SiolNET. Trendi Dom
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Stoli proti predsodkom

1

termometer

 | Foto:
Valentina Gonzalez Wohlers je mehiška oblikovalka, ki živi in dela v Londonu. Razpetost med dvema kulturama poganja tudi njene ustvarjalne rešitve.

Serija igrivih stolov The Prickly Pair Chairs, ki se vzpenja že v barvite nadrealistične izpeljave in nosi podpis Valentine Gonzalez Wohlers, je plod ustvarjalne izkušnje v Londonu živeče mehiške oblikovalke. Stoli tako združujejo mehiške in evropske estetske vrednote ter iščejo poti za oblikovanje kulturne zmesi. So neresni, igrivi in humorni, a hkrati spodbujajo k razmišljanju in sprejemanju, saj izzivajo ustaljene vzorce in predstave, ki jih imamo tudi o posameznih kosih pohištva.

Oblike, materiali, barve in teksture tako iščejo svojevrstno harmonijo v prepletu nasprotujočega in različnega, na tak način pa so tudi izjava proti okovom predsodkov.

Nekoč avantgardno, danes običajno Izhodišče serije sedal predstavlja klasičen francoski stol iz obdobja rokokoja, ki je v času vladavine Ludvika XV. zaokrožil po vsej Evropi. Oblika, ki je bila v tistem času avantgardna, je danes povsem običajna. Ravno to pa je v sodobnem času radikalizirala Valentina Gonzalez Wohlers, s tem ko jo je z dekoracijami nadgradila do skrajnosti, tem pa tako na eni strani dodala lahkotnost, na drugi strani nadrealistični odtis. Premisleku o kulturi, njenih okovih in pogojih pa je tako pripisala še kontekst narave, ki ga v tem primeru izrisujejo cvetlični motivi.

Stik Mehike in Evrope Zelena različica stola, kjer tkanino obkroža les v rdeči barvi, simbolizira kaktus nopal, kot znak mehiške tradicije. Po legendi je namreč bog Aztekom naročil, naj tam, kjer je sedel orel na kaktusu in požiral kačo, zgradijo mesto, današnji Ciudad de Mexico. Ta kaktus je postal del mehiške identitete in ponosa, v svoje ustvarjanje pa ga je vpletla tudi oblikovalka.

Pri oblikovanju stolov The Prickly Pair Chairs se je tako Valentina Gonzalez Wohlers ukvarjala z vprašanjem sinteze "najboljšega, kar prihaja iz obeh svetov", torej z interpretacijo kulturnih simbolov Mehike in Evrope. V to pa je vpletla preteklost in sodobnost, kulturo in naravo, vsakdanji in mistični svet, asociativno in narativno.

Čustveno oblikovanje Oblikovalka Valentina Gonzalez Wohlers, katere delo zaznamujejo konceptualno razmišljanje, umetniški in praktični pristop, se posveča čustvenemu oblikovanju. Njeni kosi, ki jih snuje v okviru studia Val, stremijo k dolgoživosti, predmetom, ki odraščajo in se razvijajo z lastnikom, ter materialnosti, ki postane način življenja in odnos od sveta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin