Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 2. 2018,
17.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

Natisni članek

Nataša Lačen Druga kariera Druga kariera

Torek, 6. 2. 2018, 17.00

6 let, 2 meseca

Druga kariera (42.) – Nataša Lačen

Športnica, ki jo v Črni na Koroškem vsi poznajo, za poletje napoveduje novost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14
Nataša Lačen | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Energična Korošica Nataša Lačen je bila do vstopa Petre Majdič na sceno svetovnega pokala najboljša slovenska predstavnica v smučarskem teku. Športno pot je končala pred 15 leti, še vedno pa je tesno povezana s športom. Dela kot športna pedagoginja za otroke s posebnimi potrebami, za letošnjo poletno sezono pa načrtuje odprtje penziona B&B.

Danes 46-letna Nataša Lačen, mama devetletne hčerke Azre in šestletnega Maksa, je športno kariero končala leta 2003. Leto dni po olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju, kjer je v zasledovalnem teku osvojila 23. mesto, in istega leta, ko je na svetovnem prvenstvu v dolini Val di Fiemme (17. mesto v teku na 30 kilometrov) še zadnjič nastopila na velikem tekmovanju.

"Zdi se mi, kot bi bilo včeraj, a če preračunamo, je od takrat že cela večnost," se obdobja v vrhunskem športu nostalgično spominja naša tokratna gostja rubrike Druga kariera, v kateri predstavljamo življenje športnikov po končani (prvi) karieri.

Iz obdobja profesionalnega športa pogreša predvsem druženje in potovanja, ki jih danes z družino opravljajo z avtodomom. Za adrenalin poskrbi tudi s kitesurfingom. | Foto: Osebni arhiv Iz obdobja profesionalnega športa pogreša predvsem druženje in potovanja, ki jih danes z družino opravljajo z avtodomom. Za adrenalin poskrbi tudi s kitesurfingom. Foto: Osebni arhiv

"Kriza je bila velika," priznava. "Vajeni smo bili, da smo vse od avgusta potovali, vse, kar smo imeli, pa smo imeli ves čas v potovalkah. Vajeni smo bili tekmovanj in pritiska, ki ga prinašajo. Ko to končaš, nastopi kriza, kar je po mojem mnenju povsem normalno."

Je podobno kot takrat, ko čez noč ostaneš brez službe, nas je zanimalo. "Točno tako, le da je služba športnika hkrati tudi njegovo življenje, zato je vse skupaj še toliko težje," odgovarja Nataša, ki si je obdobje po koncu kariere zapolnila s pripravo diplome na fakulteti za šport, hitro pa je zakorakala tudi v trenerske vode. Do leta 2012 je bila zaposlena v domačem smučarskem klubu Črna, kjer je skrbela za tekaško sekcijo.

Iz olimpijskega kraja

Nataša Lačen je ena od sedmih olimpijcev, ki prihajajo iz Črne na Koroškem. V tamkajšnjem muzeju so se jim avgusta 2014 poklonili s spominsko sobo.

Lačnova je bila ena od koroških olimpijcev, ki je v Črni na Koroškem nosila slovensko olimpijsko baklo. | Foto: STA , Lačnova je bila ena od koroških olimpijcev, ki je v Črni na Koroškem nosila slovensko olimpijsko baklo. Foto: STA ,

Črnolasa Korošica svoj kotiček zaseda v družbi alpskih smučarjev Tine Maze, Katjuše Pušnik, Mitje Kunca, Aleša Gorze in skakalnih bratov Draga in Danila Pudgarja.

Lačnova, ki je na olimpijskih igrah nastopila dvakrat, leta 1998 v Naganu in leta 2002 v Salt Lake Cityju, je bila ena od nosilk slovenske olimpijske bakle, ki je Črno na Koroškem obiskala konec januarja.

Muzej v Črni na Koroškem ima spominsko sobo, v kateri so predstavljeni spomini na olimpijce, ki prihajajo iz njihovega kraja. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Muzej v Črni na Koroškem ima spominsko sobo, v kateri so predstavljeni spomini na olimpijce, ki prihajajo iz njihovega kraja. Foto: Siol.net/ A. P. K.
"Olimpijske igre so res nepozabno doživetje. Spomnim se, da sem v Nagano odpotovala povsem neobremenjeno. Stara sem bila 26 let, kar je za smučarsko tekačico dokaj malo, zato sem šla tja bolj kot ne nabirat izkušnje in se zabavat, to priznam. No, nazadnje sem tam osvojila najboljši rezultat, 18. mesto, verjetno prav na račun neobremenjenosti."

Na drugih olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju leta 2002 je čutila veliko breme. Po padcu na drugem smuku je bilo sanj o odmevnem dosežku konec. | Foto: Osebni arhiv Na drugih olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju leta 2002 je čutila veliko breme. Po padcu na drugem smuku je bilo sanj o odmevnem dosežku konec. Foto: Osebni arhiv Povsem drugače je bilo štiri leta pozneje v Salt Lake Cityju, kjer je čutila velik pritisk in velika pričakovanja javnosti. 12. mesto na tekmi za svetovni pokal v Novem mestu na Češkem ji je dajalo dodatni zagon.

"Zelo veliko smo trenirali in prepričana sem bila, da bom tam 'razturala', pa žal nisem. V štafeti smo bile sicer odlične, devete, potem pa se je na posamični tekmi vse sesulo. Na najpomembnejši tekmi v svojem življenju, na drugem smuku na progi s skupinskim štartom, sem padla, verjetno zato, ker sem se tako hudo zapodila … Seveda so mi dekleta ušla, jaz pa sem jih potem lovila do cilja. Mislim, da se jih 12 ulovila, na koncu pa zasedla 23. mesto in bila zelo razočarana. Danes na to gledam kot na eno življenjsko izkušnjo več," pravi.

Kakšen nasvet bi dala olimpijcem, ki bodo v Pjongčangu prvič okusili olimpijsko vzdušje? Tudi v 71-članski slovenski odpravi bo nekaj takih. "Samo uživajo naj, poudarjam, uživajo. Če bodo sproščeni, bo prišel tudi rezultat," polaga na srce olimpijskim devičnikom.

Nataša Lačen | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K. Športna pedagoginja varovancev s posebnimi potrebami

Nataša danes dela kot športna pedagoginja v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, ki ga je ustanovil in dolga leta vodil njen oče Marjan Lačen, eden od pionirjev defektologije na Slovenskem ter med drugim tudi predsednik oziroma organizator Specialne olimpijade Slovenije. Leta 1998 je za zasluge pri razvoju defektološke stroke pri nas in za delo z osebami s posebnimi potrebami prejel častni znak svobode Republike Slovenije.

"Z otroki delam individualno in tako tudi gledam nanje. Nikoli do njih nisem gojila nobenih predsodkov, skupaj smo odraščali in navajeni smo drug na drugega. Skušam jih navdušiti za šport. Pozimi jih učim teka na smučeh, deskanja in smučanja," je povedala Črnjanka, ki je s svojimi varovanci trenutno na tekmi v Estoniji.

Z nekdanjo smučarsko tekačico Andrejo Mali na turi čez Peco. | Foto: Osebni arhiv Z nekdanjo smučarsko tekačico Andrejo Mali na turi čez Peco. Foto: Osebni arhiv

Načrtuje odprtje penziona za turiste in gorske kolesarje

Pred letošnjo poletno sezono načrtuje nov karierni korak. S partnerjem nameravata v Mežici odpreti manjši penzion, kjer bo mogoče prenočiti in kaj dobrega pojesti. Na Koroškem namreč prenočitvenih kapacitet kronično primanjkuje.

Poleg tega si Lačnova želi popularizirati trail kolesarske poti, ki jih je na pobočju pod Peco v izobilju. "Možnosti je res veliko. Od smučanja na Peci in v Črni, turne smuke po koroških gorah do seveda teka na smučeh," našteva energična sogovornica.

"Že lani smo ogromno turistov popeljali po teh poteh. Številni so bili presenečeni, ampak prijetno presenečeni. Italijani so na primer pohvalili, češ, saj obstaja še kaj drugega kot okolica Gardskega jezera."

Novo turistično pridobitev bi rada odprla pred letošnjim junijem, ko bodo na slovenskem Koroškem gostili svetovni pokal Enduro world series v organizaciji Blac Holla, kar pomeni, da se bodo v tem delu Evrope zbrali najboljši kolesarji v adrenalinskih kolesarskih panogah. Četrta dirka serije bo potekala po koroških trailih in delno na koroško-avstrijskem smučišču Peca.

Nataša ne izključuje možnosti, da bo v njenem B&B prostor tudi za športne lovorike iz njene dolgoletne športne kariere. "Zdaj se mi vse valja po kleti, zakaj pa ne," se nasmehne Korošica, ki tekmovanj in treningov, večino jih je opravila v Ratečah pri Kranjski Gori, ne pogreša, ji pa manjka potovanj, ki jih nadomešča z družinskimi popotovanji z lastnim avtodomom.

Ne spreglejte