Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 10. 2015,
14.16

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Danska arhitektura oblikovanje

Sreda, 28. 10. 2015, 14.16

6 let, 1 mesec

Na obisku v neobičajni hiši slovitega danskega arhitekta (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Nekaj kilometrov severno od Köbenhavna v podeželskem mestecu stoji na pogled skromna hiška. V njej je živel eden od najbolj priznanih industrijskih oblikovalcev in arhitektov 20. stoletja Finn Juhl.

Do Charlottenlunda, manjšega kraja dobrih deset kilometrov severno od danske prestolnice Köbenhavn, sem na oblačen, a suh oktobrski dan prispela po vožnji z vlakom in primestnim avtobusom, na katerem sem bila tisto dopoldne edina potnica.

 

Obcestno avtobusno postajališče je bilo prekrito z rumenim listjem, ki je odpadalo z dreves v bukovem gozdu vse naokoli. Znak za Ordrupgaard je nakazal smer in čez nekaj deset metrov sem stopila v park, na koncu katerega se je skozi debla dreves kazal dvorec, v katerem je eden od najbolj zanimivih muzejev na svetu, posvečenih arhitekturi, umetnosti in oblikovanju.

 

Skromna, a ravno pravšnja A glavni razlog mojega obiska je bila hišica na drugi strani žive meje ob robu muzejskega parka. Do nje me je pripeljala gramozna potka in priznam, na prvi pogled me je pritlična bela hiša kar težko prepričala, da je v njej živel eden od najbolj prepoznavnih mož danskega oblikovanja in arhitekture.

Hiša Finna Juhla je namreč skromna in preprosta, prav nič pompozna in izstopajoča. Na 1.700 kvadratnih metrov veliki posesti raste nekaj dreves, ob hišo se naslanjata skrivenčena hruška in rumeneči ginko, malce stran cvetijo rožnate vrtnice.

Dva sklopa, ki ju povezuje zimska soba Arhitekt, ki se je rodil leta 1912 v Köbenhavnu, je svoj dom zasnoval in zgradil leta 1942. Takrat je imel 30 let. Njegova želja in vizija sta bili, da bi bilo prav vse v hišici izdelano po njegovi meri. Po meri njegove družine. Hiša je sestavljena iz dveh kvadrov, dveh bivanjskih sklopov, ki ju povezuje vhodni del. Ta prehaja v zimski vrt z razgledom in izhodom na vrt.

Juhl je v svoji karieri zasnoval le nekaj zgradb in interjerjev. Proslavil se je namreč kot produktni oblikovalec, najbolj cenjeni so njegovi stoli, naslanjači in sedežne garniture. V svojem domu je združil vse, kar je pri arhitekturi in oblikovanju cenil.

V vsakem prostoru razgled na vrt Njegova ideja je bila, da je sprehod skozi hišo neoviran. Vsak njen del ima svoj namen, sobe so razporejene tako, kot je najbolj prikladno za stanovalce. Levo od vhoda je manjša delovna soba, naravnost se pogled skozi stekleno steno odpira na vrt. Desno nekaj stopnic vodi v jedilnico,v kuhinjo in manjšo sobico.

Levo od jedilnice ozek, a svetel hodnik vodi proti spalnicam. Glavna spalnica je prostorna, v njej so poleg postelje tudi večja miza, kamin, knjižne police. Okna so velika, stanovalci so imeli ves čas možnost pogleda ven, v naravo.

Hiša, kjer ne manjka kotičkov za posedanje V drugem kvadru so dnevni prostori, namenjeni druženju, sprostitvi, delu. V hiši ne manjka kotičkov za posedanje, branje ali zgolj občudovanje okolice. Zanimivo je to, da je Juhl hišne strope pobarval v nežno rumeno, zato je svetloba v hiši podobna tisti pod platnenim dežnikom sredi poletnega dne – mehka tudi v mračnem, oblačnem dnevu.

Finn Juhl, ki je v hiši najprej živel s prvo ženo, po ločitvi pa s partnerico Hanne Wilhelm Hansen, je bil eden od pionirjev interdisciplinarnega razmišljanja v oblikovanju prostora, veselilo ga je kombiniranje različnih materialov, barv in vzorcev v dinamično, a harmonično celoto. Najlepši prikaz tega je prav njegov dom.

Dvosed Poet, nad njim pa Hannin portret Sloviti arhitekt, ki so ga oboževali tudi v Ameriki, na delo pa se je vsak dan vozil v dansko prestolnico, je hišo opremil z lastnimi izdelki. Med njimi so tudi tisti najbolj znani stoli, ki veljajo za kultne izdelke oblikovanja 20. stoletja.

Dvosed z imenom Poet je postavljen ob kaminu v dnevni sobi, nad njim pa visi Hannin portret, ki ga je leta 1946 naslikal Vilhelm Lundström, eden od najbolj (pri)znanih danskih modernistov. Pisalne in jedilne mize, stoli, naslanjači, klopi, predalniki – vse je zasnoval arhitekt sam, kose pohištva pa dopolnil s preprogami in umetniškimi deli, ki jih je skrbno zbiral.

Sprehod po hiši z muzejsko vstopnico Finn Juhl je umrl leta 1989, njegova Hanne pa je v hiški živela do smrti leta 2005. Sosednji muzej Ordrupgaard za arhitektovo hišo skrbi od leta 2008.

Ne spreglejte