Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
7. 2. 2018,
12.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

Pjongčang 2018 #zanaše Peter Prevc Peter Prevc

Sreda, 7. 2. 2018, 12.00

6 let, 2 meseca

Peter Prevc in izgubljeni delci olimpijske sestavljanke

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Pred tretjim olimpijskim nastopom Peter Prevc ne kaže prav velikega tekmovalnega vznemirjenja, neučakanosti ali pretiranega optimizma, trener Goran Janus pa dodaja, da je to sestavljanka, ki jo bo treba sestaviti do sobote.

Od našega poročevalca iz Pjongcanga | Foto:

"Skakalnice nisem osvojil. Daleč od tega. Tudi skoki okrog 90 metrov niso nekaj, s čimer bi bil zadovoljen. Ob tem človek dobi občutek, da bi bilo bolje, če bi ostal v fitnesu. Že prvi skok ni bil dober, preostala dva nato še slabša. Kdo ve, kaj bo po devetih poskusnih skokih. A imamo idejo, kaj storiti, da bi se pomaknili bolj proti dnu skakalnice," je po prvem uradnem treningu, na katerem ni bil prepričljiv, dejal nekdanji prvi skakalec svetovnega pokala Peter Prevc ter se celo pošalil, da se bo morda vendarle lahko udeležil petkove uvodne slovesnosti. To bi pomenilo, da ga trener Goran Janus ne bi poslal v boj za tekmo ali pa da bi ostal pod kvalifikacijskim pragom.

Peter Prevc še ni osvojil skakalnice v Pjongčangu. | Foto: Stanko Gruden, STA Peter Prevc še ni osvojil skakalnice v Pjongčangu. Foto: Stanko Gruden, STA Olimpijska sestavljanka

Da na podlagi prvih skokov na srednji skakalnici, kjer se bodo odličja delila v soboto, še ne gre vleči negativnih zaključkov, ob tem opozarja trener Janus. Prispodobo je našel v sestavljanki in izgubljenih ali manjkajočih delcih. "To so treningi. To je sestavljanka, ki jo je treba sestaviti do sobote," opozarja. "Skakalnico smo sicer spoznali že lani. Ostala je enaka, le mi smo eno leto starejši," dodaja Janus, ki je v Pjongčang popeljal še Timija Zajca, Tilna Bartola, Anžeta Semeniča in Jerneja Damjana. O tem, koga bo poslal v četrtkove kvalifikacije in kdo bo ostal ob vznožju skakalnice, se bo odločil šele po dopoldanskem treningu.

"Če si v formi …"

Pred sobotno tekmo bodo skakalci tudi nekoliko prilagodili svoje urnike, saj jih tekma pod žarometi čaka šele ob 21.35 po lokalnem času. "Če si v formi, je povsem vseeno, ali je tekma na sporedu ob šestih ali ob polnoči," na vprašanja o tem, ali mu ure ustrezajo, odgovarja Prevc. Podobno razmišlja o razlikah med srednjo in veliko skakalnico. Da pravilo, da dobri skakalci skačejo dobro na vseh napravah, drži, je navsezadnje sam dokazal v Sočiju. "Če že lahko izbiram, pa seveda raje skačem na večjih napravah," pravi Pero, ki je največjo bazo skokov na srednji napravi opravil v poletno-jesenskem delu, večinoma v Kranju, kjer so slovenskim skakalcem pripravili ledeno smučino.

Peter Prevc | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

Na voljo za nasvete, a tudi za šale

Kar trije v skakalnem taboru so tokrat novinci, Prevc in Damjan pa pred tretjim oziroma četrtim olimpijskim nastopom svojevrstna mentorja. "Seveda sem na voljo za vsak nasvet. Sam od sebe pa jih ne delim, temveč novince raje zbadam s šalami," pojasnjuje Pero, ki ob tem priznava, da spomin na njegov olimpijski krst vse bolj bledi. "V Vancouvru sem bil star toliko, kot je zdaj Timi Zajc, pa se ga bolj malo spominjam. Morda se spominjam le tekem in velikih oči ob pogledu na najboljše smučarje tistega časa," pravi nekdanji prvi športnik države, ki se veliko raje spominja Sočija, a na pragu iger v Pjongčangu dodaja, da je bilo o tej temi v zadnjem obdobju izrečenih že dovolj besed.

Mojster za velika tekmovanja

Prevc v iskanju izgubljenih delov olimpijske sestavljanke (še) ne spada v ožji krog favoritov za odličja. Da pa velja biti pozoren nanj, potrjuje status mojstra velikih tekmovanj. Na zadnjih osmih (svetovno prvenstvo, olimpijske igre in SP v poletih) se je namreč domov le dvakrat vrnil brez odličja. S teh tekmovanj je prinesel kar osem kolajn.
Ne spreglejte