Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 2. 2018,
11.24

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

Shaun White deskanje prostega sloga Pjongčang 2018

Sreda, 14. 2. 2018, 11.24

6 let, 2 meseca

OI v Pjongčangu, deskanje, snežni žleb (m)

Legendarni Američan že tretjič na olimpijskem prestolu, hud padec mladega Japonca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58
Shaun White | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški deskar Shaun White je na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu osvojil zlato kolajno v snežnem žlebu. Za 31-letnega Američana je to že tretje olimpijsko odličje najbolj žlahtnega leska, pred tem je bil najboljši tudi v italijanskem Torinu 2006 in kanadskem Vancouvru 2010, v Sočiju 2014 pa je osvojil nehvaležno četrto mesto. Na tekmovanju v snežnem žlebu se je poškodoval 16-letni japonski deskar.

"Leteči paradižnik", kot so nekoč klicali Shauna Whita zaradi njegovih bujnih rdečih las, zdaj ima urejeno kratko pričesko, je tretjo zlato olimpijsko kolajno osvojil v zadnji finalni vožnji od treh, ko je prejel najvišjo oceno med vsemi dvanajstimi nastopajočimi finalisti - 97,75.

Shaun White | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Ameriška stotica na olimpijskih igrah

"Vedel sem, da sem odlično opravil s progo, in ponosen sem bil, da sem lahko s prizorišča odšel z dvignjeno glavo. Ko pa so razglasili rezultat in mojo zmago, me je presunilo," je po zmagi povedal prvouvrščeni.

Whitova zmaga velja za prelomnico, saj gre za stoto ameriško zlato na zimskih olimpijskih igrah. Prvo je daljnega leta 1924 osvojil hitrostni drsalec Charles Jewtraw. Poleg Whita so ameriško prevlado v deskanju na igrah v Pyeongchangu potrdili še deskarki Chloe Kim v snežnem žlebu in Jamie Anderson v snežnem parku ter deskar Red Gerard v snežnem parku.

White razmišlja o nastopu na poletnih olimpijskih igrah. | Foto: Getty Images White razmišlja o nastopu na poletnih olimpijskih igrah. Foto: Getty Images

White se spogleduje tudi z nastopom na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu čez dobri dve leti. "Vesel sem, da na igre prihaja rolka, dokler sem seveda fizično in psihično še dovolj pripravljen. Čaka me težka odločitev. A zame bi bila največja stvar na svetu, če bi lahko nastopil tudi na letnih igrah," je dejal White.

Odločitev je težka predvsem zato, ker se bo moral resno posvetiti "skateboardu", tekmeci na deski na snegu pa ne bodo počivali. "Zanesljivo bodo napredovali in na poti do Pekinga 2022 bodo dve leti v prednosti," je še povedal White in dodal, da se z naslednjimi igrami vsaj za zdaj še ne ukvarja.

White je tudi na rolki odličen in predvsem poleti redno zmaguje tudi na tem rekvizitu. Prav na igrah v Tokiu 2020 pa bo rolka doživela olimpijsko premiero.

Izkušeni in priljubljeni Američan je že tretjič postal olimpijski prvak. | Foto: Reuters Izkušeni in priljubljeni Američan je že tretjič postal olimpijski prvak. Foto: Reuters

Za vsestranskim Američanom, ki ima status glasbene in športne ikone ter je eden najbolj priljubljenih športnikov na igrah v Južni Koreji, sta se uvrstila 19-letni Japonec Ayumu Hirano (95,25), sicer nosilec srebrnega odličja tudi pred štirimi leti v Sočiju, ter 23-letni Avstralec Scotty James (92,00).

Tim Kevin Ravnjak je na ZOI osvojil 16. mesto in poskrbel za najboljšo slovensko uvrstitev. | Foto: Reuters Tim Kevin Ravnjak je na ZOI osvojil 16. mesto in poskrbel za najboljšo slovensko uvrstitev. Foto: Reuters

V tej disciplini sta nastopila tudi dva slovenska deskarja, oba pa se prek kvalifikacij nista prebila v današnji veliki finale. Tim Kevin Ravnjak je zasedel končno 16., njegov reprezentančni kolega Tit Štante pa 25. mesto.

16-letni japonski deskar Yuka Totsuka je grdo padel in se poškodoval. | Foto: Getty Images 16-letni japonski deskar Yuka Totsuka je grdo padel in se poškodoval. Foto: Getty Images

Hud padec 16-letnega Japonca

Žal je prišlo tudi do nesrečnega dogodka. 16-letni Japonec Yuka Totsuka je grdo padel, s prizorišča so ga odpeljali z reševalnimi sanmi. Pozneje so iz japonske ekipe sporočili, da ni hujšega, kako huda pa je poškodba boka, bodo pokazale preiskave.

 
Ne spreglejte