SiolNET. Sportal ZOI
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Garmisch-Partenkirchen 1936

4

termometer

Podobno kot poletne olimpijske igre istega leta v Berlinu so imele tudi zimske v Garmisch-Partenkirchnu negativen prizvok, saj so bile organizirane pod nadzorom nemške nacistične oblasti.

Še dolgo po letu 1936 se v športnem svetu ni izgubil občutek, da so Nemci na eleganten način izkoristili olimpijski duh v politični namen. Z igrami, ki jih je na slovesni ceremoniji odprl Adolf Hitler, so se Nemci skušali prikazati v demokratični luči in zavreči namigovanja o ozemeljskih težnjah in diskriminaciji. Igre so po športni plati uspele, saj se jih je udeležilo več kot 600 športnikov, zanimivi boji pa na Bavarsko privabili več kot pol milijona športnih navdušencev. Zanimivo je, da so gostitelji skrbno pazili tudi na fotografije in novinarska poročila, ki so obšla svet. Brez skrbne cenzure tedaj ni šlo …

Prvič so se ZOI udeležili tudi alpski smučarji, ki so nastopili v kombinaciji. Vseeno pa je bila udeležba precej okrnjena, saj je MOK prepovedal nastop učiteljem smučanja, saj naj bi udeležba le-teh kršila načela profesionalizma. Zaradi tega so tekmovanje bojkotirali švicarski in avstrijski smučarji, njihovo odsotnost pa so s pridom izkoristili domačini.

Sicer pa so igre ponovno zaznamovali predvsem Norvežani, ki so bili med 11 državami s kolajnami daleč najuspešnejši. Zlato odličje je še tretjič zapored prispevala drsalka Sonja Henie, zakladnico medalj pa sta skrbno polnila še Ivar Ballangrud in Odbjörn Hagen. Za največje presenečenje pa so poskrbeli hokejisti Velike Britanije, ki so s prestola odstranili do tedaj nepremagljivo Kanado.

Število športov: 6
Število disciplin: 17
Število udeležencev: 646 iz 28 držav
Slovenski športniki: 17
Najuspešnejši udeleženec: Ivan Ballangrud/NOR, hitrostno drsanje, 4 kolajne (3 Z, 1 S, 0 B)
Najuspešnejša država: Norveška - 15 kolajn (7 Z, 5 S, 5 B)
Igre je odprl: Adolf Hitler
Olimpijska prisega: Wilhelm Bogner

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin