Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 6. 2011,
10.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 22. 6. 2011, 10.52

8 let

Noč na krilih zimzelenčkov Dušana Velkaverha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
No, pa se je zgodilo. S polnimi jadri smo zajadrali v astronomsko poletje, z glasbenim poklonom piscu besedil Dušanu Velkaverhu pa se je nekako neuradno začelo festivalsko dogajanje v Ljubljani.

Kar zadeva prireditve, predvsem tiste na prostem, poletnemu gledališču Križank ni para. Nekaj je v preprosti lepoti prostora, ujetega med kamnite stene nekdanjega samostana nemškega viteškega redu, ki ga dodatno bogati še izjemna akustika. Za tako romantičen večer, kot je bil sinočnji, organizatorji skorajda ne bi mogli izbrati bolj romantičnega prizorišča.

Že uvodni takti Poletne noči Elze Budau in Mojmirja Sepeta iz leta 1964 v izvedbi Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenije pod taktirko dirigenta Lojzeta Krajnčana so množico nostalgikov popeljali na pot spominov, ko so bili časi lepi in brezskrbni.

V nadaljevanju je dobri dve uri trajajoči koncert postregel z največjimi in najbolj priljubljenimi uspešnicami iz 40-letnega Velkaverhovega glasbenega opusa: Maja z biseri, Ljubi, ljubi, ljubi, Mini-Maksi, Mlade oči, Med iskrenimi ljudmi, Ti si rekla sonce, Ljubljanske ulice, Brez ljubezni mi živeti ni, Dan neskončnih sanj, Vsak je sam, Najlepše pesmi, Nad mestom se dani, Zelene livade s teboj in ne nazadnje verjetno najbolj znano slovensko pesem, ki je nastopila tudi na izboru za pesem Evrovizije, Dan ljubezni v izvedbi skupine Pepel in kri.

Izvajalci teh, nevsiljiv in privlačen preplet talenta mlajše in starejše generacije pevk in pevcev, od Neže Drobnič, Nine Strnad, Nuške Drašček, Eve Hren, Ane Dežman, Darje Švajger, Edvina Fliserja, Janeza Bončine Benča, Ota Pestnerja, Elde Viler, Nuše Derenda, Alenke Godec do Irene Vidic, Ivana Hudnika, Irene Vrčkovnik, Matjaža Jelena, Dominika Trobentarja, Anike Horvat in Andreja Šifrerja, so s svojimi izjemnimi interpretacijami dodobra ogreli občinstvo in marsikdo je skupaj z nastopajočimi pobrundaval vsem znana besedila.

Pred vrhuncem večera, skupinsko izvedbo Dneva ljubezni, je generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli gospodu Velkaverhu podaril skulpturo dečka s piščaljo, vidno ganjen umetnik pa se je z nekaj stavki zahvalil občinstvu ter hudomušno orisal svojo sedanjost, preteklost in prihodnost. Z besedami: "To je verjetno eden najlepših večerov mojega življenja," je zaključil zahvalni govor ter dodal, da bi si v prihodnosti želel še več takšnih večerov, ki slavijo slovensko pesem. Skupaj z vsemi nastopajočimi (in stoječim občinstvom) je nato zaneseno zapel Dan ljubezni ter zaključil z nostalgijo in silnimi občutki zadovoljstva in sreče prežet prvi letošnji poletni večer.

Pa naj še kdo reče, da Slovenci nimamo svoje glasbene identitete, svoje bogate glasbene zgodovine. "In your face", dvomljivci …

Ne spreglejte