SiolNET. Trendi Dom
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Titovi selfieji in posnetki njegove Jovanke s kužkom

2

termometer

 | Foto:
Če bi v času Josipa Broza Tita obstajal Instagram, bi bile na njem objavljene fotografije, kakršne so od danes naprej razstavljene v Mali galeriji Cankarjevega doma.

Razstava, ki so jo pripravili v sodelovanju z Muzejem zgodovine Jugoslavije v Beogradu in Foto galerijo Lang v Samoborju, ponuja nekoliko zadržan vpogled v Titov vsakdan in dokazuje, da se motivi amaterske fotografije z leti bistveno ne spreminjajo.

Približno sedemdeset fotografij je na razstavi razdeljenih v sklope Krleža in njegova Bela, Po svetu, Moja Jovanka, Rezidence in otoki, Od Vardarja do Triglava, Tako so me dočakali, Tihožitja in Avtoportreti.

Zadnji sklop vključuje številnim že znane fotografije, ki jih je Tito posnel v ogledalu in ki bi jih verjetno lahko imenovali za najbolj slavne jugoslovanske selfieje, v preostalih sklopih pa najdemo tako posnetke Jovanke s kužkom...

... posnetek iz letala, na katerem vidimo oblake in zadnji del kril, turistične fotografije New Yorka, med katerimi izstopa tista posneta iz avta, pa obvezne fotografije rož, morskih valov in tudi nekaj fotografij v slogu Lennyja Kravitza. Oba sta namreč fotografirala, kako so njiju fotografirali drugi, profesionalni fotografi.

Kot je ob razstavi zapisal Želimir Koščević, vodja Foto galerije Lang, bi fotografije po svoje spadale v družinski album, saj niso bile namenjene javni uporabi, vendar pa sta čas in zgodovina naredila svoje, pa tudi najdba nekaj manj kot 500 Leica filmov in okoli 200 polaroidov, piše Koščević.

Titovo javno življenje je bilo dobro dokumentirano, njegova podoba pa je bila ikonična. Prav zato fotografije, posnete z druge strani, obračajo pogled v Titovo zasebnost oziroma stvari, ki ga zanimajo kot osebo in ne kot državnika. Pa naj bo to brionska pokrajina ali kužka na blazini sredi vode.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin