Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 3. 2016,
9.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Blaž Završnik režiser

Ponedeljek, 14. 3. 2016, 9.22

6 let, 6 mesecev

Zgodovinski posnetki blišča in bede v Planici zloženi v filmski paket (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Jutri na male zaslone prihaja dokumentarni film Nova Planica, ki je posvečen fenomenu zibelke smučarskih skokov. Film je delo produkcijske hiše Sever & Sever, posvetila pa mu je skoraj dve leti.

Ideja za snemanje dokumentarnega filma o Planici, ki bo najboljše smučarske skakalce sveta gostila med 17. in 20. marcem 2016, se je porodila producentu Janiju Severju iz produkcijske hiše Sever & Sever.

Film je nastajal skoraj dve leti, luč sveta pa bo ugledal 15. marca 2016, ko ga bodo premierno predvajali na RTV Slovenija. Film je posvečen lepotam Planice, slovenskim in drugim športnikom, gledalcem, televizijskim ekipam, ki so spremljale tekmovanja, ter vsem snovalcem Nordijskega centra Planica. Je film o Planici in njenem pomenu ter čustvih, ki jih vzbuja v vseh, ki jo obiščejo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Vsaka dva tedna pod Ponce po material

Ustvarjalci filma – ekipo je sestavljalo manj kot deset ljudi – so več kot leto dni skoraj vsaka dva tedna odhajali v dolino pod Poncami in v svoj objektiv lovili najzgovornejše utrinke tega vseslovenskega fenomena. Sproti se je oblikoval tudi sam način pripovedi v filmu, nam je pojasnil režiser dokumentarnega filma Nova Planica Blaž Završnik.

Kot je dodal, je bilo posnetega in arhivskega (tega je odstopila RTV Slovenija) materiala toliko, da ga je v montaži skrbelo, kako bodo gradivo spravili v logično celoto. Bilo je tudi mnogo neznank, med drugim to, ali bo gradbincem uspelo pravočasno zgraditi nov center (odprli so ga decembra lani - op. a.), a se je na koncu vse izšlo.

Rdeča nit filma je preplet vsega, kar je Planica bila in kar je postala. "Govori o pomembnosti tega prostora, ki ga ima Planica že od samega začetka, o preprekah in propadu, vse do tega, da lahko danes govorimo o zgodovinski vrednosti," poudarja 31-letni filmski režiser, ki se je s športno tematiko ukvarjal že v kratkih filmih o slovenskih olimpijcih.

V filmu večina tistih, ki jih povezujemo s Planico

V filmu nastopajo vsi ali pa vsaj velik del protagonistov, ki so na kakršenkoli način povezani s Planico.

Svojo zgodbo o povezavi s Planico in pozitivnih spremembah, ki jih prinaša Nordijski center Planica, so tako izpovedali tudi nekateri najvidnejši predstavniki vročega skakalnega vala, pa še te je bilo težko uloviti, saj so bolj kot ne zasedeni, je omenil režiser.

Med njimi sta tudi najbolj superioren skakalec te zime Peter Prevc, ki ga je obisk Planice leta 2002 dodatno utrdil v odločitvi za skoke, in Jurij Tepeš, ki ga je v Planici vedno neslo daleč.

Nova Planica predstavlja tudi nekdanje smučarske skakalce, med katerimi sta Jože Šlibar, rekorder v poletih iz Oberstdorfa, in Primož Ulaga, trikratni zmagovalec Planice, ter organizatorji tekem.

Povsem po naključju so ustvarjalci filma naleteli tudi na igralca Demetra Bitenca, ki je po zaslugi očeta – ta je bil prvi oskrbnik doma v Planici – v tem pravljičnem okolju Slovenije preživel otroška in najstniška leta. Še vedno se živo spominja dogodkov iz 30. in 40. let prejšnjega stoletja, ko se je Planica po zaslugi svetovnega rekorda izstrelila na zemljevid smučarskih skokov, tam pa je leta 1934 padel tudi prvi svetovni rekord. Norvežan Birger Rudd je skočil 92 metrov.

V filmu nastopajo tudi arhitekti, ki so sodelovali pri pripravi zasnove novega nordijskega centra, Jelko Gros, ki je njegov idejni vodja in gonilna sila, besedo pa so dobili tudi legendarni komentator in nekakšna ikona smučarskih skokov Andrej Stare ter inženirja Janez in Sebastjan Gorišek, ki sta zaslužna za konstrukcijsko zasnovo nove letalnice.

Prvi obisk ni bil spodbuden

Ko so prvič obiskali prizorišče planiških poletov in skokov, pogled ni bil preveč impresiven, se spominja Završnik. "Mislim, da je bilo to jeseni 2014, ko so nas v Planici pričakali velika gradbena jama in delavci, ki so se ukvarjali z betoniranjem. Precej žalostno je bilo videti vse skupaj."

A z vsakim obiskom je postajalo bolj spodbudno. Večjih težav pri snemanju, razen uradne tekme, za snemanje katere bi potrebovali posebne dovolilnice, niso imeli. Planico so doživeli v vseh mogočih vremenskih razmerah, tudi takrat, ko je bilo krepko pod ničlo in je na vso moč bičal veter, ter ob fizično napornih dneh, ko so do televizijskega stolpa tovorili težke akumulatorje.

Ne spreglejte