SiolNET. Sportal ZOI
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

St. Moritz 1928

3

termometer

Zaradi odmevne premiere so za igre leta 1928 kandidirala tri švicarska mesta. St. Moritz je dobil prednost pred Davosom in Engelbergom.

Organizatorjem v Švici jo je krepko zagodlo vreme, zaradi katerega je bilo nekaj tekmovanj odpovedanih, še več pa izpeljanih v težkih razmerah. Vseeno so bili športniki in predstavniki MOK več kot zadovoljni z organizacijo, tako da je že postalo jasno, da zimske olimpijske igre postajajo zvezda stalnica na športnem nebu.

Do olimpijskih medalj se je prebilo kar 12 držav, med njimi pa tudi to pot ni bilo tedanje Jugoslavije, ki je v Švico poslala šest Slovencev. Znova so imeli glavno besed Skandinavci, predvsem Norvežani, ki so domov odnesli kar 15 kolanj. Blesteli so predvsem tekač Johan Gröttumsbraaten ter hitrostna drsalca Bernt Evenson in Ivar Ballangrund. Zlato odličje v norveško zbirko pa je prispevala tudi komaj 15-letna umetnostna drsalka Sonja Henie, ki je nato kar 74 let veljala za najmlajšo dobitnico kolajn.

V edinem moštvenem športu, hokeju na ledu, so bili Kanadčani vnovič razred zase. Univerzitetna ekipa iz Toronta je pometla z vsemi tekmeci, dosegla 38 golov, kanadska mreža pa je ostala nedotaknjena.

Število športov: 4
Število disciplin: 14
Število udeležencev: 464 iz 26 držav
Slovenski športniki: 6
Najuspešnejši udeleženec: Johan Gröttumsbraaten/NOR, nordijsko smučanje, 2 kolajni (2 Z, 0 S, 0 B)
Najuspešnejša država: Norveška - 15 kolajn (6 Z, 4 S, 5 B)
Igre je odprl: Edmund Schulthess
Olimpijska prisega: Hans Eidenbenz

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin