Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 3. 2015,
17.06

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 31. 3. 2015, 17.06

8 let, 3 mesece

V Ljubljani na ogled grafike Dalija, Miroja, Picassa in Tapiesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Do konca maja si je mogoče v Ljubljani brezplačno ogledati originalne grafike slovitih španskih slikarjev 20. stoletja.

Na razstavi vgaleriji Visconti Fine Art z naslovom Štirje mačkoni je prikazanih več kot 20 izbranih del Salvadorja Dalija, Joana Miroja, Pabla Picassa in Antonia Tapiesa.

Ime razstave v izvirniku Quatro Gattos izvira iz imena kavarne v Barceloni - Cuatro Gatos caf oziroma Els Quatre Gats v katalonščini, kjer so se družili najpomembnejši umetniki iz začetka 20. stoletja.

Vsak od štirih velikih španskih umetnikov je na svoj način ustvaril popolnoma nove horizonte v likovnem jeziku slikarstva 20. stoletja. Vsi štirje umetniki, zelo produktivni tudi v grafični umetnosti, so ustvarili nekatera izmed najpomembnejših del na tem področju.

Prav grafične tehnike, ki prisilijo umetnika k bolj discipliniranim gestam, so zanimive za gledalca, saj predstavljajo umetnikov značaj v najbolj prečiščeni obliki.

Miro je bil mojster vseh grafičnih tehnik, Tapies je večkrat videzu svojega grafičnega lista dodajal tretjo dimenzijo, medtem ko sta se Picasso in Dali izkazala za velika mojstra v umetnosti risanja čiste in zapeljive črte, ki kot kraljica dominira v njunem grafičnem prostoru, so zapisali v galeriji.

Veliko obisk razstave v Beogradu Zbrana dela so v lasti zbirateljske družine Vujić. Celotna zbirka obsega več kot 50 del. Umetnine so bile premierno predstavljene septembra lani v beograjski galeriji New moment. Naletele so na velik obisk, v zgolj šestih dneh si je razstavo ogledalo več kot 5000 obiskovalcev.

Ne spreglejte