Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 1. 2014,
11.06

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 30. 1. 2014, 11.06

8 let, 5 mesecev

Luč z nakitom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Italijanski arhitekt in oblikovalec Ferruccio Lavani je v svetilu Bourgie prepletel baročni slog, prestiž, tradicijo, inovativnost in ironijo.

Deset let je minilo, odkar je Ferruccio Lavani za Kartell zasnoval svetilo Bourgie, v katerem je odtis baročnega sloga prepletel z ironijo in inovativnostjo, pri tem pa ustvaril naguban senčnik, ki z oddajanjem svetlobe ustvarja različna vzdušja.

Pod imenom Bourgie je nastalo več različic, svetilo sega do treh višin, 68, 72 ali 78 centimetrov, njegova zunanjost pa je lahko prosojna, črna, zlata ali kromirana. Njegova namenskost je različna, saj lahko postane namizna luč, ki krasi dnevno sobo, lahko je bralna luč na nočni omarici ali pa deluje tudi kot skulpturni element stanovanja.

Rojstnodnevne sveče Ob deseti obletnici luči so se v Kartellu odločili za proslavitev dogodka s tem, da so k sodelovanju povabili oblikovalce, ki sicer ustvarjajo za njih. Pred njih so postavili izziv, da naj Lavanijevo luč interpretirajo skozi svoj avtorski pristop. Rezultat? Nastale so luči, ki so skulpture.

Philippe Starck je tako na primer držalo svetila okrasil z vsemi mogočimi ogrlicami in zapestnicami. Z vsem, kar je zabavno, barvno in svetleče. Eugeni Quitllet je obletnico interpretiral dobesedno, iz luči pa naredil podobo rojstnodnevne torte z desetimi prižganimi svečami. Svojo zamisel v obliki svetila pa so dodali tudi Nendo in drugi.

Ne spreglejte