SiolNET. Trendi Film in TV
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Električno življenje Louisa Waina

Oglasno sporočilo

Sijajni Benedict Cumberbatch v vlogi britanskega umetnika Louisa Waina, poznanega po nadrealističnih slikah mačk, ki jih je obsesivno slikal več kot trideset let svojega umetniškega življenja.

louis-wain-post-cover | Foto:

Neverjetna življenjska zgodba ekscentričnega britanskega umetnika Louisa Waina, katerega razigrane in včasih psihološke slike so za vedno uspele spremeniti dojemanje in percepcijo mačk. V filmu sledimo neverjetni pustolovščini tega nepoznanega junaka, ki mu je pred koncem 18. stoletja in na začetku 19. uspelo razkriti "električne" skrivnosti sveta in na ta način bolje razumeti lastno življenje in globino ljubezni, ki jo je delil s svojo ženo Emily Richardson (Claire Foy).

LW_00581 | Foto:

Louis Wain je poznan po tem, da je risal mačke. Nadarjeni umetnik se je rodil leta 1860, ob prelomu stoletja pa je njegovo ime poznalo prav vsako gospodinjstvo v Angliji. Njegove podobe mačk so očarale srca naroda, saj so se skromne mačke spremenile iz navadnih škodljivcev, ki lovijo miši in jih občasno nahranimo, v prisrčne hišne ljubljenčke. Tisti, ki še danes ne poznajo Louisa Waina, pa bodo verjetno prepoznali vsaj kakšno od njegovih slik. 

Louis Wain slika1 | Foto:

Čudaška inteligenca, ki je vplivala na njegovo delo, je bila odraz njega samega. Imel je veliko interesov, njegov um je raziskoval možnosti električnih tokov in sanjal o potencialnih patentih. Z mislimi je bil vsepovsod. Mojstrsko pa je v mnogih svojih idejah tudi uspel.

Vsekakor pa je bil izjemen umetnik in njegovo delo je pridobilo številne občudovalce. Avtor H. G. Wells je v radijski oddaji leta 1927 dejal: "Louis Wain je izumil mačji stil, mačjo družbo in cel mačji svet. Angleške mačke, ki niso videti kot mačke Louisa Waina, se lahko sramujejo samih sebe."

Benedict Cumberbatch je bil prevzet z epskim obsegom umetnikovega življenja. "Številne generacije so ga tako ljubile in spoštovale, toda nanj so mimogrede pozabili. Kasneje se je zavedanje o njem ponovno okrepilo, ko so oboževalci izvedeli, da je pristal v umobolnici," je povedal Benedict. "Njegovo življenje je izjemno široko platno, in biti sposoben igrati nekoga od tako mladih let do zadnjih trenutkov njegovega življenja, je bilo zame zelo privlačno."

LW_00578 | Foto:

Druga velika prednost vloge, ki je privlačila Cumberbatcha, je bilo risanje samo. Benedict je nadarjen umetnik, ki se je, v sodelovanju z učiteljem, naučil rokovati s svinčnikom prav tako kot Louis Wain, naučil pa se je tudi obvladati umetnost skiciranje z obema rokama hkrati. "Čutil sem močno povezanost z Louisom kot umetnikom," pravi. "Obožujem risanje, kljub temu da tega ne počnem velikokrat, in priložnost, da se zares poskusim v tem in se na to osredotočim, je bila najlepše darilo."

Napovednik filma:

Biografska drama ELEKTRIČNO ŽIVLJENJE LOUISA WAINA prihaja na velika platna po Sloveniji 20. januarja. Distributer filma je Blitz Slovenija.

Louis Wain slika 2 | Foto:

 Naročnik oglasnega sporočila je BLITZ FILM & VIDEO DISTRIBUTION D.O.O.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin