Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 2. 2022,
17.59

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

Natisni članek

olimpijske igre zimske olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022 Peking 2022 sankanje

Sreda, 2. 2. 2022, 17.59

2 leti, 2 meseca

Peking 2022

Trenutek groze na sankanju: Ukrajinec za trenutek obležal negiben

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14
Anton Dukač | Anton Dukač je na treningu treščil v ogrado, padel s sani in negiben obležal na ledu. A je šlo k sreči le za razočaranje, ne za poškodbo. Vseeno je prestrašil številne, ki se še spomnijo Vancouvra 2010. | Foto Guliverimage

Anton Dukač je na treningu treščil v ogrado, padel s sani in negiben obležal na ledu. A je šlo k sreči le za razočaranje, ne za poškodbo. Vseeno je prestrašil številne, ki se še spomnijo Vancouvra 2010.

Foto: Guliverimage

Že na prvem treningu v nacionalnem sankaškem središču v Jančingu se je izkazalo, da je sankanje eden od najnevarnejših olimpijskih športov. Za trenutek groze je poskrbel ukrajinski sankač Anton Dukač. Zadel je v ogrado, padel s sank in za nekaj "predolgih trenutkov" obležal negiben na ledu. Ta zgodba se je končala srečno. "Z menoj je bilo vse OK," je povedal tekmovalec, ki je ob drugem spustu dosegel lep čas, a številni so ob nesreči pomislili na Vacouver 2010 in gruzijskega sankača Nodarja Kumaritašvilija, ki je tam na treningu izgubil življenje.

Sankaška proga za olimpijske igre v Pekingu že ima črno piko. Že na preizkusu prizorišča, novembra lani, se je namreč na njej grdo ponesrečil poljski sankač Mateusz Sochowitz. Ta je pri enem od spustov trčil v vrata ograde, ki bi morala biti tedaj zaprta, si ob trku zdrobil pogačico levega kolena in utrpel globoke ureznine po desni nogi. "Najbrž bom le stežka našel zaupanje v to progo," je tedaj dejal nesrečni Poljak, ki pa je po uspešni operaciji okreval in je danes treniral na progi v Jančingu, poroča Reuters.

Mateusz Sochowicz
Sportal Sankaška grozljivka v Pekingu: "Iz kolena mi je štrlela kost, iz noge se mi je ulila kri"

Spomin na Vancouver je še živ

Spomin na Kumaritašvilija, ki se je smrtno ponesrečil na treningu pred olimpijsko tekmo v Vancouvru leta 2010, je še živ, tudi zato, ker je olimpijski debi v Pekingu doživel njegov bratranec Saba Kumaritiašvili. Nesrečni Nodar je bil sicer prva smrtna žrtev na olimpijskem sankanju po 35 letih, odkar je ta šport v programu iger.

V televizijskih prenosih je sicer težko zaznati, za kako ekstremen šport gre. Sankači, z nogami naprej ali z glavo naprej, po zaledenelem žlebu drvijo z več kot 130 kilometri na uro. Kako strme naklonine so na ovinkih, pa nazorno kaže fotografija španskega tekmovalca Anderja Mirabella z ogleda proge.

Preberite še:

Sportal Strašljiva nesreča ruske sankačice
Ne spreglejte