SiolNET. Sportal Zimski športi
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Upamo, da so ti rezultati spodbudili slovenske skakalne navijače"

0

termometer

Pozitivno zgodbo v tej zimi pišejo tudi slovenske skakalke, ki so nanizale že pet uvrstitev na oder za zmagovalke. V slovenskem taboru čakajo, da se bo zalomilo tudi kraljici skokov Sari Takanaši.

V pretekli sezoni je bila slovenska prva dama skakanja Špela Rogelj, ki je na uvodu v sezono zmagala v Lillehammerju, na koncu pa osvojila skupno četrto mesto. Zaradi težav s hrbtom je v poletnem času izpustila kar nekaj treningov, a se z njim zdaj pozimi ne ukvarja. V prvi vrsti skuša stabilizirati nihanja, da se bo priključila Maji Vtič in Emi Klinec, ki sta dobro razpoloženi.

Pretekli konec tedna v japonskem Zau sta bili hkrati na stopničkah, kar se je zgodilo prvič v zgodovini slovenskih ženskih skokov.

Glavni trener Stane Baloh je razumljivo navdušen nad predstavami, ki jih kažeta: "Morda nam je daljši premor brez tekem koristil, ker so bile punce lačne tekem. V nas je veliko zadovoljstvo. Zelo sem vesel, da smo v teh dveh letih naredil rezultatski preskok. Lani sta bili razpoloženi Špela in Maja. Letos sta že dve v bistvu na stopničkah. Čakamo še kakšno in še kakšne boljše rezultate. Naš cilj oziroma moj je štiriletni in je vezan na olimpijske igre."

Takanašijeva od vseh deklet skače najbolj po moško

Vtičeva je v tej zimi trikrat stala na odru za zmagovalke. Dvakrat je bila druga in enkrat tretja, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa je na tretjem mestu. Najmlajši Emi je to uspelo dvakrat. Najprej je bila v Saporu druga, teden dni pozneje pa v Zau še tretja.

Pred našimi skakalkami je tako rekoč le izjemna Sara Takanaši, ki je zmagala na šestih od sedmih tekem. Samo izkušeni Avstrijki Danieli Iraschko-Stolz je uspel podvig, da se je zavihtela pred njo.

"Zadnja tekma je pokazala, da se da priti blizu (Maja je zaostala 2,6, Ema pa 5,2 točke). S Saro se ne obremenjujemo. Počakati moramo na priložnost, da se ji bo zgodil spodrsljaj. Ne bo pa lahko, ker je močna. Od vseh deklet skače najbolj po moško, zato je tako spredaj. Tehnika sama ni tako bleščeča kot pa njena agresivnost in eksplozivnost. S tem veliko kompenzira. A tudi ona je človek in na večjih tekmah je pokazala ranljivost," razlaga Baloh.

Naslednja postojanka ženskih skokov bo Oberstdorf, kjer bosta ta konec tedna novi tekmi. Nemško skakalno središče pa naša dekleta dobro poznajo, saj so pred sezono tam skakala na ledeni smučini.

Novi Ljubno je v mislih, a je do njega še dolga pot

Razumljivo je slovenski ženski skakalni tabor navdušen tudi nad dosežki moškega dela na čelu s Petrom Prevcem, kar daje razvoju skokov v naši deželi dodatno težo: "Za vse nas je super, da so fantje dobri, in prav tako za ženske skoke, da so punce dobre, ker bo lažje s sponzorji. Tudi odnos javnosti do ženskih skokov bo drugačen. Da ne gledamo po moško, ampak na vsako disciplino posebej. Absolutna primerjava med ženskimi in moškimi skoki ni mogoča. To je svoja disciplina, čeprav je isti šport. Dekleta je treba vzeti kot dekleta. Nikoli ne bodo kot moški."

V mislih slovenskih skakalk pa je tudi Ljubno, ki se nezadržno približuje. Na tem koncu Slovenije je "zrasla" nova skakalnica, ki bo za razliko od stare bistveno bolj sodobna, na njej pa se bo dalo tudi dlje skočiti.

"Veliko časa, da bi trenirali na novi skakalnici, ne bomo imeli, ker imamo naporen koledar. Časa, da bi zadihali, nimamo. Pred tekmo bomo poskusili narediti en trening. Skakalnica bo imela položen nalet, dolg radij, drugačen bo tudi pritisk. Ljubno bo za nas dodatna motivacija. Želimo si odličnega vzdušja. Upamo, da bodo ti rezultati spodbudili slovenske skakalne navijače, da pridejo v velikem številu bodriti naša dekleta," se je Baloh še obrnil proti 13. in 14. februarju, ko bosta v Ljubnem tekmi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin