Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 4. 2013,
16.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

čebele čebelji piki alergija

Torek, 30. 4. 2013, 16.03

8 let

Kako ravnati ob piku čebele?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Cvetoči travniki in drevje so na plano privabili tudi čebele, ose in druge krilate zverce. Če nekateri čebelji pik preživijo brez bolečin, pa tiste s hudo alergijo ta lahko stane tudi življenja.

Bližnjega srečanja s čebelami, osami ali sršeni si najbrž ne želi nihče, a če se zgodi, ravnajmo preudarno. Tisti, ki so v preteklosti že imeli slabe izkušnje, nesrečniki s hudo alergijo, mlajši in starejši, naj se v prvi vrsti izogibajo okoliščinam in situacijam, v katerih je možnost pika verjetnejša. Med te strokovnjaki (pa tudi zdrava pamet) prištevajo predvsem sprehode po cvetočih travnikih in nabiranje cvetja, pobiranje odpadlega, zrelega in gnijočega sadja, hojo z bosimi nogami po travi ...

Vse našteto je še posebej na udaru prav v pomladnih in poletnih mesecih, ko večino časa preživimo na prostem. Prihaja obdobje piknikov, hrana, predvsem sladka, pa privablja čebele in ose. Čebele privabljajo tudi močne vonjave, zato se odpovejmo dišavam, ker pa jih privlačijo tudi pisane barve, se raje oblecimo v svetle odtenke. Čebela napade, če se počuti ogroženo Če se nam žuželke približujejo, ne smemo ravnati sunkovito, temveč umirjeno. Ne mahajmo z rokami in ne poskušajmo jih odgnati proč, saj se bo živalica počutila ogroženo in bo napadla. Če nas napade čebelji roj ali po nesreči naletimo na osje gnezdo, si z oblačili prekrijmo glavo in poskušajmo zbežati.

Pred poletjem si je pametno priskrbeti tudi blažilne gele in sistemski antihistaminik, tabletke, ki so brez recepta na voljo v lekarni. Za družine z malčki je takšna prva pomoč skorajda nujna.

Prva pomoč ob piku čebele ali ose Tisti s hujšimi alergijskimi reakcijami naj s seboj vedno nosijo in nemudoma obiščejo zdravniško ambulanto. Če to ni mogoče (med pohodništvom v hribih, v gozdu itd.) ali pa je reakcija na pik manjša, poskusimo z naslednjimi metodami.

Najprej preverimo, če je želo še zapičeno v kožo. Če je, ga odstranimo pri stiku s kožo, nikakor pa ga ne stiskamo, saj bomo tako iztisnili le še več strupa. Če smo doma, mesto pika speremo pod tekočo vodo z nekaj bazičnega mila, nato pa ga hladimo z ledom, ovitim v krpo.

Če smo v naravi, prizadeto mesto prav tako speremo z vodo (iz plastenke, potoka, izvira), ohladimo pa z rečnim kamnom ali kamnom, ki se je nahajal na senčnem prostoru.

Nekateri prisegajo na to, da si na mesto pika položimo kos čebule, ki bo na čebelji strup delovala bazično in ublažila bolečino.

Pomagate pa si lahko tudi s tabletko aspirina, ki ga malce zmočite z vodo in pritisnete na mesto pika za kakšno minuto. Oteklina bo manjša, izognili pa se bomo tudi neprijetni srbečici. Kdaj poiskati zdravniško pomoč? Večino bližnjih srečanj s čebelami, osami in obadi lahko obvladujemo sami, vendar se le podvizajte k zdravniku, če vas piči več žuželk naenkrat. Tudi če gre le za en pik, mesto vboda pozorno opazujte. Če se pojavijo mehurji ali večja oteklina, se raje obrnite na strokovno pomoč. Nujno pa to poiščite, če se pojavijo težave z dihanjem, povišana telesna temperatura in huda bolečina, če nam otečejo ustnice in težko požiramo.

Ne spreglejte