Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
13. 2. 2016,
0.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Robert Kranjec zmaga Vikersund Peter Prevc Peter Prevc poleti

Sobota, 13. 2. 2016, 0.05

7 let, 12 mesecev

Veliki slovenski junak Kranjec si šteje v čast, da je premagal Prevca

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Izjemna sezona slovenskih skakalcev se nadaljuje tudi v Vikersundu. Na petkovi tekmi je dve zračni mojstrovini prikazal Robert Kranjec in poletel do velike zmage.

Pred prihodom v Vikersund na Norveškem Robert Kranjec ni veljal za favorita za zmago, čeprav je po duši rojen letalec. V poskusni seriji se je še malce lovil, saj je pri odrivu z mize nekoliko zamudil, zato je tekmo pričakal z mešanimi občutki.

A je kaj kmalu dobil pravi odgovor, saj je v prvi seriji poletel 236 metrov in na koncu zaostajal le za Norvežanom Kennethom Gangnesom.

"Čisto sem presrečen"

Novo mojstrovino je prihranil za drugi poskus, ko ga je poneslo še dlje. Zaustavil se je pri 239,5 metra, kar je le 4,5 metra manj od osebnega rekorda, ki ga je postavil prav v Vikersundu leta 2012, ko se je veselil naslova svetovnega prvaka v poletih.

"Čisto sem presenečen, saj smo imeli samo en skok za trening. Ni me odneslo. Ko sem bil po prvi seriji tako blizu, sem se poskusil zbrati in narediti še en tak skok. Vesel sem, še najbolj pa zato, ker sem zmagal na ženin rojstni dan. Zmaga je namenjena njej. Super se je izšlo!"

Lahko smo videli, da je letalnica v Vikersundu zelo selektivna, saj so imeli številni veliko težav in pristajali celo na hrbtišče. "Lani tu nisem dobil niti točke. Letalnica je zelo napeta. Če narediš majhno napako, hitro pristaneš pri 100 metrih. Ko si na vrhu skakalnice, se kaj dosti ne obremenjuješ z razmerami. Ponavadi je tako, da na razmere pogledaš po tem, ko skočiš, in takrat si enkrat boljše, enkrat slabše volje. To je šport na prostem. To, da je padal sneg, niti ni bilo tako moteče, kot je bilo morda videti na televiziji. Sneg je zelo droben, tudi v smučino se ni nabiral, saj so ga dobro razpihavali," je dejal Kranjec.

"Tudi to je nekaj, glede na to, v kakšni formi je letos"

Tokrat mu je uspelo preskočiti tudi reprezentančnega kolega Petra Prevca, ki je v tej sezon v svojem svetu, saj niza vrhunske uvrstitve drugo za drugo. Prvi mož zime je bil tokrat četrti, Kranjec pa je postal šesti skakalec na sedemnajstih tekmah, ki mi je uspelo zmagati. Trikrat je to uspelo še Severinu Freundu, po enkrat pa Danielu Andreju Tandeju, Kennethu Gangnesu, Stefanu Kraftu in Andersu Fannemelu.

"Tudi to je nekaj, glede na to, v kakšni formi je letos. Morda si res tudi to malce štejem v čast," se je na komentar, da je premagal prav vse, vključno z devetkratnim zmagovalcem te sezone in svetovnim prvakom v poletih, odzval Kranjec.

Šesta zmaga v karieri, na katero je čakal tri leta (nazadnje je zmagal prav v Vikersundu leta 2013), ima zanj dodaten pomen, saj mu je nesrečen padec v Innsbrucku pred začetkom sezone prekrižal načrte za zimo. Moral je celo na operacijo komolca, s katerim ima še zdaj težave. Jekleni in neuničljivi mož je vztrajal kot že ničkolikokrat v karieri in si z izjemno zmago nekoliko zacelil veliko rano izpred sezone. Z novima vidnejšima uvrstitvama se bo lahko spogledoval tudi v soboto in nedeljo, ko bosta v Vikersundu obakrat ob 16. uri še dve posamični tekmi, poldrugo uro prej pa bodo na sporedu kvalifikacije.

Ne spreglejte