SiolNET. Sportal Zimski športi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vanessa Mae se s kaznijo ne bo sprijaznila

4

termometer

 | Foto:
Olimpijka in violinistična zvezdnica Vanessa Mae se bo s sodelavci bojevala proti štiriletni prepovedi nastopanja na tekmah pod okriljem Mednarodne smučarske zveze.

Primer Vanessa Mae, ki je epilog dočakal tako pri Smučarski zvezi Slovenije kot tudi pri Mednarodni smučarski zvezi, se bo, kot vse kaže, selil tudi na Mednarodno športno razsodišče v Lozani. Londončanka s tajskim potnim listom, ki je po – zdaj tudi uradno – neregularnih tekmah na Krvavcu nastopila na olimpijskih igrah v Sočiju, se je namreč po posvetu z odvetniki odločila, da bo svojo pravico iskala tudi pri tem športnem telesu. V Švici bo skušala izpodbiti odločitev FIS, ki jo je kaznovala s štiriletno prepovedjo nastopanja. Bolj kot tekmovalne ambicije, ki jih najbrž nima več, saj je svoje olimpijske sanje že dosanjala, jo v takšno odločitev žene želja po lepši javni podobi.

S Krvavca v Soči

Naj spomnimo, 35-letna Vanessa Vanakorn, kakor piše v njeni smučarski izkaznici, je 17. in 19. januarja 2014 na štirih veleslalomskih tekmah na Krvavcu v organizaciji SK Triglav in tajskega olimpijskega komiteja osvojila zadostno število točk mednarodne zveze za izpolnitev olimpijske norme. V olimpijskem smučarskem središču Rosa Hutor nad Sočijem je nato ob veleslalomskem zmagoslavju Tine Maze z velikim zaostankom prepričljivo pristala na zadnjem mestu in bila ob tem deležna izjemnega medijskega zanimanja. Toda že tedaj so se v smučarskih krogih razširile govorice o tem, da naj bi normo dosegla v sumljivih in dobesedno meglenih gorenjskih okoliščinah.

Sumljiv primer se nato v nasprotju s pričakovanji ni znašel pod preprogo. Ob namigih iz tujine so se za domači obračun z vpletenimi pri tedaj še domnevo prirejenih tekmah odločili pri Smučarski zvezi Slovenije. Ta je prek svojega izvršilnega odbora sodelujoče osebe na spornih januarskih tekmah na Krvavcu – Borut Hrobat kot vodja tekmovanja, sodnik Vlado Makuc, časomerilec Matjaž Goltez in Tugo Marinček – kaznovala s prepovedjo "delovanja v imenu SZS in pri kakršnihkoli aktivnosti za obdobje štirih let."

Štiri mesece pozneje je tekme na Krvavcu kot prirejene in zato neregularne označila tudi Mednarodna smučarska zveza. Pri FIS so v obrazložitvi nanizali niz nepravilnosti (tekma v neustreznih razmerah, uvrstitev tekmovalke, ki ni nastopala, štart vsaj ene tekmovalke mimo štartne palice, več neustreznih meritev …), vpletenim pa izrekli kazni od enega do štirih let udejstvovanja pod okriljem FIS.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin