Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
31. 3. 2016,
18.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Katja Višnar Ola Vigen Hattestad tek na smučeh

Četrtek, 31. 3. 2016, 18.28

6 let, 7 mesecev

Železna volja: Štirinajst dni po porodu je že bila na smučeh

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Katja Višnar

Katja Višnar, ena najboljših slovenskih tekačic na smučeh, je v svojem življenju naredila pomemben korak. Novembra je rodila sina Ludviga, a Blejka v tekih še ni rekla zadnje. Še več, v šprintu si želi znova na vrh.

Katja Višnar je v zadnjih letih razpeta med Norveško in Slovenijo. Z norveškim tekmovalcem v teku na smučeh Olo Vignom Hattestadom sta konec novembra postala starša. To je za našo tekmovalko pomenilo, da bo morala izpustiti celotno letošnjo sezono, čeprav se je spogledovala z željo, da bi nastopila že letos.

S sinom za dve uri na sani

V času porodniškega dopusta Katjina želja po tekmovanjih ni usahnila. Še dan pred porodom je bila na smučeh, kamor se je vrnila štirinajst dni po porodu, vendar je poudarila, da je šlo bolj za hojo kot trening. "Med nosečnostjo sem bila aktivna do konca. Pazila sem, da obdržim neko raven, da bom lahko čim prej začela trenirati in dosegla ritem, ki sem ga imela pred tem. Po porodu je šlo vse brez težav, razen tega da ni bilo dovolj časa (smeh, op. p.). Kljub temu še vedno skušam trenirati vsak dan," nam je uvodoma povedala Katja, ki na Norveškem še vedno s pridom izkorišča snežne pogoje.

Zdaj sta s sinom Ludvigom zunaj lahko že dve uri. | Foto: Zdaj sta s sinom Ludvigom zunaj lahko že dve uri.

Kot pravi, z možem nimata varuške, zato morata biti še toliko bolj organizirana. Na trening tako večkrat s seboj vzame nekajmesečnega sina Ludviga, ki ji dela družbo v saneh. "Zdaj sva lahko tudi že dve uri skupaj. Včasih nama pridejo pomagat starši, ampak velikokrat se morava znajti sama. Dokler je za Olo še trajala sezona, sem lahko skočila ven za kakšno uro … Pomembno je bilo, da on sezono izpelje do konca tako, kot je treba. Za zdaj si s tem ne delamo težav. Ven gremo takrat, ko to ustreza Ludvigu. Želim si, da bi prvega maja začela trenirati po programu in delati po ustaljenem urniku."

 

Želela je tekmovati že v zadnji sezoni, a se ni izšlo

Veliko se je govorilo, da želi Katja tekmovati že v letošnji sezoni. Gorenjka je poudarila, da v Planici ni želela nastopiti, ampak le navijati za svoje reprezentančne kolegice. "Res je, da sem si želela nastopiti v Stockholmu ali Drammnu, a sta bili letos tekmi na programu malo prezgodaj. Če bi bilo tako kot prejšnja leta (marca, op. p.), bi lahko brez težav nastopila. V tistem času sem z Olom naredila primerjavo in videla, da nisem zaostajala prav veliko več kot ponavadi. Želela sem si tekmovati," je odkrito priznala Višnarjeva.

Najtežje ji je bilo na tekmi v Drammnu, kjer je ob progi spremljala svoje tekmece. "Takrat me je zares zamikalo … Nisem bila bolna, vsak dan sem bila aktivna in bila sem res radovedna, kako bi se odrezala. Sem pa marca dobila zelo dobro primerjavo z Marit Bjorgen in Maiken Caspersen Falla … Bila sem zelo zadovoljna, čeprav je šlo za revialno tekmo. In zaradi tega dobiš še dodaten motiv za naprej."

Katja Višnar še vedno zelo rada pride domov. | Foto: Katja Višnar še vedno zelo rada pride domov.

Jo bodo v slovenski ekipi vzeli medse?

Katja, ki je bila ob odsotnosti Vesne Fabjan predlani najboljša slovenska tekmovalka, večino časa preživi na Norveškem, na pripravah pa bi se še vedno rada priključila slovenski ekipi. "Najprej bom njih vprašala, ali si me želijo zraven. Ludvig mora biti vsaj še letos z mano. Že prej sem kakšne priprave spustila, verjetno bo zdaj podobno, a pomembnih priprav bi se rada udeležila … Bom videla, kako mi bodo odgovorili, ker verjetno bo morala biti prisotna tudi kakšna varuška."

V času porodniškega dopusta je bolj od daleč spremljala tekme svetovnega pokala. "Tudi v zadnji sezoni smo lahko videli veliko prevlado norveških tekmovalcev. Ni prijetno, tudi za naš šport to ni dobro. To vidijo tudi oni in želijo pomagati drugim, ampak po mojem mnenju bodo prihodnjo sezono še boljši."

Spet si želi med najboljše

Čeprav bo za Katjo prihodnja sezona neznanka, se želi na svetovnem prvenstvu v Lahtiju meriti z najboljšimi tekmovalkami. Prav tako ima želje in cilje za olimpijske igre leta 2018 v Pjongčangu v Južni Koreji. "V prihodnjih dveh letih, ki sta pred mano, upam, da bom prišla v svojo življenjsko formo. Eno leto sem bila odsotna, ampak menim, da nisem veliko izgubila. Veliko sem delala v smeri vrnitve. Kako bo šlo v prihodnje, ne vem, vem pa, da me čaka veliko težkega dela in veliko discipline. Ostajam pozitivna," nam je za konec iz Norveške sporočila Katja.

Katja je marca nastopila na revialni tekmi, kjer je bila izenačena z nekaterimi najboljšimi norveškimi tekmovalkami. To je naši tekmovalki dalo dodatno motivacijo za naprej. | Foto: Katja je marca nastopila na revialni tekmi, kjer je bila izenačena z nekaterimi najboljšimi norveškimi tekmovalkami. To je naši tekmovalki dalo dodatno motivacijo za naprej.

Ne spreglejte