Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 1. 2018,
10.38

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zgodovina ZOI

Ponedeljek, 1. 1. 2018, 10.38

6 let, 2 meseca

Vancouver 2010

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Tina Maze in Petra Majdič sta bili slovenski zvezdnici olimpijskih iger v Vancouvru.

 | Foto:

Morda v Vancouvru in Whistlerju z okolico pri organizaciji XXI. zimskih olimpijskih iger res niso izkoristili vseh potencialov, tako da so pogosto poslušali pripombe na račun ne povsem brezhibne organizacije. Nadvse muhast obraz je prikazalo tudi pregovorno nestabilno pacifiško vreme, ki je krepko več kot polovici tekmovalnih dni namenilo dež, meglo ali v najboljšem primeru sneženje.

Črno piko so dale igram tudi številne nezgode, od tragedije na sankaški progi, v kateri je življenje izgubil Nodar Kumarišvili iz Gruzije prek nesrečnega zdrsa Petre Majdič in vse do smukaških padcev. Vseeno pa so Kanadčane v dobršni meri ''rešili'' pravi tekmovalno-športni utrip, dobra obiskanost skorajda vseh tekmovanj, mogočna medijska podprtost projekta in predvsem vrnitev olimpijskega duha, ki so ga predvsem v Torinu mnogi zelo pogrešali. Znova se je sicer potrdilo, da so se tudi zimske olimpijske igre pomaknile na mejo še obvladljivega, kar avtomatično iz kroga kandidatov za organizacijo tega največjega tekmovanja v zimskih športih izloča manjše in predvsem gospodarsko šibkejše države. sladokuscem.

Petra Majdič | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na tekmovalni ravni so prevladovali gostitelji, ki so osvojili 14 zlatih kolajn. Ni skrivnost, da so bili najbolj ponosni na zlato v hokeju na ledu, ki so si ga priborili po zmagi na sosednjo Ameriko. Za nameček so se hokejistom na vrhu pridružila tudi kanadska dekleta, tako da je bilo zadovoljstvo popolno. Med posamezniki pa sta izstopala norveška tekača na smučeh - Marit Bjorgen in Petter Northug. Skupaj sta osvojila kar devet kolajn.

Med dobitnicami kolajn je bila tudi Slovenija, tokrat po zaslugi velikih dam zimskega športa. Tina Maze je bila srebrna v superveleslalomu in veleslalomu, Petra Majdič pa bronasta v šprintu. A prav kolajna najboljše slovenske tekačice vseh časov je bila nekaj posebnega. Kot glavna favoritinja jo je dosegla po tem, ko je na jutranjem ogrevanju padla v jarek in nato z zlomljenimi rebri premagovala meje bolečine. Hrvaško je z medaljo razveselil biatlonec Jakov Fak.

Število športov: 15
Število disciplin: 86
Število udeležencev: 2566 iz 82 držav
Slovenski tekmovalci: 45
Najuspešnejši udeleženec: Marit Björgen 5 (3 Z, 1 S, 1 B)
Najuspešnejša država: Kanada - 26 kolajn (14 Z, 7 S, 5 B)
Igre je odprl/a: Michaëlle Jean
Olimpijska prisega: Hayley Wickenheiser
Ne spreglejte