Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
10. 2. 2018,
10.17

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Natisni članek

Pjongčang 2018

Sobota, 10. 2. 2018, 10.17

6 let, 2 meseca

Olimpijski utrinki

S plaže za nekadilce na sneg

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Ogenj gori. Igre so odprte. Slovenska hiša tudi. Živahno je tudi že na tekmovališčih. Olimpijsko utrip se čuti vse od prostranih plaž Gangneunga do širokega goratega predela v Pjongčangu.

Od našega poročevalca iz Pjongcanga | Foto:

Ne le zaradi mogočnega pirotehničnega spektakla, toda petkova slovesnost ob odprtju zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu še vedno zelo odmeva. Znova je namreč dokazala, kako zelo olimpijske igre presegajo športne okvire. Poleg vdora spletnih nepridipravov, ki so poskrbeli za kolaps brezžičnega omrežja, je glavna tema pogovorov v Pjongčangu nastop združene Koreje. Ob spominu na nedavno vojaško parado Severne Koreje in stalno rožljanje z orožjem v idiličnost, mir in prijateljstvo, ki so bili rdeča nit prireditve, verjetno ne verjamejo niti največji utopisti. A odprtje z obiskom sestre Kim Džong Una in nadaljnje sestankovanje političnih delegacij hladnih sosed vendarle vliva upanje na nov korak pri zbliževanju in izboljšavi odnosov.

Otvoritvena slovesnost Pjongčang Yuna Kim | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images Bučanje morja in zvok gorskega vetra

Dan po odprtju so se že začeli boji za kolajne, led pa je v goratem delu, kjer veter že kaže svoje zobe, prebila tudi slovenska odprava. Ta v en glas priznava, da so tekmovališča dobro pripravljena, o kakovostni organizaciji pa se lahko prepričajo tudi vsi drugi obiskovalci Južne Koreje, ki se medtem pospešeno pripravlja na vstop v kitajsko novo leto. Tudi na atraktivni plaži Gangneung v neposredni bližini obalnega središča z dvoranami za hokej na ledu, drsanje in curling. Olimpijski utrip je mogoče čutiti tudi na tej peščeni obali, ki jo obdaja niz hotelov, trgovin in restavracij z morskimi dobrotami. Ob tem se je evropsko oko ustavilo tudi pri zanimivi tabli, ki sporoča, da je to plaža za nekadilce.

Ugledni obrazi v Slovenski hiši

Svoja vrata pa je na prvi tekmovalni dan iger povsem uradno odprla tudi Slovenska hiša. Ta naj bi bila v času iger stičišče športnikov, gospodarstvenikov, politikov in številnih drugih gostov. To je nakazalo že odprtje, na katerem je bilo mogoče videti številne znane obraze. Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenija Bogdan Gabrovec in resorna ministrica Maja Makovec Brenčič sta med drugim pozdravila prvega moža avtomobilistične zveze Jeana Todta, nekdanjega generalnega sekretarja OZN Ban Ki Muna, predsednika srbskega olimpijskega komiteja in nekdanjega slovenskega košarkarskega selektorja Božidarja Maljkovića … To je tudi prostor, kjer naj bi slovenska športna družina proslavljala osvojeno kolajno. Se bo to slavje tudi zares uresničilo?

Foto: Slovenska hiša je odprta

Fotogalerija
1 / 11

 

Ne spreglejte