Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
26. 2. 2016,
14.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

pokal Vitranc

Petek, 26. 2. 2016, 14.17

7 let, 12 mesecev

Za zabavo in sneg poskrbljeno, za domače uspehe pa …

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V povprečju 50 cm debela snažna odeja in 1,6 milijona evrov proračuna lajšata spanec organizatorjem tradicionalnega 55. pokala Vitranc.

Koordinator moških tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju Emmanuel Coulder bo obvezno snežno kontrolo za dva veleslaloma (petkovega so Gorenjci prevzeli po odpovedi v Garmisch-Partenkirchnu) in slalom v Kranjski Gori v soboto po vsej verjetnosti opravil kar na daljavo. V praksi to pomeni, da mu bo vodja tekmovanja Aleš Vidic kar prek telefona sporočil, da je podkorenska proga v dovolj dobrem stanju za trojni program.

Na progi debelina snežne odeje znaša v povprečju dobrih 50 centimetrov, ugodna pa je tudi kakovost podlage, ki so jo organizatorji pred dnevi v celoti polili z vodo. Predvsem v zgornjem delu je po kranjskogorskih zagotovilih proga v odličnem stanju, več težav pa imajo zaradi visokih temperatur v nižje ležečih predelih.

V proračunski malhi 1,6 milijona evrov

"Brez tekmovalne proge ni tekme. To je osnova. Verjamem, da imamo organizatorji dovolj znanja in izkušenj za dobro pripravo. Gre za številčno in predano ekipo delavcev. Na vreme pa žal nimamo vpliva. Prav zaradi tega bodo priprave v zadnjem tednu toliko bolj intenzivne. Letošnja zima nam resnično ni naklonjena. Vseeno pa me ne skrbi. Verjamem, da bo proga pripravljena," pojasnjuje generalni sekretar pokala Vitranc.

Ker so v Kranjski Gori poleg tradicionalnega programa prevzeli še dodatno veleslalomsko tekmo, je moral Medven s sodelavci dodatno zavihati rokave tudi na proračunski ravni. Za tridnevni program so zbrali 1,6 milijona evrov, glavnino od prodaje televizijskih in marketinških pravic, deloma pa tudi s pomočjo pokroviteljev.

Tretji tek: zabava

"Pokal Vitranc je že dolgo več kot zgolj športna prireditev," poudarja Medven in tako napoveduje tudi pester spremljevalni program moških tekem svetovnega pokala v Sloveniji. Vrhunec zabavnega programa bo v petek, ko bo pred dvorano Vitranc potekal koncert s skupinama Dan D in Mi2.

Živahno pa bo tudi že v petek, ko bo v omenjeni dvorani gostoval izjemno priljubljeni muzikal Mamma Mia, pri katerem kot producent niti v rokah drži nekdanji tekmovalec na pokalu Vitranc in srebrni olimpijec iz Sarajeva 1984 Jure Franko.

"Veseli me, da bomo lahko prispevali k dobremu ozračju na pokalu Vitranc. Malce nenavadno je le, da bodo na tekmah vsi oblečeni v bunde, mi pa bomo na odru skakali v kopalkah," se je ob tem pošalil Franko.

Kaj pa domači aduti?

"O treh kakovostnih tekmah in pestrem spremljevalnem programu ne gre dvomiti. Naša želja pa je, da bi dobro tekmovali tudi domači smučarji. To je večna želja, ki pa v zadnjih letih pogosto ni bila uresničena," pa pred domačimi tekmami razmišlja še en nekdanji slovenski smučar Grega Benedik, tokrat v vlogi člana organizacijskega komiteja, predsednika lokalnega smučarskega kluba ASK Kranjska Gora in prvega moža strokovnega sveta pod okriljem alpske družine Smučarske zveze Slovenije.

Benedik tokrat stavi predvsem na veleslalomista Žana Kranjca, ki je danes navdušil s 13. mestom na tekmi svetovnega pokala v Hiterstodru, medtem ko pa vodstvo reprezentance to pot ne bo moglo staviti na najboljše mladince (Miha Hrobat, Aljaž Dvornik, Štefan Hadalin), saj bodo prav v času pokala Vitranc končevali nastope na mladinskem svetovnem prvenstvu v Sočiju.

Reprezentančna kritika: kaj pa prednost domačega terena?

Kar nekaj slabe volje pa je v slovensko reprezentanco pred dnevi vnesla odločitev o zaprtju tekmovalnega poligona za treninge. Kot smo poročali že v sredo, se je moral najboljši slovenski veleslalomist Kranjec po vrnitvi iz Japonske preseliti v Reiteralm, saj je bila vitranška strmina zaradi šolskih počitnic in priprav na tekme svetovnega pokala nedostopna.

"Priprava tekmovalne proge je bila naša glavna skrb. Za nameček je dejstvo, da je smučišče tudi komercialno naravnano. Tudi pogoji v zadnjem obdobju niso omogočali dobrega treninga," na kritike odgovarja prvi mož organizacijskega odbora Medven in dodaja, da so sicer v Kranjski Gori zelo naklonjeni klubom in izbrani vrsti. Svoje besede je podkrepil s podatkom, da je slovenska reprezentanca v Podkorenu letos opravila 27 treningov, od tega 8 na tekmovalni progi.

"Poleg tega Kranjska Gora reprezentanci nudi še dva poligona za trening," pravi Medven in dodaja: "Konstruktivno sodelovanje bi bilo bolj dobrodošlo kot pa kritika."

Ne spreglejte