SiolNET. Trendi Aktualno
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prihaja sveti Miklavž, najbolj skromni dobri mož

4

termometer

Če ste bili čez leto pridni, vas morda v noči s 5. na 6. december s skromnim darilcem obišče sveti Miklavž, prvi od trojice dobrih mož.

Legenda o svetem Miklavžu pravi takole: nekoč so pri strogem in skopuškem grofu živela tri mlada dekleta. Želela so se poročiti, vendar niso imela dote. Njihova zgodba je prišla na ušesa škofu Nikolaju, ki je daleč naokoli slovel po svoji dobroti, ta pa jih je v začetku zime, prav v noči s 5. na 6. December, obiskal in vsaki v košari pustil po kepo zlata. Po škofovi smrti so njegovo ime (pri nas ga poznamo kot Miklavža) uvrstili med krščanske mučenike in svetnike, obdržali pa tudi njegovo navado, da obdaruje dobre ljudi, še posebej otroke.

Svetega Miklavža tako kot preostala dva decembrska dobra moža (Božička in Dedka Mraza) krasi dolga bela brada. Ponavadi je oblečen v škofovska oblačila – dolgo belo obleko, vezen plašč, mitro (značilno škofovsko pokrivalo), na rokah ima rokavice, v rokah pa škofovsko palico. S seboj nosi tudi veliko zlato knjigo, kjer so z zlatimi črkami zapisana dobra dela otrok, s črnimi pa dejanja tistih, ki čez leto niso bili preveč pridni. Spremljajo ga angeli in seveda parkeljni, strah in trepet otrok. Tisti otroci, ki so se čez leto izkazali, od svetega Miklavža dobijo drobno pozornost, nagajivce pa navadno pričaka leskova šiba.

Miklavž piškotke peče … Otroke, ki verjamejo v Miklavža, že mesec ali dva prej starši in bližnji začnejo opozarjati na bližajoče se praznike, pogosto tako, da spodbujajo dobra dela in pridnost. Posebej čarobni so jasni večeri, ko na zahodu zahaja sonce in nebo obarva rožnato – pravimo, da Miklavž peče piškotke. Teden dni pred tradicionalnim Miklavževim obhodom lahko otroci dobremu možu napišejo pisemce in ga pustijo na okenski polici ali v peharju. Na večer 5. decembra mu nastavijo sklede, košare, peharje ali nogavičke. Če so bili pridni, jih bo naslednje jutro pričakalo darilce.

Čeprav Miklavž velja za najbolj skromnega od dobrih mož – nekoč so praznovali le Miklavža, saj je tudi starejši od Božička in Dedka Mraza, razmere pa so bile dosti bolj skromne –, se je tudi v nekaterih slovenskih družinah uveljavil kot edini od mož, ki nosi darila, zato ta niso nujno zelo skromna. Če bi radi letos svoje bližnje razveselili z Miklavževim darilcem, pa spodaj najdete nekaj idej, kaj jim pustiti v peharju.

Sadje, suho sadje in oreščki Med bolj tradicionalna Miklavževa darila spada sadje: v sezoni so mandarine, pomaranče, jabolka, hruške, granatna jabolka … Lično darilce pa je tudi suho sadje (slive, fige, hruške, jabolčni krhlji) ali orehi. Za bolj rustikalno darilo podarite cele lešnike, orehe ali mandeljne, ki jih mora nato obdarovanec še streti. Nogavice, kape, šali, rokavice Praktično in toplo darilo za hladne zimske dni so tudi nogavice ter zimski kompleti. Razveselijo se jih tako moški kot ženske, starejši in otroci.

Knjige in slikanice Otroške knjige in slikanice so vedno dobrodošlo darilo, ki najmlajše spomnijo na pobeg v domišljijski svet, v katerega dandanes prepogosto bežijo s pomočjo televizije in računalnika. Miklavž lahko vso družino razveseli z vodičem po slovenskih hribih, idejami za izlete ali turističnim vodičem po deželi, kamor se bodo naslednje poletje odpravili na počitnice. Tudi knjige z recepti so lahko odlična izbira, za tiste, ki res ne morejo brez gibljivih slik, pa lahko kupite kakšen dokumentarni film na DVD-ju.

Družabne igre Še eno praktično darilo, ob katerem se lahko zabava vsa družina. Izberite takšno, ki bo ustrezala vsem starostim ali pa izbiro prilagodite otrokom in njihovim sposobnostim. Igre naj spodbujajo sodelovanje, kreativnost, logično razmišljanje in splošno razgledanost, seveda pa je najbolje, da se ob njih lahko tudi nasmejite. Drugačna darilca Kaj pa na roke (ali na računalnik) izpisani boni za drobne stvari, ki pa bodo marsikomu polepšali december? Otrokom obljubimo, da se bomo z njimi kepali in sankali, jim pripravili progo za smučanje ali jim vsako nedeljo zjutraj skuhali vročo čokolado. Partnerju ponudimo bon za večerjo, ki jo bomo skuhali po njegovih/njenih željah ali kaj podobnega. Prijatelje povabite na večer kartanja ob kuhanem vinu. Miklavž spodbuja dobroto, zato poskrbimo, da jo bomo delili. Zanjo pravzaprav ne potrebujemo denarja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin