Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 9. 2017,
13.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Leon Šarc Vid Vrhovnik Marjan Jelenko

Sobota, 30. 9. 2017, 13.50

6 let, 6 mesecev

Trojno norveško slavje v Planici, najboljši Slovenec Jelenko 12.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Marjan Jelenko | Foto SloSki

Foto: SloSki

Norvežan Magnus Hovdal Moan je zmagovalec premierne tekme poletne velike nagrade v nordijski kombinaciji v Planici. V ciljnem sprintu je ugnal dva rojaka, drugi je bil Espen Andersen, tretji Jan Schmid, in Avstrijca Martina Fritza, ki je pristal na četrtem mestu. Najboljši Slovenec je bil Marjan Jelenko na 12. mestu.

Na predzadnji tekmi poletne velike nagrade v nordijski kombinaciji so tekmovalci, kot je to seveda v navadi, najprej opravili s skakalnim delom preizkušnje. Francoz Maxime Laheurte je s 137 metri in 133,3 točkami skočil na sam vrh in si pred konkurenti na 10.025 metrov dolgi progi priskakal nekaj prednosti. Točno 12 sekund je s 133 metri in 130,3 točkami zaostajal Estonec Kristjan Ilves, tretji je bil Norvežan Jan Schmid z zaostankom 28 sekund, potem ko je pristal pri 134,5 metrih.

Slovenski kombinatorci so si priskakali dobra tekaška izhodišča. Mladi up Vid Vrhovnik je bil 10. s 132,5 metri in 53 sekundami zaostanka, 14. mesto sta si z 1,12 minute zaostanka delila Marjan Jelenko in Leon Šarc. Le dve sekundi za njima je bil povratnik na največje tekme, Norvežan Jarl Magnus Riiber, sicer lanski skupni zmagovalec poletne velike nagrade. Gašper Brecl je na 29. mestu zaostajal dve minuti in šest sekund, Matevž Malovrh na 41. mestu dve minuti in 50 sekund, Rok Jelen pa na 46. mestu tri minute in osem sekund.

Konkretne spremembe pri vrhu v tekaškem delu

Tekaški del preizkušnje je prinesel konkretne spremembe na samem vrhu. Tja se je s 13. mesta po skokih povzpel izkušeni Norvežan Magnus Hovdal Moan, ki je v ciljnem sprintu strl rojaka, šestega po skokih, Espena Andersena, tretje mesto pa sta si razdelila Schmid in Avstrijec Martin Fritz. Francozi so bili poraženi, razporejeni med 5. in 7. mestom, najboljši je bil Laheurte.

Slovenski tekmovalci so prav v Planici prišli do najboljšega dosežka sezone. Izkušeni Jelenko je z zaostankom manj kot minute v cilj prišel na 12. metu in prvič letos končal med najboljšo petnajsterico, Zelo pa sta lahko zadovoljna tudi mladi Vrhovnik, ki je s 17. mestom osvojil sploh prve točke med elito, kar velja tudi za Šarca na 29. mestu. Brecl je končal na 42., Jelen pa na 48. mestu, medtem ko so Malovrha tekmovalci prehiteli za en krog.

Najboljši Slovenec je 22.

V skupnem seštevku še vedno vodi Avstrijec Mario Seidl s 340 točkami, a ker ga v Planici ni in ker pravila velevajo, da je skupni zmagovalec tisti, ki se udeleži vseh tekem in zbere največ točk, je v najboljšem položaju Estonec Ilves s 149 točkami, sicer šesti skupno. Jelenko je 22. s 57 točkami.

V nedeljo bo na sporedu še finalna tekma poletne velike nagrade z začetkom ob 9. uri, ob 12. uri bo sledil še tekaški del preizkušnje. Ogled tekme je brezplačen.

Ne spreglejte