obraz, unikatni rogovi ter črna obleka z visokim ovratnikom in dolgim plapolajočim plaščem – to so prepoznavni atributi vile, ki je v risanki (in zdaj prihajajočem filmu) princeso Auroro preklela s stoletnim snom.

Pravi videz vile v igrani različici je bil pomemben tako za igralko kot tudi režiserja Roberta Stromberga. "Angelina je bila zelo strastna glede tega, kdo lik Zlohotnice je in tudi kakšen bo njen videz," je povedal režiser in dodal: "Skupaj sva se odločila za videz, ki ne bi bil stereotipski, a bi obenem dal občinstvu takoj vedeti, da gre za lik zlobne vile iz Trnuljčice."

Začetna ideja izhaja iz animacije Za oblikovanje in izdelavo kostuma vile (in tudi vseh drugih) je bila odgovorna londonska oblikovalka Anna B. Sheppard. Med drugim je sodelovala pri Schindlerjevem seznamu (Schindler's List) in Pianistu (The Pianist), njen talent pa je pri obeh filmih z nominacijo za oskarja prepoznala tudi Ameriška akademija za filmsko in televizijsko znanost.

Sheppardova je morala za potrebe Zlohotnice oblikovati kostume za dva različna svetova: človeškega in tistega, v katerem prebivajo pravljična bitja. Proces oblikovanja kostumov je začela z raziskavo slik, skic in skulptur francoske in italijanske umetnosti, in sicer iz obdobja od 15. stoletja do renesanse.

Nato si je ogledala animirano različico, v kateri je Zlohotnico z vsemi prej omenjenimi prepoznavnimi elementi zasnoval animator Marc Davis, te elemente pa je poskušala vključiti v svoj dizajn. "Najbolj izstopajoč lik v risanki je prav Zlohotnica. Barve, ki sem jih uporabila za filmski kostum, so podobne tistim iz risanke. Vsak, ki si je ogledal risani film, bo ugotovil, da je filmska različica Zlohotnice v velikem prizoru s krstom identična risani različici, le da je lepša," je dejala kostumografka.

Čeprav je Sheppardova zasnovala obliko kostuma, priznava, da končnega izdelka ne bi mogla izpeljati brez pomoči posebnih oblikovalcev, ki so za potrebe kostuma izdelali številne dodatke iz umetnega krzna, usnja in perja. "Kostum je šel skozi številne faze, od prvotne uporabe lahkotnega blaga v barvi mahu do bolj mračnjaškega in zloveščega videza, ki smo ga dosegli s težjim blagom z veliko volumna," je povedala.

Obrazna sprememba in rogovi delo sedemkratnega oskarjevca Eden od prvih elementov celotnega kostuma, ki so ga oblikovali in izdelali, so bili rogovi. Te si je zamislil sedemkratni dobitnik oskarja za posebne učinke, legendarni Rick Baker. Začel je z digitalno risbo Zlohotnice: "Sprva sem menil, da z Angelininim obrazom ne bi počel ničesar, ampak bi ji dodal samo rogove in morda zašiljena ušesa."

A ko se je v proces vključila še igralka, se je dizajn začel razvijati. "Angelina je želela več obraznih dodatkov, zato sem oblikoval več skic, na katerih so zelo subtilne spremembe obrisa njenega obraza. Želela je tudi drugačen nos, da bi lahko bila še bolj podobna liku, ki ga igra. Tako sva skupaj ustvarila kar nekaj digitalnih podob z različnimi ličnicami, ušesi in rogovi, ki smo jih nato prenesli v skulpturno formo, da bi si lik lažje predstavljali v 3D-obliki," je povedal Baker.

Umetnik je nato za Joliejevo ustvaril z gelom napolnjene silikonske ličnice, nos in ušesa. Čeprav so igralkine ličnice v filmu vidno zašiljene, pa so bili dejanski obrazni dodatki skoraj nevidni. "Neverjetno je, kakšen je Angelinin obraz na filmu, ko pa smo na vrh njenih ličnic dodali le šestmilimetrski silikonski dodatek," je še razkril.

Za obrazno preobrazbo igralke je skrbel umetnik ličenja Arjen Tuiten, ki je Bakerjev dizajn vsak dan prenesel na njen obraz. "Angelina je morala vsako jutro potrpežljivo sedeti na stolu dolge štiri ure," je povedal.

Rogovi so predstavljali precej trd oreh Z rogovi je imel Baker precej dela. "Eno največjih težav so zagotovo predstavljali rogovi, saj noben igralec oziroma igralka ne bi želel/-a preživeti celega dne z velikimi, težkimi rogovi na glavi. Zato sem želel ustvariti čim lažje rogove, ki bi se jih dalo brez težav odstraniti," se spominja.

S svojo ekipo je ustvaril vsaj štiri različne dizajne rogov in na koncu je skupaj z režiserjem izbral tistega, ki je najbolj ustrezal viziji filma. Na koncu so izdelali vsaj 20 parov rogov, ki so jih uporabili med snemanjem.

Rogovi so zelo lahki in izdelani iz uretanske smole. "Pravzaprav gre za dva dela naglavnega pokrivala. En del je čepica z dvocentimetrsko osnovo rogov, drugi del pa so sami rogovi, ki se na osnovo pripnejo z močnimi magneti. Rogove smo takrat, ko nismo snemali, odstranili z Angelinine glave in igralko razbremenili čudnega tovora," je še povedal.

Zelene kože v filmu ni Je pa v filmu nekaj, česar iz animirane različice niso prenesli. Barva kože animirane Zlohotnice je namreč zelena. V filmu tega ni. "Želeli smo, da je igrani lik še vedno lep in privlačen, zato smo se zeleni barvi kože odpovedali," je povedal Baker.

So pa nekaj posebnega njeni nohti. Plast pod nohti je namreč obarvana s črno barvo, njihova povrhnjica pa s posebnim svetlečim lakom. Le v prizoru krsta je plast pod nohti krvavo rdeča.

Angelinina Zlohotnica ima tudi ročno pobarvane kontaktne leče, ki jih je igralka oblikovala sama.

Kaj razkriva obuvalo? Noben kostum ni popoln brez obutve. Tu je nastopil Rob Goodwin, modni oblikovalec obuval in strokovnjak za usnje. "Zlohotnica je temačen in kompleksen lik. Zato me je navdahnila temnejša stran moderne visoke mode, ki je dopolnjevala pristop in vizijo oblikovalcev kostuma. V dizajn sem želel vcepiti stilsko bolj ostro komponento, s katero smo, vsaj upam, ustvarili novo različico kultne antagonistke," je povedal.

Dodal je, da je največ navdiha za dizajn dobil iz pogovorov z glavno igralko, ki se je liku popolnoma predala: "Je velika poznavalka pretekle in zdajšnje vizualne kulture in s skupnimi močmi sva ustvarila nekaj posebnega."

Obuvalo je izdelano iz usnja. Oblikovano je tako, da subtilno nakaže na to, da Zlohotnica ni v popolnosti človeško bitje.

Dodatki kot pika na i Za oblikovanje vseh Zlohotničinih dodatkov, od visokih ovratnikov različnih oblik in naramnih dodatkov do prstanov, brošk in zapestnic, so najeli Manuela Albarrana. Ta je za dizajn uporabil številne naravne materiale: različne kovine, od zlata do bakra, drage kamne, minerale in kristale, različne vrste usnja, perja ... Viline dodatke si je zamislil kot zelo organske, kot nekaj, kar je dano od narave.

Kako bo Angelina Jolie kot Zlohotnica igralsko in vizualno delovala na velikem platnu, bo mogoče videti že konec maja.

Ne spreglejte