Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 12. 2014,
13.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Planica Planica arhitektura

Četrtek, 18. 12. 2014, 13.07

8 let

So to najlepše smučarske skakalnice na svetu? (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Izbrali smo pet najbolj zanimivih smučarskih skakalnic, ki niso atraktivne le zaradi smučarskih skokov, ampak tudi zaradi arhitekturne zasnove.

Futuristična skakalnica v Hollmenkolnu

Ena od najlepših skakalnic, ki jo smučarji skakalci obiščejo med tekmovalno sezono, je zagotovo tista v Oslu na Norveškem. Ta ob teniških igriščih v Wimbledonu in nogometnem štadionu Wembley velja za najbolj obiskano športno središče na svetu. Leta 2005 so zaradi neprimernosti porušili staro skakalnico, aprila 2007 pa so za javnost že odprli prenovljeno skakalnico Hop. Na natečaj za njeno zasnovo so prišli kar 103 predlogi, zmagal pa je belgijski arhitekturni biro Julien De Smedt Architects.

Skakalnica se dviguje 58 metrov visoko nad tlemi, zaletišče pa je dolgo 69 metrov. Pri Lonely Planetu so holmenkollnsko skakalnico leta 2011 uvrstili med top 10 svetovnih destinacij, vrednih obiska.

Skakalnica Bergisel v Innsbrucku

Smučarsko skakalnico na griču Bergisel ob mestecu Innsbruck v Avstriji je zasnovala svetovno znana arhitektka Zaha Hadid. Sodobna skakalnica je visoka 50, dolga pa 90 metrov, gradili pa so jo med letoma 1999 in 2002. Skakalnica za obiskovalce ni zanimiva le med zimsko sezono, ampak tudi v drugih letnih časih, saj sta na njenem vrhu tudi lepo urejeni restavracija s kavarno ter razgledna točka.

Vogtland arena – vesoljska skakalnica v Klingenthalu

Skakalnica v Klingenthalu v Nemčiji je ena od najsodobnejših, po načrtih arhitekturnega biroja m2r so jo zgradili leta 2006. Nenavadna, 35 metrov visoka skakalnica ni atraktivna le v zimskem času, ko gosti tekmovanja v smučarskih skokih, poleti se v njeni areni odvijajo številni koncerti na prostem. Obiskovalci se lahko povzpnejo tudi do vrha skakalnice, ali se tja odpeljejo s tirno vzpenjačo, in si kapsulo na vrhu ogledajo od blizu.

Skakalni kompleks v Garmisch Partenkirchnu

Leta 2008 so v smučarskem središču Garmisch Partenkirchen v Nemčiji zgradili novo smučarsko skakalnico po načrtih arhitektov Klausa Loenharta in Cristopha Mayra. Skakalnica je obdana s konstrukcijo iz prosojnih polikarbonatnih elementov, prosojne ploskve pa dopuščajo zanimivo igro naravne ali umetne svetlobe. Pozimi se skakalni kompleks zato kar zlije z okolico, ponoči pa ga osvetlijo z barvitimi lučmi in tako ustvarijo pravo atrakcijo.

Nordijski center v Planici – ko se združita tradicija in prihodnost

Tudi naše Planice ne bomo zaobšli. V prihodnjih letih bo ta dobila povsem novo podobo in postala središče nordijskih športov. Na javnem državnem natečaju za prenovo obstoječega skakalnega centra in zasnovo novega tekaškega centra je bil izbran skupni predlog arhitekturnega studia abiro krajinskega biroja Studio AKKA. Legendarna objekta, staro Boudkovo velikanko in letalnico bratov Gorišek, so morali zaradi strogih FIS-standardov preoblikovati in povečati, pri tem pa so morali arhitekti upoštevati tudi to, da sta skakalnica in letalnica zaščiteni kot tehnična dediščina. Kot so zapisali na svoji spletni strani, so se Bloudkovi inženirski žilici in inovativnosti postavili po robu z drznimi konstrukcijskimi rešitvami in oblikami. Projekt naj bi bil zaključen leta 2017.

Ne spreglejte