Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
14. 2. 2017,
4.11

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

notranja oprema notranje oblikovanje domovanje dom finska izkušnja bivanja Koti Finska

Torek, 14. 2. 2017, 4.11

6 let, 1 mesec

Mobilni domovi: prespite na Finskem, zbudite se v Parizu

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Spite v Parizu, počutite pa se kot na Finskem? To je zdaj mogoče - sredi Pariza namreč oddajajo počitniško hiško, ki gostom predstavi popolno finsko izkušnjo bivanja.

Vse do 5. maja si je mogoče prek spletne strani Airbnb za počitniško postojanko sredi Pariza najeti leseno finsko hišo. Ta je del projekta Mobile Homes 2017, ki se s postavitvami na finskem inštitutu v Parizu, pa tudi v Berlinu in Londonu, skozi arhitekturo, umetnost, znanost in sociologijo osredotoča na tematiziranje doma v različnih kontekstih. Z možnostjo najema projekt Koti omogoča kratko, a neposredno bivanjsko izkušnjo.

Tisti, ki se odločijo za prenočitev, imajo na voljo več možnosti: družabni lahko spoznavajo svoje nove sosede, manj razpoloženi za sveža poznanstva pa se v skandinavsko deželo lahko potopijo prek različnih medijev, od filma do knjig. | Foto: Tisti, ki se odločijo za prenočitev, imajo na voljo več možnosti: družabni lahko spoznavajo svoje nove sosede, manj razpoloženi za sveža poznanstva pa se v skandinavsko deželo lahko potopijo prek različnih medijev, od filma do knjig.

Na Finskem marsikdo poseduje mökki – majhen lesen vikend oz. počitniško hišo, v kateri je oprema praviloma zelo osnovna, nemalokrat nima niti tekoče vode, bivanje v njej pa je usmerjeno k povezovanju z naravo, počasnejšemu ritmu življenja in druženju. Na podlagi teh izhodišč je oblikovalka Linda Bergroth zasnovala instalacijo Koti, kar v finščini pomeni dom. Njen cilj je ujeti bistvo te izkušnje in nekaj finskega pripeljati v Francijo, v Pariz.

 | Foto:

Od finskih predmetov do finskega načina souporabe

Zasnova hiše je ob minimalistični opremi in poudarjanju souporabe usmerjena predvsem v načelo deljenja in druženja. Šest majhnih lesenih koč brez zvočne izolacije je postavljenih druga ob drugo, v predprostoru pa je velika skupna jedilna miza.

"Ljudem se seveda kljub temu ni treba pogovarjati, če to ne želijo, saj so lahko skupaj tudi v tišini in je to popolnoma v redu. Vendar pa menim, da je ob že dobro poznanih finskih oblikovalskih predmetih treba osvetliti tudi finski način souporabe. To je to, kar bi s hišami za goste radi dosegli. Gre za nekoliko nenavadno in eksperimentalno izkušnjo, ki pa od gostov zahteva angažiranost in prinaša nekaj čisto novega," o svojem projektu pravi avtorica.

Koče so izdelane iz smrekovega lesa, opremljene pa so s finskimi izdelki – vse od brisač do luči in posteljnine. | Foto: Koče so izdelane iz smrekovega lesa, opremljene pa so s finskimi izdelki – vse od brisač do luči in posteljnine.

Čez dan prostor za dogodke, zvečer za spanje

Zaselek Koti je v dobrih treh mesecih, kolikor časa bodo koče stale, namenjen različni uporabi. Čez dan je tam prireditveni prostor, kjer potekajo razstave, koncerti, pogovori, filmske projekcije in tudi pop-up restavracija, medtem ko ponoči deluje kot namestitveni objekt, ki sredi Pariza ponuja "finska" prenočišča.

Projekt bo trajal sto dni, kar ni naključje. Letos je namreč stota obletnica finske samostojnosti, ki jo med drugim obeležujejo tudi s to postavitvijo in programom.   

Zjutraj vse goste čaka skupni dogodek – zajtrk, ki ga sestavljajo močna črna kava, ržen kruh, jogurt in drugo. | Foto: www.institut-finlandais.fr Zjutraj vse goste čaka skupni dogodek – zajtrk, ki ga sestavljajo močna črna kava, ržen kruh, jogurt in drugo. Foto: www.institut-finlandais.fr

Bivalni prostor iz smrekovega lesa

Koče so izdelane iz smrekovega lesa, opremljene pa s finskimi izdelki – od brisač do luči in posteljnine. Tisti, ki se odločijo za prenočitev v njih, imajo na voljo več možnosti. Družabni lahko spoznavajo svoje nove sosede, manj razpoloženi za sveža poznanstva pa se v skandinavsko deželo lahko potopijo še prek drugih medijev, od dokumentarnih filmov do animacij in turističnih vodičev, ki so tam na voljo.

 | Foto:

Zjutraj pa vse goste čaka skupni dogodek – za skupno mizo pojedo zajtrk, ki ga sestavljajo močna črna kava, prav taka, kot jo ob rženem kruhu in slanem maslu radi spijejo na Finskem, ter marmelada in jogurt.

Potem morajo gostje prostore počasi zapustiti, saj se ti spet prelevijo v prizorišče različnih dogodkov. 

Ne spreglejte