Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 8. 2015,
14.14

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

spominki Cerknica les

Nedelja, 16. 8. 2015, 14.14

5 let, 7 mesecev

"Verjetno vsaka prebivalka dežele pod Slivnico v sebi skriva kanček coprniškega duha"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mlada Cerkničanka je v lesenih figuricah združila značilnosti dežele ob Cerkniškem jezeru - "les, kulturno in naravno dediščino ter kanček pravljičnosti".

Presihajoče jezero, ostanki turškega tabora, pustni karneval, slivniške coprnice z Uršulo na čelu, Butalci, neokrnjeni gozdovi, grad Snežnik … Dežela, ki je in še navdihuje umetnike, kot so Ivana Kobilca, Maksim Gaspari, Lojze Perko in drugi.

S svojimi izdelki se Notranjski, deželi ob Cerkniškem jezeru, največjem presihajočem jezeru na svetu, poklanja tudi mlada ustvarjalka Petra Kovačič Jernejčič. Nedavno je ustvarila blagovno znamko Čirulečarule, pod katero se skrivajo ročno pobarvane lesene figurice živali in likov, značilnih za to okolje.

Obeski za ključe, broške in magneti v podobi ščuke, medveda ali Butalca Medved, ščuka, žaba, čebela, sova, štroklja, labod, ptica, kačji pastir, coprnica in Butalec so podobe, ki jih lahko za zdaj najdemo v Petrini delavnici. Kot pravi ustvarjalka, ki ustvarja "tako, za dušo", je ideja za figurice v njej tlela že nekaj časa.

Kanček barvitosti, navihanosti in čarobnosti za vsak dan "Želela sem narediti izdelek, ki bo moj in bo vseboval vse prvine našega okolja – les, kulturno in naravno dediščino ter kanček pravljičnosti," opisuje Petra.

Za drobne izdelke iz lesa se je odločila, ker so lahko lep spominek na njene domače kraje, na katerih se ne bo le nabiral prah, "temveč bo kupca spremljal pri dogodivščinah in v njegov vsakdan vnesel malce barvitosti, navihanosti in čarobnosti".

Vsaka coprnica potrebuje dober urok - zato ime Čirulečarule S pravljičnim je povezano tudi ime, ki ga je izbrala za svojo znamko. Cerknica, še posebej pa Slivnica, 1.114 metrov visok hrib, ki se vzpenja nad njo, je že od nekdaj znano zbirališče čarovnic – domačini jim pravijo coprnice.

"Verjetno vsaka prebivalka v deželi pod Slivnico v sebi skriva kanček coprniškega duha, ki ga prej ali slej spravi na plano," pravi Petra in doda, da za to čarovnice potrebujejo tudi dober urok. In od tod ime Čirulečarule.

Figurice so izdelane iz orehovega in javorjevega lesa. A ne po naključju. Obe drevesni vrsti se namreč pojavljata na Notranjskem.

Možat in krepak orehov les kot prispodoba za značaj Notranjcev "Med seboj sta si zelo različna – javor deluje čisto, nedolžno in dopušča več igranja z barvami; oreh pa deluje tako možato in krepko ... Kot značaj Notranjcev," izbiro opisuje ustvarjalka, ki vsak motiv najprej skicira. Vsem figuricam je skupno to, da so sestavljene iz ravnih linij in temeljnih geometrijskih likov.

Nato mizar po skici naredi strojni izrez iz lesa, čemur sledita ročno brušenje in fina obdelava. Petra vsako figurico posebej pobarva z akrilnimi barvami in jo premaže z akrilnim lakom, če gre za javorjev les, ali lanenim oljem, če gre za orehovega. Pobarvane figurice se nato sušijo kak teden.

Nato se oblikovalka odloči, kakšno vlogo bo namenila posamezni figurici – bo magnetek, broška ali obesek –, in jo shrani v prav tako ročno izdelano škatlico.

Spomin na Notranjsko tudi za tuje turiste Petra Kovačič Jernejčič pravi, da so leseni izdelki Čirulečarule namenjeni vsem, ki iščejo spominček z Notranjske, pa tudi tistim, ki znajo ceniti unikatnost, delo in trud ob nastajanju ročno oblikovanih izdelkov.

Ker Cerknico z okolico obišče tudi veliko tujih turistov, je izdelke opremila tudi z opisi v angleškem jeziku, za vse tiste, "ki bi si želeli poleg lepih vtisov domov prinesti tudi kakšen spominek".

Idej za nove izdelke, s katerimi bo obogatila znamko Čirulečarule, ne manjka. Med drugim ima v mislih tudi serijo izdelkov, ki ne bodo vezani le na Cerknico. Malce čarovnije se vendarle skriva tudi drugod, mar ne?

Ne spreglejte