Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2013,
20.27

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

dekliščina fantovščina poroka

Sreda, 22. 5. 2013, 20.27

4 leta, 10 mesecev

Naj si prislužita zakon in eden drugega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zadnja zabava oziroma dekliščina in fantovščina, tako kot veliko drugih slovesnosti, izhajata iz Amerike. Medtem ko je ponavadi dekliščina bolj umirjena, pa je fantovščina velikokrat pravi bum.

Dekliščina in fantovščina veljata za tradicionalno predporočno zabavo, na kateri se ženin in nevesta s prijatelji simbolično poslovita od samskega stanu. Zabava, ki jo ženin in nevesta lahko pripravita sama, ponavadi pa jo organizirajo njuni priči in prijatelji, se ponavadi odvije dva tedna pred poroko. Sicer zabava kot zabava ni nič posebnega, pomembna pa sta njen namen in seveda tradicija.

Dokazovanje, da ste sposobni za zakon Pri ženskah, sploh pa pri moških, gre v bistvu za dokazovanje, da so sposobni poskrbeti drug za drugega. Da deček postane moški, deklica pa ženska ter da sprejmeta vso odgovornost za nastajajočo novo družino. Za fantovščino je še posebej značilen preizkus nošenja lesenega križa, ki pravzaprav ponazarja težo bodoče žene.

Velik pomp ali samo zabava Če vašo bodočo nevesto in ženina dobro poznate, s pripravami in presenečenjem pravzaprav ne morete zgrešiti. Res pa je, da se fantovščina v veliki meri razlikuje od dekliščine. Če pustimo ob strani igrice, ob katerih so se zgodile že marsikatere poškodbe, je cilj fantovščine predvsem napiti ženina. No, vsaj včasih je bil to prvotni cilj, a kot kaže, so se tudi fantovščine nekoliko umirile. Pribijanje na križ in nošenje križa tako kot marsikatera poročna šega in tradicija izginjata.

Kakšne vrste dekliščina oziroma fantovščina bo, je vse odvisno od vaših želja in pripravljenosti vaših prijateljev in prijateljic, saj bodo namreč oni tisti, ki vam bodo pripravljali presenečenja. Poleg tega pa ni nujno, da je dekliščina znotraj meja, po katerih slovi, lahko se le malo družite, nekaj spijete in se zabavate z ljudmi, ki so vam blizu. Namesto pompozne zabave pa se lahko odpravite le na krajši izlet s puncami.

Skupna zabava: ja ali ne? Veliko parov se odloča za skupno dekliščino oziroma fantovščino. Morda iz razloga, da se nočeta ločiti drug od drugega, ali ker s tem nekoliko finančno prihranite, ali ker si ne želita predporočnega mračnega vzdušja – tako vam ni treba skrbeti, kaj vaš izbranec oziroma vaša izbranka počne na svoji zabavi.

A ker se moški zabavajo na nekoliko drugačen način kot ženske, je mogoče vseeno bolje, da gre za dve popolnoma ločeni zabavi. Ampak to je odločitev vsakega posameznika, ki jo moramo spoštovati.

Preden se odločita organizirati dekliščino ali fantovščino, ne glede na to, ali je skupna ali pa ločena, pa se morata o tem vnaprej pogovoriti in si zaupati, saj so predvsem fantovščine lahko zelo pestre. Predvsem pa morata vašim prijateljem, ki vama organizirajo zadnji samski žur, že vnaprej povedati, kje so meje.

Ne spreglejte