Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 2. 2018,
20.20

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97

Natisni članek

Pjongčang 2018 hokej četrtfinale ZDA Češka

Sreda, 21. 2. 2018, 20.20

6 let, 1 mesec

OLIMPIJSKE IGRE, PJONGČANG, HOKEJSKI TURNIR, MOŠKI, ČETRTFINALE

Presenečenje in pol na OI: Nemci poslali domov aktualne olimpijske podprvake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97
Češka ZDA četrtfinale Pjongčang 2018 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na hokejskem turnirju so znani vsi polfinalisti. Čehi so po kazenskih strelih premagali ZDA (2:1) in se bodo v petkovem polfinalu pričakovano merili z Rusi. Ti so s 6:1 odpravili slovenske krvnike Norvežane. Branilci naslova Kanadčani, pri katerih se je sredi tekme poškodoval prvi vratar Ben Scrivens, a ga je odlično nadomestil Kevin Poulin, so z nogometnih 1:0 izločili bronaste iz Sočija Fince. V polfinalu jim bodo nasproti stali Nemci, ki so v podaljšku šokirali najboljšo ekipo skupinskega dela Švedsko (4:3) in se med najboljše štiri prebili po 42 letih. Odkar OI prirejajo v tem formatu, še niso bili v polfinalu.

Polfinale, petek, 23. februar

Češka – Rusija
Kanada - Nemčija

Dvakratni olimpijski hokejski prvaki Američani (1980, 1960) so na prvi četrtfinalni tekmi iger v Južni Koreji klonili proti Čehom, ki so do zdaj osvojili en olimpijski naslov, in sicer leta 1998 v Naganu. Američane je v sedmi minuti v vodstvo popeljal Ryan Donato, za Čehe pa v 16. izenačil Jan Kolar.

V deveti minuti druge tretjine so z zadetkom Tomaša Kundrateka povedli Čehi, v 31. minuti tekme pa je za novo izenačenje poskrbel Jim Slater. Američani so zadeli z igralcem nanj na ledu. Do konca rednega dela je ostalo pri 2:2, prav tako po podaljšku, v kazenskih strelih pa je edini gol dosegel Petr Koukal. V petek se bodo za finale udarili z Rusi.

Rusi hitro nakazali, kdo je gospodar

Rusi so Norvežane izločili s 6:1. | Foto: Reuters Rusi so Norvežane izločili s 6:1. Foto: Reuters

Drugi četrtfinale se je razpletel z visoko zmago Rusije nad Norveško. Zborna komanda je prevladovala predvsem v prvi tretjini, ko je kar 19-krat streljala proti norveškim vratom, Vikingi pa le dvakrat. Po prvi tretjini in zadetkih Mihaila Grigorenka, Nikite Guseva in Slave Vojnova so Rusi vodili s 3:0.

Norvežani so se nato z zadetkom Aleksandra Bonsaksna, ki je proti Sloveniji prispeval zmagoviti zadetek, približali na 1:3, a so Rusi, zahvaljujoč Sergeju Kalininu, hitro ušli na +3, še pred zadnjim odmorom pa je Nikita Nesterov zvišal na 5:1. V zadnjem delu je Ivan Telegin po izjemni akciji in sodelovanju z Iljo Kablukovim in Grigorenkom postavil končnih 6:1.

Nemci so odločno odprli srečanje proti aktualnim olimpijskim podprvakom in svetovnim prvakom Švedom. V razmiku pol minute so dvakrat zadeli in povedli z 2:0. | Foto: Reuters Nemci so odločno odprli srečanje proti aktualnim olimpijskim podprvakom in svetovnim prvakom Švedom. V razmiku pol minute so dvakrat zadeli in povedli z 2:0. Foto: Reuters Nemci zrežirali največje presenečenje

Na popoldanskem četrtfinalu so se dvakratni olimpijski prvaki (iz leta 1994 in 2006) in aktualni svetovni prvaki Švedi pomerili z Nemci in doživeli šok.

V 14. minuti so Nemci izkoristili prvi power-play, Viktorja Fastha je premagal Christian Ehrhoff. Pol minute zatem je sledila nova hladna prha za aktualne olimpijske podprvake, ki so v skupinskem delu na treh tekmah prejeli le en zadetek. Marcel Noebels je zvišal na 2:0.

Na drugi strani je odlično branil Danny Aus Den Birken, ki je spretno odbijal napade Švedov vse do 47. minute, ko je znižal Anton Lander. A Nemci se niso dali, Dominik Kahun je dve minuti zatem priskrbel vodstvo s +2. A to se je že v 50. minuti spet stopilo, na 2:3 je ob številčni prednosti znižal Patrik Hersley, tik zatem pa izenačil Mikael Wikstrand in postavil rezultat rednega dela 3:3

Veliko slavje Nemcev - po letu 1976 so spet med najboljšimi štirimi reprezentancami na OI. Sploh prvič, odkar olimpijski turnir poteka v tem formatu, so se prebili do polfinala. | Foto: Reuters Veliko slavje Nemcev - po letu 1976 so spet med najboljšimi štirimi reprezentancami na OI. Sploh prvič, odkar olimpijski turnir poteka v tem formatu, so se prebili do polfinala. Foto: Reuters

Sledil je podaljšek, v 62. minuti pa eden od najbolj pomembnih reprezentančnih zadetkov Patricka Reimerja. Sodniki so si na hitro še ogledali videoposnetek zadetka in ga priznali. Začelo se je veliko nemško slavje.

Prvič po letu 1976, ko so bili tretji na OI v Innsbrucku, so se Nemci uvrstili med najboljše štiri ekipe. S tekmovanj petih krogov imajo Nemci še en bron, in sicer iz Lake Placida (leto 1932).

Takole se je ob bližnjem srečanju z Velijem-Mattijem Savinaienom poškodoval prvi kanadski vratar Ben Scrivens. | Foto: Reuters Takole se je ob bližnjem srečanju z Velijem-Mattijem Savinaienom poškodoval prvi kanadski vratar Ben Scrivens. Foto: Reuters

Poškodba ni zaustavila Kanadčanov 

Na poslastici dneva med devetkratnimi prvaki Kanadčani – tudi branilci naslova iz Sočija 2014 – in bronastimi izpred štirih let Finci je prva tretjina po terenski premoči pripadla Nordijcem, druga pa Kanadčanom, ki so v 25. minuti pri rezultatu 0:0 ostali brez prvega aduta v golu Bena Scrivensa. Nekdanji NHL-ovec se je ob bližnjem srečanju z Velijem-Mattijem Savinaienom poškodoval in predčasno končal četrtfinale.

En zadetek Kanadčanov je bil dovolj za preboj v polfinale. Oba vratarja (Ben Scrivens in Kevin Poulin) sta odlično opravila svoje delo. | Foto: Reuters En zadetek Kanadčanov je bil dovolj za preboj v polfinale. Oba vratarja (Ben Scrivens in Kevin Poulin) sta odlično opravila svoje delo. Foto: Reuters

V vrata je tako vstopil drugi vratar Kevin Poulin, ki smo ga letos spremljali v ligi EBEL v dresu Medveščaka in ki je v skupinskem delu dobil priložnost na tekmi z Južno Korejo. Takrat je ohranil mrežo nedotaknjeno, obranil je vseh 19 strelov. Poulin se je tudi tokrat izkazal, sploh ob koncu drugega dela, ko je zaustavil kar nekaj nevarnih finskih strelov. Pred zadnjo tretjino je bil rezultat še vedno enak tistemu z začetka srečanja.

A se je spremenil že v prvi minuti tretje tretjine. Eric O`Dell je dobil sodniški met, plošček je prišel do branilca Maxima Noreauja, ta je z vrha krogov močno ustrelil iz prve in matiral Mikka Koskinena. To je bil edini zadetek na srečanju, po katerem so Kanadčani napredovali v polfinale, Finci pa so se poslovili od OI.

Polfinale, petek, 23. februar

Češka – Rusija
Kanada - Nemčija

 
Ne spreglejte