Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 8. 2013,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matt Damon znanstvena fantastika

Ponedeljek, 12. 8. 2013, 20.00

6 let, 6 mesecev

Alice Braga: Brazilka, ki ima rada nogomet in znanstveno fantastiko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tridesetletna igralka, ko jo bomo ob Mattu Damonu kmalu videli v znanstvenofantastičnem trilerju Elizij, je med drugim podpisana pod igralske zasedbe filmov Božje mesto, Jaz, legenda in Na cesti.

"Svojo državo imam rada, a nisem ravno tipična Brazilka: ne maram karnevala, ne nosim oprijetih oblačil in še nikoli nisem oblekla tangic – zelo rada pa s fanti igram nogomet," je pred nekaj leti dejala brazilska igralka Alice Braga. Danes tridesetletna lepotica, ki je svoj prvi uspeh na velikem platnu doživela kot Angélica v filmski uspešnici Božje mesto (2002), v četrtek, 14. avgusta, na spored naših kinematografov ob Mattu Damonu prihaja v znanstvenofantastični akciji Elizij.

Film se dogaja v letu 2154, ko obstajata dva razreda ljudi: zelo bogati, ki živijo v brezhibni vesoljski postaji Elizij, ki jo je zgradila človeška roka, in preostali, ki živijo na prenaseljenem, uničenem planetu. Zemljani si obupano želijo pobegniti pred zločinom in revščino, ki sta se razdivjala po svetu. Edini moški, ki ima možnost uvesti enakopravnost med tema dvema svetovoma, je Max, povsem običajen moški, ki si na vsak način želi priti do Elizija.

Mojstrska kombinacija družbenih vprašanj in znanstvene fantastike Medtem ko je Maxa upodobil Matt Damon, se je igralka iz São Paula prelevila v revno medicinsko sestro Frey, mati samohranilko, ki se mora vsak dan posebej boriti za svoje življenje. Maxa, prijatelja iz otroških dni, ni videla že več let, ko pa mora on pobegniti pred androidno policijo, ju usoda znova pripelje skupaj.

Kot je v enem od intervjujev povedala mlada igralka, se je od Matta Damona na snemanju naučila ogromno, obenem pa priznava, da je delo sprejela, ker je velika oboževalka dozdajšnjih filmov režiserja Neilla Blomkampa. "Všeč sta mi njegov pristop do obravnave družbenih težav in način, kako se dotakne pomembnih težav ter jih vplete v znanstvenofantastično zgodbo, ki izpade prava mojstrovina."

Filmi, v katerih se boriš za življenje, so zabavni Ko je Alice scenarij filma Elizij v roke dobila prvič, je bila, kot pravi, najbolj navdušena nad tem, da je Frey močna latinoženska, ki se bori za preživetje, in je zato lahko velik vzor ženskam z vsega sveta. "Občudujem to, da je mati samohranilka, ki se za svoje življenje bori vsak dan znova, a se nikoli ne smili sama sebi," pravi igralka, ki se je kljub težavam svojega lika ob snemanju filma izredno zabavala. "Filme, v katerih se je treba boriti za življenje, je vedno zabavno snemati." V Braziliji rojena Alice Braga se je s svetom filma srečala že v zgodnjem otroštvu, saj sta tako njena mama kot teta namreč igralki – njena teta je dobro znana Sônia Braga. Kot deklica je svoji vzornici pogosto spremljala na snemanjih in se najverjetneje ravno zato tudi sama že zelo zgodaj začela zanimati za igranje. Svojo igralko pot je začela s sodelovanjem v šolskih predstavah, pojavila pa se je tudi v nekaj televizijskih oglasih. Resneje se je z lovom na filmske in televizijske vloge začela ukvarjati kot najstnica.

Tekoče govori portugalsko, špansko in angleško Svoj prvenec je pri petnajstih doživela v kratkem filmu Trampolin (1998), a se nato še za nekaj let posvetila šolanju. Očiten preboj je prišel leta 2002 s filmom Fernanda Meirellesa Božje mesto, za katerega je bila nominirana za nagrado Cinema Brazil Grand Prize za najboljšo stransko igralko. Zatem je bilo mladenko mogoče videti še v vrsti cenjenih južnoameriških filmov, na primer Cidade Baixa in Sólo Dios sabe, pod svoj prvenec v angleškem jeziku pa se je podpisala leta 2006 s filmom Potovanje na konec noči, v katerem igrajo tudi Brandan Fraser, MosaDef in Catalina Sandina Morena.

Leto pozneje jo je bilo ob Willu Smithu mogoče videti v postapokaliptični znanstveni fantastiki Jaz, legenda, leta 2008 se je k Meirellesu vrnila v drami Slepota, potem pa jo je bilo mogoče videti tudi v trilerju Predatorji, akciji Repo Men in grozljivki z Anthonyjem Hopkinsom v glavni vlogi, Obred.

Letos smo jo v Kindovoru v filmu Na cesti videli v vlogi simpatije Jacka Kerouaca – igrala je Mehičanko, ki jo pisatelj spozna med delom na poljih bombaža. "Izkušnja je bila neverjetna, saj gre za predelavo čudovite in pomembne knjige – v čast mi je bilo sodelovati."

In kaj jo čaka v prihodnosti? Prihodnje leto bo ob Gaelu Garcíi Bernalu velika platna osvajala v vesternu Pabla Fendrika The Ardor, pa tudi v trilerju Kill Me Three Times. "Med svojo kariero sem imela toliko resnih vlog, da si v prihodnosti želim tudi igranja v romantični komediji," še dodaja igralka. "Zanimivo bi bilo igrati tudi negativca – da bi tokrat ljudje bežali pred mano!"

Napovednik filma Elizij:

Ne spreglejte