Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 5. 2023,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Uroš Bitenc Eva Cimbola ogrevanje energetska učinkovitost Gremo na sonce Gremo na sonce EKOSEN advertorial

Torek, 23. 5. 2023, 7.00

2 meseca, 1 teden

GREMO NA SONCE 2

Priročen način, kako znižati stroške mesečne položnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

 

Uroš Bitenc in Eva Cimbola se v tokratni epizodi spletne oddaje Gremo na sonce spoznata z rešitvami podjetja Ekosen. Obiskala sta Aleša Heberleta, ki bo v okviru prenove hiše na Dobrni vanjo namestil IR-panele podjetja Ekosen. V oddaji razkrivamo, zakaj se je odločil zanje, kako izbrati prave in pravo število glede na kvadraturo posamezne sobe, kaj od njih pričakuje in, navsezadnje, kako potekajo postopki nakupa IR-panelov od ideje do končne montaže.

Iz leve proti desni: Uroš Bitenc, Borut Schaubach (prodajni svetovalec iz Ekosena), Eva Cimbola in Aleš Heberle.  | Foto: Ana Kovač Iz leve proti desni: Uroš Bitenc, Borut Schaubach (prodajni svetovalec iz Ekosena), Eva Cimbola in Aleš Heberle. Foto: Ana Kovač

Vprašanje o načinih ogrevanja in višini prihrankov v povezavi s tem je v zadnjem času izredno relevantno. Med različnimi energenti je posebej v porastu ogrevanje z IR-paneli. Čeprav je IR-ogrevanje razmeroma mlad ogrevalni sistem, je na voljo že veliko informacij, podkrepljenih z izkušnjami specialistov na področju IR-ogrevanja, in številnih obstoječih uporabnikov, ki potrjujejo, da prihranki z IR-ogrevanjem še zdaleč niso mit.

Infrardeče ogrevanje je nedvomno pravi hit med načini ogrevanja, slovensko podjetje Ekosen pa velja za enega izmed največjih specialistov na tem področju. Pa ne samo pri nas, pač pa v svetovnem merilu. Način ogrevanja je podoben ogrevanju sonca – s pomočjo infrardeče toplote, ki povsem naravno, brez škodljivih valovanj greje tla, stene, predmete in posledično prijetno ogreje tudi dom.

Ob dolgi življenjski dobi, minimalnem vzdrževanju in nizki porabi gre za naložbo, ki se hitro povrne. Gre za neposreden način ogrevanja, ki je skoraj brez izgub, primeren za vsakogar, tudi za najzahtevnejše. S kombinacijo IR-panelov in fotovoltaike pa postanemo praktično samooskrbni.

Ekosen, GNS 2 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Popoln način za večjo energetsko učinkovitost

Prednosti IR-panelov je prepoznal tudi Aleš Heberle, kot glavne razloge za izbiro IR-panelov pa je navedel enostavnost vzdrževanja, enostavno vgradnjo ter možnost upravljanja na daljavo. Glede na to, da bo hišo oddajal v turistične namene, mu je bil zadnji izmed naštetih razlogov še nekoliko pomembnejši. Veliko pa mu pomeni tudi dejstvo, da je ogrevalni sistem IR Ekosen inovativen in sodoben način ogrevanja. Odlikujeta ga popolna prilagodljivost in nizka poraba energije, ki se skoraj v celoti pretvori v prijetno toploto. Z učinkovitim ogrevanjem hkrati skrbimo tudi za svetlejšo prihodnost naravnega okolja.

"Hitro sem ugotovil, da bo v primerjavi s toplotno črpalko razlika v ceni precejšna"

"Pred časom sva z ženo kupila hišo, ki naj bi se oddajala v turistične namene. Hišo je treba prenoviti, a obenem ne bi rada izvajala drastičnih sprememb, ker je – gledano v  celoti – hiša še vedno v dobrem stanju. Zelo pomembna odločitev nama je bilo ogrevanje hiše, kjer sva se z ženo odločala med toplotno črpalko in ogrevanjem na IR-panele. Po nekaj analizah sem hitro spoznal, da bi bila v najinem primeru razlika v ceni med vgradnjo toplotne črpalke in IR-paneli precejšnja, ob predpostavki, da je IR-panele tudi lažje vgraditi. Znanci so nama priporočili podjetje Ekosen, odločali pa so tudi dejavniki, kot so: videz, dejstvo, da sva želela v objektu čim manj vidnega ogrevalnega telesa, dolga življenjska doba, garancija, stroškovna učinkovitost. Navezal sem stik s podjetjem Ekosen, kjer so se prijazno odzvali in najprej ponudili izmero vseh parametrov, porabo in potrebo po njihovih panelih v prostorih," je razložil Aleš Heberle.

Ekosen, GNS 2 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Pomembni nasveti pri nakupu IR-panelov

Pri Ekosenu ponujajo celovito rešitev, od začetnega ogleda objekta, energetskega izračuna, na podlagi katerega določijo potrebno moč panela, do končne montaže, ki jo izvedejo njihovi usposobljeni montažerji.

"Nujno je, da si preverjeni strokovnjak ogleda objekt in da se na podlagi tega naredi natančen predhodni izračun. Napačna montaža in največkrat premajhna grelna moč IR-panela privedeta do prevelikih porab elektrike, napačne nastavitve gretja, napačnega vklapljanja in izklapljanja. Dobro je, da se strokovnjak oglasi na domu, da se izračunajo toplotne izgube objekta. Na podlagi tega se potem lahko določi pravilna moč IR-panela," je povedal Borut Schaubach, prodajni svetovalec iz Podjetja Ekosen.

Ekosen, GNS 2 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Vgradnja panelov poteka po ustaljenih postopkih. "Ko stranka odda povpraševanje, ji dodelimo najbližjega svetovalca na terenu. Ti so odgovorni za posamezne regije. Svetovalec obišče stranko na domu, pogleda prostor, če objekta še ni, sledi sestanek v enem izmed naših treh salonov. Prek naše aplikacije se izračuna, kakšna je ustrezna moč v prostoru, na podlagi teh rezultatov se nato naredi ponudba ter opravita potencialen nakup in montaža. Postopek od povpraševanja do končne izvedbe, montaže, zunaj sezone traja dva tedna, v sezoni pa od šest do sedem tednov," je razložil Borut Schaubach.

"Zelo pomemben podatek pri vgradnji IR-panelov je izračunana moč. Ta se izračuna glede na prostor, glede na dejavnike v prostoru, izolacijo objekta, zunanjih sten, višine stropa, kvadrature. Pomemben podatek je tudi, kakšna okna imamo v objektu ... To so tiste informacije, ki jih potrebujemo, da izračunamo pravo moč. Na podlagi tega lahko zagotavljamo, da bo IR-panel deloval zelo varčno in učinkovito. Dodaten plus pri IR-ogrevanju je tudi ta, da je vsaka soba zgodba zase, vsak prostor lahko z regulacijo unikatno uravnavamo," je povedal Borut Schaubach.

Ekosen, GNS 2 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Po izračunu moči sledi izbira dizajna

V postopku nakupa IR-panelov po izbiri moči sledi obisk salona, kjer si investitor izbere dizajn IR-panelov. In ima kaj izbrati. IR-paneli so poleg nizke začetne investicije in varčnosti znani po svojem stenskem videzu, ki se zelo dobro zlije z okolico. To je sistem ogrevanja, ki najmanj posega v prostor in je zato priljubljena izbira vseh, ki si poleg varčnega, zdravega in cenovno ugodnega ogrevanja želite ohraniti videz svojega doma brez kompromisov. Prav to je bilo tudi vodilo Aleša Heberleta – v hišo na Dobrni bo namestil diskretne, bele IR-panele.

Ekosen, GNS 2 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Vizualno so IR-paneli zelo dodelani. IR-panel je mat barve, zaradi česar ima tudi večjo emisivnost. Za zahtevnejše kupce lahko sicer izdelamo panele različnih dizajnov. V prvi vrsti je tu IR-panel Mirror, panel v izvedbi ogledala, pa IR-panel kot tabla piši-briši. Stranka lahko pošlje tudi poljubno fotografijo, na osnovi katere izdelamo IR-panele. Potem so na voljo tudi stekleni paneli za kopalnice, diskus paneli za strope, industrijski paneli za tovarne. Imamo lastno proizvodnjo in posledično lahko uresničimo marsikatero željo, kar zadeva dizajn panelov. Vsekakor je pomemben tudi vizualni del, navsezadnje bomo IR-panele v svojem domu gledali naslednjih 30, 40 let. Dobro je, da je IR-panel tudi lep, na voljo so številni dizajni," je dodal Borut Schaubach.

Ekosen, GNS 2 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Za kakšne objekte so primerni in kakšne prihranke lahko pričakujemo?

Panele pri Ekosenu vgrajujejo v vse objekte, naj gre za novogradnje, bloke, starejše gradnje, vikende, zdravstvene domove, šole, vrtce. Ni ga objekta, ki ga ni mogoče opremiti z IR-paneli.

Ko so IR-paneli nameščeni kakovostno in ustrezno, omogočajo precejšne prihranke v primerjavi s preostalimi načini ogrevanja na trgu.

"V primerjavi z drugimi ponudniki IR-ogrevanja naše stranke prihranijo okoli 20 odstotkov. Razlog je v večji površini našega panela, z večjim sevalnim kotom, ki posledično hitreje segreje prostor. Življenjska doba IR-panelov je zelo dolga, vzdrževanje ni potrebno, tudi zato ker so naši IR-paneli zares kakovostni. Dodatno se da prihraniti z našo regulacijo IR Sun – tudi do 20 odstotkov več v primerjavi s klasičnimi termostati, saj je mogoče vedno določiti pravilno moč IR-panela. Ob tem velja omeniti, da smo stranki tudi po nakupu na voljo z odgovori, kje je mogoče z ustrezno umestitvijo IR-panelov dodatno prihraniti," pove direktor podjetja Ekosen, Aleš Babič.

Natančno investicijo je sicer težko določiti, saj je odvisna od objekta – izolacije, kvadrature, višine stropa, števila prostorov. Za lažjo predstavo lahko navedemo, da so cene Ekosenovih najbolj prodajanih IR-panelov s 15-letno garancijo od 200 do 500 evrov, odvisno od moči IR-panela. Če okvirno izračunamo, koliko znaša investicija v Ekosenov ogrevalni sistem IR in vzamemo za enoto sto kvadratnih metrov ogrevalne površine, ki ima novejšo, povprečno izolacijo (razred C), ta znaša od 4.500 do šest tisoč evrov.

Vas zanima, koliko bi privarčevali, če bi svoj dom ogrevali z Ekosenovim ogrevalnim sistemom IR? Preverite tukaj.

Ekosen, GNS 2 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Preprosto upravljanje

Upravljanje grelnega sistemoma IR je popolnoma preprosto in omogoča upravljanje na daljavo prek aplikacije IR Sun. Regulator IR Sun WIFI je posebej prilagojen za ogrevanje z IR-paneli. Visoko zaznaven regulator, s pomočjo katerega se toplota enakomerno razporedi brez temperaturnih nihanj, zagotovi visoko ugodje bivanja. Za vsak prostor se lahko nastavi želena temperatura, s pomočjo vnosa urnika pa se dodatno prilagodi navadam in rutini posameznika ali družine. Takega sistema ni treba vzdrževati.

Ekosen, GNS 2 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Kombinacija s fotovoltaiko

Zadnja leta je trend vgradnje IR-panelov v velikem porastu. "Ljudje vedno bolj zaupajo v IR-panele. Imamo že okoli 12 tisoč primerov dobrih praks, objektov. Ljudje sami govorijo o pozitivnih vtisih. Trend gotovo raste tudi zato, ker nam zadovoljne stranke pomagajo izobraževati ljudi. Posebne omembe je vredna predvsem kombinacija IR-panelov in fotovoltaike, elektrarne na sončne celice," je še povedal Borut Schaubach.

Prav taka pa je tudi vizija Aleše Heberleta. Potem ko mu bodo Ekosenovi montažerji namestili IR-panele, bi rad njihovo delovanje preizkusil tudi v navezi s sončno elektrarno.

Ekosen, GNS 2 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ne zamudite tretje oddaje!

Eva Cimbola in Uroš Bitenc bosta v tretji epizodi spletne oddaje Gremo na sonce spoznala, kako poteka montaža IR-panelov.

Sledite oddaji Gremo na sonce, kjer ne bo manjkalo nasvetov, kako postati energetsko samooskrben.

 
GNS Žiher hiše
Novice Modularne hiše, ki so obnorele Slovence
GNS najavni
Novice Uroš Bitenc in Eva Cimbola sta se podala na skupno misijo proti soncu
Ne spreglejte