Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 7. 2010,
14.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 2. 7. 2010, 14.09

8 let

Občutek je primerljiv s tistim ob rojstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek bi se letos zadovoljil z okrog 70 tisoč obiskovalci. Zaradi recesije vstopnice cenejše. Pandurjevega Hamleta bo nadomestil Paco de Lucia.

Na čelu festivala Ljubljana ste že 15. leto. Od odprtja festivala nas ločita še dva dneva. Še čutite tisto vznemirjenje pred uvodno točko kot včasih ali je vodenje postalo rutina? Kaj vas najbolj skrbi Vsako poletje je unikatno. Ne pričakujem, da bo šlo vse tako kot lani. Nekatere stvari bodo gotovo še boljše, druge slabše. Je pa to poseben občutek, primerljiv tistemu ob rojstvu otroka.

Festivalski dogodki bodo na Ljubljanskem gradu in v Križankah. Kako ste pripravljeni na morebitne poletne vremenske nevšečnosti?

Nekaj smo rešili že lani z obnovo strehe v Križankah. Če pa nas ujame zelo huda nevihta, bomo mokri, ampak upam, da bo vreme takšno, kot je danes, in da bo vztrajalo še kar nekaj časa.

Na katere tri paradne konje stavite letos? Katerih prireditev ne smemo zamuditi?

Stavim na Ano Karenino v izvedbi Akademskega državnega baleta Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga, münchenske filharmonike in seveda Ženo brez sence. Menim, da tako konsistentnega programa še nismo imeli. Vse prireditve so res na svetovni ravni.

Predstava Hamlet v režiji Tomaža Pandurja je odpovedana. S čim jo boste nadomestili?

Na žalost smo zaradi hude prometne nesreče glavnega moškega igralca v predstavi Hamlet morali poiskati zamenjavo. Namesto Hamleta se bo 25. in 26. avgusta predstavil kitarist Paco de Lucia v družbi 10-članskega ansambla.

Kaj pripravljate za ponedeljkov otvoritveni dan?

Imeli bomo fanfare Slovenske vojske, ob 12. uri bomo namenu predali Adrijino letalo s festivalskimi znaki, na Ljubljanskem gradu bo premiera Ristanca, zvečer pa koncert z naslovom Mahler v Ljubljani in svečan sprejem, ki se ga bo udeležil tudi predsednik države Danilo Türk.

Dejali ste, da se recesija pozna pri kupni moči obiskovalcev, a sponzorji vseeno ostajajo oziroma jih je letos celo več. Čemu pripisujete tak sponzorski interes?

Upad prodaje sicer ni velik, vendar dobivamo številna pisma ljudi, ki hvalijo program in bi si želeli obiskati vse prireditve, a si lahko žal privoščijo le eno ali dve vstopnici. Zato smo začeli razmišljati o količinskem popustu. Ob nakupu šestih ali več vstopnic obiskovalci dobijo 40-odstotni popust, vstopnice dobijo takoj in jim ni treba čakati na dan prireditve.

S sponzorji gradimo dolgotrajen partnerski odnos. Ugotovili so, da se naložba v Festival Ljubljana obrestuje in da tako lahko največ vrnejo okolju, v katerem delujejo. Brez sponzorjev takega programa ne moremo pripraviti in izvesti. Kljub temu da se vstopnice zdijo drage ali predrage, pa to še zdaleč ni njihova ekonomska cena in ne pokrije stroškov.

Kakšno število obiskovalcev bi vas letos zadovoljilo?

Upam, da bo obiskovalcev vsaj toliko kot lani. Skupaj s kinom, likovno kolonijo in vsemi drugimi dogodki je bilo na festivalu okrog 70 tisoč obiskovalcev.

Ne spreglejte