Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
16. 2. 2013,
20.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mario Matt Marcel Hirscher Marcel Hirscher Mitja Valenčič Schladming

Sobota, 16. 2. 2013, 20.52

8 let

Za konec avstrijski praznik in Valenčičev žarek upanja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Marcel Hirscher je prenesel največje breme na svetovnem prvenstvu v Schladmingu in osvojil slalomsko zlato odličje. Mitja Valenčič kot deseti dobil želeni odgovor.

Šef avstrijske ekipe Mathias Berthold je na kolenih spremljal razplet zadnjega dejanja svetovnega prvenstva v Schladmingu. Avstrijci so sicer prepričljivo slavili zmago na ekipni tekmi, a individualnega zlata do nedeljskega slaloma niso imeli. Ko sta svoja napada z veliko napako oziroma odstopom končala Benjamin Raich in Manfred Pranger, je nemočno pogledoval v nebo. Vseeno je vedel, da ima na štartu še dva aduta. Oba sta z odliko opravila svojo nalogo in skoraj 40 tisoč gledalcev, ki so ustvarili izjemno vzdušje, spravila v navijaško ekstazo.

Natančno enajst mesecev po tem, ko se je veselil veleslalomskega globusa in zagotovitve velikega, je v taisti ciljni areni smučarskega štadiona Planai v Schladmingu Marcel Hirscher postal še svetovni prvak v slalomu. Čustveno proslavljanje veličastne zmage je ob vsesplošnem vpitju in vihranju avstrijskih trobojnic razkrivalo, kako težko breme so Avstrijci naložili na ramena 23-letnega šampiona. Vodil je že po prvem teku, ko pa je bilo vidno, da vendarle ni uspel do potankosti razviti svojega napadalnega sloga. V drugem poskusu je bila naloga še toliko težja. V cilju ga je po odlično opravljenem delu čakal Nemec Felix Neureuther, sicer drugi slalomist svetovnega pokala. Zgolj popolni napad je prinašal zmago. Marcel je bil v novem zrelostnem preizkusu, čeprav jih je v zadnjih dveh letih z odliko opravil že kar nekaj, kos nalogi. Še drugič je bil hitrejši od Nemca ter s četrtim časom finala ob pogledu na ciljni ekran ugledal zeleno barvo, številko 1 in prednost 0,42.

''Genialno in senzacionalno. Navdušen sem. Vedel sem, kaj sta pred menoj storila moja predhodnika. Moral sem napasti. Ne vem, kako sem se spopadel z vsem, saj takšnih situacij nisem mogel trenirati. Čeprav je bilo ozračje res izjemno, pa sem skušal ostati osredotočen. Tudi vožnja je bila prava, v zadnjem delu pametna,'' navdušenja ni skrival prvi zvezdnik avstrijskega alpskega smučanja. Slednje se je tokrat veselilo tudi bronaste kolajne. Kar dvanajst let po prvih kolajnah na SP je Mario Matt izkoristil bogate izkušnje in dopolnil uspeh domače čete.

Zadovoljstvo pa se je nekoliko nenadejano naselilo tudi v slovenski tabor. Mitja Valenčič je bil po pričakovanjih prvi mož kvarteta, a ob slabi sezoni in treh zaporednih odstopih vendarle ni kotiral prav visoko. Toda po sprejemljivem prvem nastopu se mu je na drugi progi posrečil skorajda sanjski slalom. Bil je celo hitrejši od Hirscherja, skupno tretji med finalisti, kar mu je naposled prineslo skok na deseto mesto. ''Tako velik kamen se mi že dolgo ni odvalil od srca. Kot Sahara vode sem potreboval takšen nastop. Predvsem z drugo vožnjo sem lahko zadovoljen. V prvi sem imel težave pri iskanju ritma. Vesel sem razpleta. Skušal sem izkoristiti izkušnje iz preteklih let. Rezultat vliva samozavest. Zdaj bo lažje trenirati in se pripravljati na Kranjsko Goro. Vem, da tam potrebujem sanjski rezultat, če želim nato nastopiti tudi v finalu svetovnega pokala. Žal tukaj do izraza pridejo tudi nepoštena pravila, po katerih so moji tekmeci točke osvajala tudi na paralelnih tekmah v Münchnu in Moskvi. A boril sem bom. To lahko obljubim. Zdaj vsaj znova vidim, da lahko,'' je dejal deseti slalomist svetovnega prvenstva. V trideseterici sta mu tokrat nekoliko presenetljivo družbo delala tudi dva rojaka. Debitant na velikih tekmovanjih Patrick Jazbec je bil 24., Matic Skube mesto za njim, medtem ko pa je Miha Kürner odstopil že na prvi progi.

Ne spreglejte