SiolNET. Trendi Dom
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl je Rene Burri, fotograf, ki je ovekovečil Che Guevaro

1

termometer

 | Foto:
V 82. letu je umrl fotograf Rene Burri, ki je s svojimi kultnimi portreti ovekovečil Pabla Picassa, Le Corbusierja in Che Guevaro.

Rene Burri je svoja najbolj znamenita dela ustvaril za agencijo Magnum Photos, za katero je od leta 1956 pokrival večje politične dogodke po vsem svetu. Med njegovimi najbolj znanimi fotografijami so portreti Che Guevare s cigaro v ustih, ki jih je posnel v Havani leta 1961. Za revolucionarja je pozneje dejal, da je bil aroganten, a očarljiv mož, kot tiger v kletki, poroča Guardian.

Burri je fotografiral tako znane politike kot tudi umetnike. Poleg Che Guevare je fotografiral Fidela Castra, med umetniki pa Le Corbusierja, Yvesa Kleina, Alberta Giacomettija in Pabla Picassa. Z njim naj bi se za fotografiranje usklajeval kar štiri leta.

Pred delom za Magnum Photos je bil Burri zaposlen kot asistent kamermana pri Disneyjevi podružnici v Švici, svojo prvo fotografijo pa je posnel pri 13 letih; na njej je bil Winston Churchill, ki se je leta 1964 v odprtem avtomobilu peljal čez Zürich. Svoj arhiv, v katerem je okoli 30 tisoč fotografij, je zapustil muzeju Musée de l’Élysee v Lozani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin