Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 2. 2017,
10.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

2

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak svetovno prvenstvo biatlon

Ponedeljek, 6. 2. 2017, 10.05

6 let, 6 mesecev

Jakov Fak ne gre na svetovno prvenstvo, sezono je že končal #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

2

Slovenska biatlonska reprezentanca se na svetovno prvenstvo, ki ga bo od 9. do 19. februarja gostil avstrijski Hochfilzen, odpravlja okrnjena. Njen najboljši član Jakov Fak namreč ostaja doma. Sezono je že končal, hoče se popolnoma pozdraviti in se pripraviti na naslednjo, olimpijsko.

Fak se v tej sezoni spopada z zdravstvenimi težavami, zaradi katerih je izpustil večino tekem v tej zimi. Čeprav je upal, da se bo do vrhunca sezone sestavil, mu to ni uspelo.

"Najbolj smiselno je telo spočiti in se pripraviti na naslednjo sezono"

"Na svetovno prvenstvo žal ne potujem. Do te odločitve sem prišel po posvetu s trenerjem in zdravniki. Glede na to, da so se zdravstvene težave vrstile ena za drugo, nima smisla vztrajati v tem visokem ritmu in tvegati še nadaljnje zaplete z zdravjem. Najbolj smiselno je telo spočiti in se pripraviti na naslednjo sezono, ki je zame veliko pomembnejša kot letošnja, saj je olimpijska, zato jo želim začeti zdrav," je na današnji predstavitvi reprezentance za SP povedal Jakov Fak in dodal, da s tem tudi končuje sezono.

Slovenska reprezentanca na svetovno prvenstvo potuje s Klemnom Bauerjem, Rokom Tršanom, Miho Dovžanom in Lenartom Oblakom, standardnima dekletoma, Teji Gregorin in Anji Eržen pa se bosta za štafetno tekmo pridružili še mladinki Urška Poje in Polona Klemenčič.   

Biatlonska reprezentanca | Foto: Simon Kavčič Foto: Simon Kavčič

Tako se spreta glava in telo

"Okleval sem predolgo, morda bi bilo pametneje, če bi se za to odločil prej. Mogoče bi bilo še najbolje, če sezone sploh ne bi začel. No, saj je niti nisem zares začel, ker sem še pred začetkom zbolel, pa potem prišel k sebi, začel trenirati, pa spet zbolel. To se mora končati. To je nekakšen vrtinec, iz katerega zlepa ne pridem. Izredno težko je shajati s tem, še posebej, če imaš visoka pričakovanja. Tako se prepirata glava in telo. To je na žalost to za letošnjo sezono. Zelo težko je sprejeti takšne odločitve, je pa po eni strani vseeno lažje, kot pa da vseskozi loviš zdravje oz. si živčen, če iz tedna v teden ne gre na boljše," je še pojasnil Fak.

Pa ima recept, da se mu težave ne bi ponovile tudi v naslednji sezoni? Ve, kaj storiti? "Mislim, da vem, ne morem pa biti stoodstotno prepričan."

Kljub temu, da ne bo tekmoval, pa bo v soboto vseeno na prizorišču prvenstva v Hochfilznu, ima namreč sponzorske obveznosti, ob tem pa bo navijal za reprezentančne kolege, ki bodo takrat tekmovali v šprintu: "Verjamem, da bodo preostali člani reprezentance pokazali najboljše predstave in bodo zadovoljili naše sponzorje."

"Na koncu smo dojeli, da nič ne gre na silo"

Tomaš Kos: Počasi je postalo bolj ali manj jasno, da je njegova sezona izgubljena. | Foto: Vid Ponikvar Tomaš Kos: Počasi je postalo bolj ali manj jasno, da je njegova sezona izgubljena. Foto: Vid Ponikvar Reprezentanca brez Faka ima primerno nižje cilje in pričakovanja, z izgubo najboljšega tekmovalca pa se je stežka sprijaznil tudi njen glavni trener Tomaš Kos: "Med sezono je bilo kar težko, a na koncu smo dojeli, da nič ne gre na silo. Trenutno sem zadovoljen z odločitvijo. Jaka bo imel dovolj časa, da se regenerira, si povrne moč in se dokončno pozdravi. Če nam bo to uspelo, se bo lahko umirjeno in dobro pripravil na naslednjo sezono."

"Malo smo pričakovali, da ne bo pripravljen za svetovno prvenstvo, saj je izpustil ogromno treninga, a smo vseeno upali, da se bo po novem letu dovolj pozdravil in se lahko pripravil na svetovno prvenstvo," je še povedal Kos, ki se je na koncu moral vdati v usodo: "Počasi je postalo bolj ali manj jasno, da je njegova sezona izgubljena." 

Spored svetovnega prvenstva v Hochfilznu:

Četrtek, 9. februar:
14.45 - mešane štafete (2x6 + 2x7,5 km)

Petek, 10. februar:
14.45 - šprint, ženske (7,5 km)

Sobota, 11. februar:
14.45 - šprint, moški (10 km)

Nedelja, 12. februar:
10.30 - zasledovalno, ženske (10 km)
14.45 - zasledovalno, moški (12,5 km)

Sreda, 15. februar:
14.30 – individualno, ženske (15 km)

Četrtek, 16. februar:
14.30 – individualno, moški (20 km)

Petek, 17. februar:
14.45 - štafeta, ženske (4x6 km)

Sobota, 18. februar:
14.45 - štafeta, moški (4x7,5 km)

Nedelja, 19. februar:
11.30 - skupinski štart, ženske (12,5 km)
14.45 - skupinski štart, moški (15 km)

Ne spreglejte