Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 2. 2018,
14.39

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Noriaki Kasai Pjongčang 2018

Sreda, 14. 2. 2018, 14.39

6 let, 2 meseca

Noriaki Kasai

Mladostni dinozaver še ni za staro šaro. Kasai namerava skakati do 53. leta.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Noriaki Kasai | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Japonec Noriaki Kasai je veteran med smučarskimi skakalci. Skoraj vsi najboljši skakalci, ki so zbrani na olimpijskih igrah v Pjongčangu, bi lahko bili njegovi sinovi. Zdaj 45-letnik pravi, da namerava skakati do iger leta 2026 v Saporu. To bi bile njegove desete olimpijske igre, star pa bo 53 let.

"Moje največje sanje so še vedno, da bi na olimpijskih igrah osvojil zlato," je dejal. In če mu v Pjongčangu to ne bo uspelo, bo pač moral skakati še naprej.

"Ko sem bil star 40 let, sem se odločil, da bom skakal do 50. leta," je povedal Kasai, ki je na petkovi slovesnosti ob odprtju nosil zastavo svoje države. Igre v Saporu leta 2026 so "prevelika priložnost, da bi predčasno končal", je dodal.

Bil je zastavonoša na odprtju iger v Pjongčangu. | Foto: Getty Images Bil je zastavonoša na odprtju iger v Pjongčangu. Foto: Getty Images

Japonec, ki je že izgubil naziv svetovnega prvaka, ko se Nemec Andreas Wellinger, ki je v soboto osvojil zlato olimpijsko medaljo na srednji skakalnici, še sploh ni rodil, je na skakalni sceni še vedno deležen velike pozornosti.

Čeprav ne dosega več vrhunskih rezultatov, se novinarji za komaj kakšnega skakalca zanimajo bolj. Zanimivo je, da se v vseh teh letih še vedno ni naučil angleško in ga vedno spremlja prevajalec. Vedno znova pa pripravi kakšno presenečenje. Pri 41 letih je v Sočiju osvojil srebrno olimpijsko medaljo posamično in bronasto v ekipni tekmi. A ne tudi zlate.

Mladostni dinozaver je vzgled številnim skakalcem. "Če bi kakšnega kolega prosila za avtogram, bi bil to Noriaki Kasai," je za nemško tiskovno agencijo dpa dejala Nemka Katharina Althaus, ki je v Pjongčangu osvojila srebrno medaljo. "A tu imam, menim, še veliko možnosti," se je zasmejala. Morda bo Kasai skakal še dlje kot ona, 21-letnica.

Noriaki Kasai | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kasai je začel skakati pred skoraj 30 leti. "Verjetno sem enkrat že obletel svet," pravi. Ne povsem, vendar pa so pri časniku Die Zeit izračunali, da je na 537 tekmah za svetovni pokal skočil skupaj 156 kilometrov daleč, a v to številko niso všteti všteti treningi in poskusni skoki.

Še lani se je japonski skakalec vnovič povzpel na zmagovalni oder in tako postavil rekord. Do tedaj s 44 leti še nobenemu skakalcu ni uspelo osvojiti medalje. "Kar me spodbuja, je povsem preprosto: rad imam skakanje," je dejal. Pri tem se je žareče smejal, kot pravzaprav vedno, kadar ga človek vidi. "On je moj junak. Poskušam se učiti samo od njega," je dejal svetovni prvak v smučarskih poletih Daniel Andre Tande z Norveške. Tudi njega še ni bilo na svetu, ko je Kasai ta naslov osvojil leta 1992 v Harrachovu.

Ne spreglejte