Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 2. 2015,
10.20

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Tina Maze svetovno prvenstvo slalom

Natisni članek

Nedelja, 15. 2. 2015, 10.20

8 let, 3 mesece

Večno neuslišana želja po slalomski kolajni?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Rezultatsko veličastno svetovno prvenstvo v Beaver Creeku je Tina Maze končala z osmim mestom v slalomu. Zadnji nastop na velikih tekmovanjih?

''Nisem imela prave energije. Podobno je bilo že na veleslalomski tekmi. Največ težav mi je povzročalo dihanje na tej visoki nadmorski višini. Po tekmi sem potrebovala veliko časa, da sem prišla k sebi. Malo preveč sem se izčrpala z intervjuji in vsem preostalim, morala bi bolj varčevati z močmi,'' je, potem ko je ob zasluženem zmagoslavju Američanke Mikaele Shiffrin slalomsko preizkušnjo končala na osmem mestu, dejala najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze.

Obogaten opus

"Ko pogledam celotno prvenstvo, sem vsekakor zadovoljna. To je bilo izjemno svetovno prvenstvo, moje najboljše do zdaj, čeprav sem končala tako, kot sem,'' je dejala Mazejeva, ki je svetovno prvenstvo v Beaver Creeku skupaj z Avstrijko Anno Fenninger sklenila kot najuspešnejša smučarka.

V smuku in alpski kombinaciji je po treh veličastnih predstavah osvojila zlati kolajni, v superveleslalomu pa je bila srebrna. S tem je še dodatno obogatila svoj opus velikih tekmovanj, v katerem še naprej manjka zgolj slalomsko odličje.

Črnjanka ob prihodu v ZDA ni skrivala, da si želi predvsem slalomsko odličje. Deloma zato, ker je edino manjkajoče, predvsem pa zaradi usmeritev z začetka sezone in mnenja, da je prav slalom disciplina, v kateri mora smučar za uspeh vložiti največ sebe.

Prav na tej točki pa je Mazejevi znova nekoliko zmanjkalo oziroma jo je zmanjkalo. Zadnji disciplini prvenstva je namreč pričakala energijsko dodobra načeta, za nameček pa se je spopadala s svežimi specialistkami, kar je pravzaprav večna usoda vsestranskih smučark na največjih tekmovanjih.

Zadnja tekma na velikem tekmovanju?

Bo slalomska kolajna ostala ena redkih ali kar edina Tinina neuslišana smučarka želja? S sobotnim slalomom je namreč 31-letna Črnjanka končala že svoje dvanajsto veliko tekmovanje (štiri olimpijske igre in osem svetovnih prvenstev), na katerih je osvojila kar trinajst kolajn, pri čemer velja dodati, da prav vse na zadnjih šestih.

Za ponoven slalomski napad bi morala Črnjanka v smučarski karavani nastopati tudi v sezoni 2016/17, kar pa je ob glasnih upokojitvenih razmišljanjih v preteklih letih nadvse vprašljivo.

Kakšna bo prihodnost smučarke, ki si je že našla svoje mesto v druščini največjih slovenskih športnih legend, je bilo tudi v Beaver Creeku vprašanje, ki je zaposlovalo novinarje in preostale spremljevalce dogajanja. Tinin odgovor je bil vselej zelo jasen: ''To sezono bom končala. O prihodnosti pa bom javnost obvestila najpozneje julija.''

Zbrati moč za Zlato lisico

Še pred težko pričakovano odločitvijo o prihodnosti pa čaka junakinjo SP 2015 nadaljevanje svetovnega pokala in boja za drugi veliki kristalni globus. Ta se bo ob koncu prihodnjega tedna nadaljeval na tradicionalni Zlati lisici v Mariboru.

"Veselim se te tekme. Vem tudi, da bom tam bolje dihala, saj Maribor leži le na 200 metrih nadmorske višine. Upam, da bom nastopila bolje kot v soboto, predvsem pa si želim imeti več energije, da bom razveselila navijače,'' se je proti naslednjemu izzivu obrnila Tina Maze.

Ne spreglejte