Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 8. 2018,
9.48

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Na svoji zemlji slovenski film

Torek, 28. 8. 2018, 9.48

5 let, 8 mesecev

70-letnica klasike Na svoji zemlji: na projekciji tudi štirje ustvarjalci filma #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Na svoji zemlji, Kongresni trg | Foto Matjaž Rušt

Foto: Matjaž Rušt

V ponedeljek so na odprtju Letnega kina na Kongresnem trgu, ki ga že peto leto zapored pripravlja mestni kino Kinodvor, predvajali digitalizirano in restavrirano različico prvega slovenskega zvočnega celovečernega igranega filma Na svoji zemlji (1948). Projekcije so se udeležili tudi štirje ustvarjalci filma.

Dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki se je tudi srečal z ustvarjalci filma - igralcem Andrejem Kurentom, scenografom Tonetom Mlakarjem, snemalcem in nastopajočim Ivom Belecem ter direktorjem fotografije in montažerjem Ivanom Marinčkom.

Tone Mlakar, Ivan Marinček, Ivo Belec in Andrej Kurent | Foto: Matjaž Rušt Tone Mlakar, Ivan Marinček, Ivo Belec in Andrej Kurent Foto: Matjaž Rušt

Poleg Andreja Kurenta v filmu igrajo še Lojze Potokar, Franc Presetnik, Mileva Zakrajšek, Štefka Drolc, Miro Kopač, Avgusta Danilova, Majda Potokar, Boris Sešek, Stane Sever, Metka Bučar in Jože Gale. Glasbo je napisal Marijan Kozina.

V Štigličevi epopeji o narodnoosvobodilnem boju, posneti po noveli in scenariju Cirila Kosmača, so nastopili naturščiki in slovenski gledališki igralci v svojih prvih filmskih vlogah. Prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film Na svoji zemlji se je leta 1949 kot prvi slovenski predstavil v tekmovalnem programu filmskega festivala v Cannesu. Film je celovečerni prvenec Franceta Štiglica, čigar 100-letnico rojstva bomo praznovali prihodnje leto.

Na svoji zemlji, Kongresni trg | Foto: Matjaž Rušt Foto: Matjaž Rušt

"Prav je, da poskrbimo za bogato zapuščino slovenskega filma"

"Letos praznujemo častitljivi sedemdeseti jubilej prvega slovenskega zvočnega celovečernega filma," je ob tej priložnosti dejala direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar. "Zapuščina slovenskega filma je bogata in prav je, da za njeno dediščino tudi poskrbimo ter na ta način zlasti mlajši generaciji omogočimo dostop do slovenske filmske dediščine, ki jo nečastno razžira duh časa. Ta projekcija je dokaz, da je mogoče z ustreznimi vlaganji omogočiti, da naša filmska dediščina ponovno zaživi pred gledalci."

Preberite še:

Gajin svet
Trendi Slovenski mladinski film navdušil v Sarajevu #foto
Špela Čadež
Trendi Slovenko povabili v oskarjevsko akademijo
Ne spreglejte