Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 2. 2018,
8.22

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

olimpijski spomini #zanaše Pjongčang 2018 Ana Bucik Aksel Lund Svindal

Četrtek, 1. 2. 2018, 8.22

6 let, 2 meseca

Vse poti vodijo v Pjongčang: tudi za naoljenega mišičnjaka #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Pita Taufatofua | Foto Reuters

Foto: Reuters

Imena olimpijcev, ki bodo že čez nekaj dni prestopili prag olimpijske vasi v Pjongčangu, so dokončna, nekateri že pakirajo vse potrebno za dolgo pot, mnogi se poslavljajo prek družbenih omrežij. Med njimi bodo tudi eksoti, ki jih nihče ne pričakuje v rezultatskem ospredju, bodo pa prav gotovo deležni pozornosti. Med njimi bo tudi Pita Taufatoufa, športnik iz Tonga, ki je na olimpijskih igrah v Riu tekmoval v taekvondoju, v Pjongčangu pa ga bomo spremljali v teku na smučeh.

Med prvimi, ki so na neki način že odrinili proti Južni Koreji, so slovenski smučarski skakalci, ki so danes zgodaj zjutraj odpotovali v Willingen, kjer jih ta konec tedna čaka predolimpijska generalka. Od tam se bodo podali do Pjongčanga. Slovenske barve bodo na olimpijskih igrah zastopali Jernej Damjan, Peter Prevc, Tilen Bartol, Anže Semenič in Timi Zajc.

 

A post shared by Jernej Damjan (@jernejdamjan) on

S ponosom na svoje četrte olimpijske igre odhaja tudi Norvežan Aksel Lund Svindal. Kot je zapisal na družbenih omrežjih, si želi čim več spominov z zmagovalnega odra, zapis pa je opremil z značko #attackingvikings. Viking že ima komplet olimpijskih kolajn, vse tri je osvojil na olimpijskih igrah leta 2010 v Vancouvru, zlato v superveleslalomu, srebro v smuku in bron v veleslalomu.

 

A post shared by Aksel Lund Svindal (@asvindal) on

Tudi ena največjih favoritinj za naslov olimpijske prvakinje v tehničnih disciplinah, alpskega smučanja Mikaela Shiffrin, je ponosna na svoj olimpijski status. 22-letna Američanka je po optimalnem začetku sezone trenutno v manjši krizi. Na zadnjih štirih tekmah je kar trikrat odstopila, enkrat pa pristala na zanjo skromnem 7. mestu. Da bi se čim bolje pripravila na olimpijski nastop, se je odločila, da tekme tik pred igrami izpusti.

 

A post shared by Mikaela Shiffrin (@mikaelashiffrin) on

Slovenijo bo v Pjongčangu zastopalo 71 slovenskih športnikov, kar je največ do zdaj. V Južni Koreji bo nastopila tudi alpska smučarka, specialistka za slalom, Ana Bucik, ki je pred slabim tednom v kombinaciji osvojila 3. mesto, kar je dobra popotnica pred odhodom na olimpijsko prizorišče. To bodo njene prve olimpijske igre.

 

A post shared by Ana Bucik (@anabucik) on

Na igre pod petimi krogi je pripravljen tudi Američan z ruskim potnim listom Vic Wild, ki je pred štirimi leti v Sočiju postal dvakratni olimpijski prvak, v paralelnem slalomu in veleslalomu. V Pjongčangu bo nastopila tudi njegova žena, ruska deskarka Alena Zavarzina, ki je v Sočiju osvojila bron v paralelnem veleslalomu.

 

A post shared by Vic Wild (@vicwild) on

Vse potrebno za pot proti Koreji je že obkljukala tudi francoska alpska smučarka Tessa Worley

 

A post shared by Tessa Worley (@tessaworley) on

Zadnje priprave pred olimpijskih nastopom v Seefeldu na Tirolskem opravlja Pita Taufatoufa, olimpijec iz Tonga, ki se ga verjetno spomnite z odprtja olimpijskih iger v Riu de Janeiru leta 2016, kjer je na olimpijski stadion vkorakal dobro naoljen in zgoraj brez. Na poletnih olimpijskih igrah je nastopal v taekvondoju, v Pjongčangu pa ga bomo spremljali v teku na smučeh.

Trenutek, ko je izvedel, da se je po poletnih uvrstil na zimske olimpijske igre.

Zadnje detajle pred olimpijskim nastopom pili tudi slovenski biatlonec Klemen Bauer.

 

A post shared by Klemen Bauer (@klemenbauer) on

Žal pa številnih zvezdnikov belega cirkusa, ki smo jih bili vajeni na preteklih igrah, v Pjongčangu ne bomo videli. Številni so se medtem poslovili, nekateri so poškodovani, spet tretji so brez nastopa ostali zaradi kršenja protidopinških pravil.

Zaradi lastne odločitve tam ne bo ameriškega smučarskega kavboja Bodeja Millerja, ki je lani sklenil svojo športno pot. V eni od zadnjih objav na družbenih omrežjih je zapisal, da je napočil čas za predajo štafete mlajšim generacijam, svoj smučarski dres iz Sočija, kjer je bil tretji v superveleslalomu, pa medtem prodaja na spletu.

 

A post shared by Bode Miller (@millerbode) on

Na prizorišče iger, ki jih bo med 9. in 25. februarjem gostil Pjongčang, je že pripotoval prvi del predstavnikov Slovenskega olimpijskega komiteja. Ta bo ves čas na voljo slovenski olimpijski odpravi, ki jo bo vodil direktor Slovenske smučarske zveze Franci Petek. Slovenski navijači, v Pjongčang naj bi jih odpotovalo okrog 200, se bodo za pomoč lahko obrnili na Tomaža Razingarja, zastavonošo iz Sočija in dolgoletnega kapetana slovenske hokejske reprezentance, ki bo na prizorišču iger vodja slovenskih navijačev.

Ne spreglejte