Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
3. 3. 2017,
13.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

Natisni članek

Klemen Bergant Žan Kranjec Žan Kranjec Boštjan Kline Štefan Hadalin Kranjska Gora pokal Vitranc

Petek, 3. 3. 2017, 13.45

6 let, 7 mesecev

"Žejni" Vitranc in dva domača aduta

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

Miha Hrobat, Martin Čater, Štefan Hadalin, Žan Grošelj, Aljaž Dvornik in Žan Kranjec bodo branili slovenske barve na 56. pokalu Vitranc. | Foto: MaPa Miha Hrobat, Martin Čater, Štefan Hadalin, Žan Grošelj, Aljaž Dvornik in Žan Kranjec bodo branili slovenske barve na 56. pokalu Vitranc. Foto: MaPa

Slovenske barve bo na tradicionalnem pokalu Vitranc branilo šest smučarjev, med katerimi bosta v središču pozornosti predvsem veleslalomsko usmerjeni Žan Kranjec in prvi slalomski adut Štefan Hadalin.

"Na domačo tekmo prihajamo z vseh vetrov, a dobro pripravljeni. Štefan Hadalin je ohranil dobro pripravljenost, Žan Kranjec se je po manjši krizi dvignil, drugi pa bodo poskušali izkoristiti priložnost. Napadali bodo finale, zaradi visokih številk pa bo zanje vsaka točka mala zmaga," pred sobotnim veleslalomom in nedeljskim slalomom v okviru 56. pokala Vitranc razmišlja glavni trener moške ekipe za tehnični disciplini Klemen Bergant, ki je imel zaradi kadrovske podhranjenosti in poškodb kar nekaj težav z zapolnjevanjem mest za domače tekmovalce.

Že po tradiciji je potrkal tudi na vrata ekipe za hitri disciplini, tako da bosta priložnost dobila tudi Martin Čater in Miha Hrobat, poleg njiju pa še Žan Grošelj, Aljaž Dvornik iz ekipe evropskega pokala ter glavna aduta Žan Kranjec in Štefan Hadalin. Medtem ko bo Čater nastopil zgolj v veleslalomu, bo preostala peterica tekmovala na obeh tekmah.

Korak pred preostalimi

"Letos sta nas Žan in Štefan že nekajkrat razveselila. Verjamem, da nas bosta tudi tokrat. Konkretnih napovedi ne bi dajal. Ve se, kje so fantje na lestvicah. Ve se tudi, kakšno je bilo rezultatsko gibanje. Upamo na najboljše rezultate," je ob pogledu na glavna aduta dejal Bergant, ki seveda računa na točke v obeh disciplinah, kar domači vrsti v Kranjski Gori ni uspelo že vse od leta 2007.

A Hadalin in Kranjec vendarle merita še višje. "Vem, da sem lahko dober. Toda to je treba pokazati tudi na tekmi. Če mi bo uspelo, bom Podkoren zanesljivo zapuščal z nasmehom," pravi Žan, Štefan pa dodaja: "Moja naloga je, da v sebi znova poiščem občutke, ki so me popeljali do najboljših rezultatov, vključno z desetim mestom v St. Moritzu."

V senci glavnih adutov

Martin Čater: "Po odličnih tekmah v Kvitfjellu se veselim domače tekme. Jasno, v Kranjski Gori ne bom meril med deseterico. Dobre občutke bom skušal prenesti tudi v veleslalom. Želim do točk."

Miha Hrobat: "Čeprav sem letos bolj domač na hitrih smučeh, pa tehničnih disciplin nisem zanemaril. Res je, da bolj uživam v smuku, a domači tekmi sta zanesljivo nekaj posebnega."

Žan Grošelj: "Poškodba roke žal še ni pozabljena. Pomagati si moram z lepilnim trakom. A ko smučam, ne mislim na to. Verjamem, da bom lahko to pokazal tudi na tekmi."

Aljaž Dvornik: "Res je, da večinoma nastopam na tekmah nižje ravni. Takšna bo tudi priprava. Motivacija pa seveda ni sporna, želim se spopasti z najboljšimi."

Štefan Hadalin bo napadel prve domače točke. | Foto: Sportida Štefan Hadalin bo napadel prve domače točke. Foto: Sportida

Vode (še) ni zmanjkalo

Slovenci so, podobno kot predstavniki preostalih reprezentanc, v jutranjih urah na uradnem preizkusu tekmovalne proge že spoznali podkorensko strmino. Ker bo imela večina domačih tekmovalcev visoko štartno številko, jih je zanimala predvsem čvrstost snežne podlage. Ta bo po zagotovilih vodje tekmovanja Aleša Vidica na tekmovalni dan še veliko boljša.

"Proga se je dobro odzvala na nedavno polivanje. Izkušnje učijo, da učinek priprave z vodo do izraza pride predvsem drugi in tretji dan, zato lahko pričakujemo dobre pogoje," pravi Vidic, ki je pojasnil tudi, kako "žejna" je bila tokrat vitranška strmina. V 30-urnem polivanju so kranjskogorski smučarski delavci sneg prepojili in s pomočjo mraza učvrstili s kar 3,2 milijona litrov vode.

Največji zvezdnik bo predtekmovalec

Čeprav ima Slovenija s Hadalinom in Kranjcem precej močnejša aduta kot v predhodnih letih, pa bo največji zvezdnik reprezentance v Kranjski Gori nastopil že pred uradnim začetkom. Progo bosta kot predtekmovalca namreč preizkusila tudi nedavni zmagovalec smuka v Kitfjellu Boštjan Kline in njegov sotekmovalec Klemen Kosi.

 

Pokal Vitranc
Sobota, 4. marec 2017
9.30 veleslalom – prvi tek
12.30 veleslalom – drugi tek 

Nedelja, 5. marec 2017
9.30 slalom – prvi tek
12.30 slalom – drugi tek
 
Ne spreglejte