Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 3. 2023,
11.12

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,74

3

Natisni članek

Domen Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Timi Zajc Timi Zajc Planica Planica Planica 2023

Četrtek, 30. 3. 2023, 11.12

1 leto

Smučarski skoki (m), kvalifikacije, Planica

Slovenski orli v Planici razred zase: Lanišek užival, Zajc prebil pregrado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,74

3

Anže Lanišek | Anže Lanišek je bil v kvalifikacijah najboljši. | Foto Grega Valančič/Sportida

Anže Lanišek je bil v kvalifikacijah najboljši.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Z odlično slovensko popotnico se je začel finale dolge sezone svetovnega pokala za smučarske skakalce, ki jo bodo tradicionalno končali s poleti v Planici. Kvalifikacije je namreč dobil Anže Lanišek pred Timijem Zajcem in Domnom Prevcem. Skupno se je na tekmo uvrstilo pet Slovencev. Tekma se bo v petek začela ob 15. uri. 

Bor Pavlovčič
Sportal Neverjeten polet Prišliča na preizkusu letalnice, padec mladega Ekarta, sprememba ure kvalifikacij

Finale tekmovalnega obdobja 2022/23 za smučarske skakalce je tu in za slovensko reprezentanco se je pred 12 tisoč navijači začel sanjsko. Prvo mesto je v kvalifikacijah pripadlo Anžetu Lanišku, ki je pristal pri 239 metrih (224,8 točke) in za nagrado prejel pet tisoč švicarskih frankov, drugo mesto je osvojil Timi Zajc (241,5 m, 219,3 točke), slovenski uspeh pa je s tretjim mestom dopolnil še Domen Prevc (230 m, 210,8 točke). Za slovensko trojico sta se nato zvrstila Avstrijec Stefan Kraft (222,5 m, 209,2 točke) in Norvežan Halvor Egner Granerud (220,5 m, 206,2 točke), ki sta bila sicer najboljša na prvem oziroma drugem treningu pred kvalifikacijami, prav tako pa vodilna v boju za mali kristalni globus v razvrstitvi poletov.

Timi Zajc | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Laniška veseli, da uživa v poletih

Najboljši trije slovenski skakalci so dali vedeti, da bo v petek in nedeljo na posamičnih preizkušnjah potekal velik troboj za tretje mesto. Če sta Granerud in Kraft predaleč v boju za mali kristalni globus, je aktualno še tretje mesto. Pred zadnjima preizkušnjama na letalnici ima Zajc osem točk prednosti pred Domnom in 17 pred Laniškom, ki bo s takšnim skakanjem lahko posegel po stopničkah tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala – za tretjim Dawidom Kubackim, ki je predčasno sklenil sezono, zaostaja 72 točk.

V četrtek je bilo v Planici 12 tisoč navijačev, veliko otrok. | Foto: Grega Valančič/Sportida V četrtek je bilo v Planici 12 tisoč navijačev, veliko otrok. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Mislim, da sem lepo nadaljeval od lanske Planice, od zadnjega poleta. Me veseli, da tako uživam v poletih. Prvi današnji polet je bil prazen, kar zadeva razmere v zraku. Nisem bil povsem prepričan. Na koncu se je izkazalo, da je bil skok kar dober. Pri drugem sem veliko bolj užival, ker je letelo proti drugi rdeči črti, potem so bile kvalifikacije še pika na i. Lepo je bilo videti vse navijače, otroke. Me veseli, da je bila že danes takšna obiskanost," je bil vidno vesel Lanišek, ki je lansko Planico sklenil z osebnim rekordom v dolžini 244,5 metra.

"Anže je užival, Timi prebil psihološko pregrado"

Poleg omenjene trojice sta se med 40 skakalcev, ki bodo nastopili na petkovi tekmi, od dvanajsterice Slovencev zavihtela še Lovro Kos, ki je bil v kvalifikacijah 20. (216 m, 182,7 točke), in 18-letni Rok Masle, ki je bil 24. (212,5 m, 175,6 točke).

Glavni trener Robert Hrgota je dan opisal z naslednjimi besedami: "Všeč mi je bilo, da je Anže z vsakim skokom ohranjal visoko raven. Užival je. Z dobrimi občutki je začel in verjamem, da je lahko ta konec tedna zelo močan. Timi je s tem skokom morda prebil psihološko pregrado, ki jo je imel. Mislim, da se bo tudi on veselil tega konca tedna. Veseli me, da Domen kljub manjši napaki na mizi z dobrimi občutki v zraku pride tako visoko. Lovro tudi dobro, morda je bil kvalifikacijski najslabši. V igri je med deset. Vesel sem za Roka, ker nadaljuje v tem ritmu. Zanj je sezona dolga in ohranja raven. Škoda za Žaka Mogela in Tilna Bartola. Malce je zmanjkalo za jutrišnjo tekmo. Čuti se odsotnost Petra Prevca, Žige Jelarja in tudi Ceneta Prevca, če gledamo širino."

Robert Hrgota je zadovoljen s poleti najboljše trojice slovenskih orlov ter z nastopoma Lovra Kosa in 18-letnega Roka Masleta. | Foto: Grega Valančič/Sportida Robert Hrgota je zadovoljen s poleti najboljše trojice slovenskih orlov ter z nastopoma Lovra Kosa in 18-letnega Roka Masleta. Foto: Grega Valančič/Sportida

Glede na videno v četrtek na Letalnici bratov Gorišek je nekako jasno, da so mesta za sobotno ekipno tekmo že oddana in na njej bo slovenska četverica naskakovala zmago. Ob trojici bo najverjetneje dobil mesto še Kos. "Načeloma je ekipa za sobotno moštveno preizkušnjo znana. Iz dneva v dan gremo. Morda bi jutri zaradi vremena preskočili. Oddelati bomo morali na visoki ravni. Kar bo vreme dalo, bo dalo. Kolikor lahko napovemo, prihaja fronta iz Tamarja. Ob takšni fronti po navadi pride veter. Ta naj bi bil problematičen. Bomo videli. V tekmo bomo šli normalno. Upam, da nam uspe izpeljati vsaj eno serijo," pravi Hrgota.

Za las je brez tekme ostal Žak Mogel, ki je osvojil 41. mesto, malce je zmanjkalo tudi Tilnu Bartolu, ki je bil 43. Jernej Presečnik je osvojil 48. mesto, Matija Vidic 50., tik za njega se je uvrstil Rok Oblak. Maksim Bartolj je bil 57., Patrik Vitez pa 61.

Letalnica bratov Gorišek, kvalifikacije:

Slovenska trojica odlična že na treningih

Skakalci so pred današnjimi kvalifikacijami opravili dva poskusna skoka. Na prvem treningu je bil med Slovenci najvišje Anže Lanišek na tretjem mestu, takoj za njim se je uvrstil Domen Prevc, za njim pa še Timi Zajc. Vsi trije so pristali pri 223 metrih. Med najboljšo deseterico je bil še Lovro Kos na devetem mestu. Najboljši je bil Norvežan Halvor Egnar Granerud, ki je pristal pri 232,5 metra (200,9 točke), 3,9 točke je za njim zaostal Stefan Kraft (229 m). Omenjena skakalca sta bila razred zase na poletih že v Vikersundu.

V Planici se je že danes zbralo lepo število gledalcev, prevladovali so šolarji. | Foto: Reuters V Planici se je že danes zbralo lepo število gledalcev, prevladovali so šolarji. Foto: Reuters

Podoben razplet je bil tudi na drugem treningu, le da je tokrat na vrhu končal Kraft (230 m, 186,1 točke), Granerud pa je osvojil drugo mesto (229,5 m, 184,4 točke). Tretje mesto je z 236,5 metra metra osvojil Domen Prevc (183,1 točke), četrti je bil Lanišek, ki je sicer poletel še pol metra dlje od Prevca (177,4 točke). Zajc je bil na drugem treningu osmi (225 m, 168,1 točke), Kos pa 14. (225,5 m, 156 točk).

Dolžine poletov slovenskih skakalcev na treningih:

  Prvi trening Drugi trening
Patrik Vitez 196,5 m

191 m

Rok Oblak 201 m

178,5 m

Jernej Presečnik 200,5 m

198,5 m

Tilen Bartol 222 m

206,5 m

Matija Vidic 175 m 178 m
Maksim Bartolj 201,5 m

194,5 m

Rok Masle 190 m

216,5 m

Žak Mogel 165,5 m

204,5 m

Lovro Kos 216,5 m 

225,5 m

Anže Lanišek 223 m  237 m
Domen Prevc 223 m 

236,5 m

Timi Zajc 223 m  225 m

V sredo nagajalo vreme

Delavci so vse do srede pripravljali Letalnico bratov Gorišek, ki zaključka sezone tako pozno še ni gostila. V popoldanskih sredinih urah so začeli preizkus letalnice, ki so ga po padcu mladega Taja Ekarta zaradi neugodnih vremenskih razmer odpovedali. Na preizkusu je tako nastopilo le 21 skakalcev, najdlje je odneslo Ernesta Prišliča, ki je poletel kar 247 metrov, a pri tem padel. Na srečo se je sam pobral in brez poškodb zapustil iztek. Najdaljši polet brez padca je uspel Ožbeju Zupanu, ki se je podpisal pod 225 metrov, nordijski kombinatorec Gašper Brecl je poletel do 223 metrov, prek nekoč magičnih 200 metrov je poletelo 11 skakalcev.

Ernest Prišlič je na sredinem preizkusu poletel 247 metrov, a pri tem padel. Na srečo brez posledic. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ernest Prišlič je na sredinem preizkusu poletel 247 metrov, a pri tem padel. Na srečo brez posledic. Foto: Grega Valančič/Sportida

Peter Prevc
Sportal Peter Prevc sporočil dobro novico
Bor Pavlovčič
Sportal Zaradi težav s telesno težo se je odločil za umik iz smučarskih skokov

Jelar še ni zdrav, tudi Peter Prevc v vlogi gledalca

Nazadnje omenjeni je priložnost dobil po odpovedi lanskega lastnika malega globusa v poletih Žige Jelarja. Ta po bolezni še ni pripravljen na tekmovalne napore. O njegovem morebitnem nedeljskem nastopu, ko bo lahko nastopilo najboljših 30 iz svetovnega pokala, se bodo odločili v soboto. Slovenska trojica Peter Prevc, Žiga Jelar in Anže Lanišek je na lanski petkovi tekmi v Planici zasedla celoten zmagovalni oder. Danes bo od teh letel le Lanišek, ki se bori tudi za tretje mesto v skupnem seštevku zime. | Foto: AP / Guliverimage Slovenska trojica Peter Prevc, Žiga Jelar in Anže Lanišek je na lanski petkovi tekmi v Planici zasedla celoten zmagovalni oder. Danes bo od teh letel le Lanišek, ki se bori tudi za tretje mesto v skupnem seštevku zime. Foto: AP / Guliverimage

Celotno Planico bo kot gledalec spremljal kapetan slovenske reprezentance Peter Prevc, ki je po grdem padcu na domačem nordijskem svetovnem prvenstvu predčasno končal sezono. "Dober sem, samo skakati ne smem. Počakati moram. S terapijami pospešujemo zdravljenje. Žal ne smem prehitevati dogodkov, da ne bi bilo v prihodnje slabo. Maja se bom potem spet priključil reprezentanci na treningih," o svoji novi vlogi pod Poncami pravi 30-letnik.

Edini od bratov Prevc, ki bo v vlogi tekmovalca, bo Domen, saj je Cene Prevc pred sezono napovedal konec kariere. Še zadnjič bo poletel v soboto, ko bo kariero končal še Tilen Bartol, Bor Pavlovčič pa bo to storil že v petek.

Od leta 2017 je svetovni rekord v lasti avstrijskega šampiona Stefana Krafta, ki je v Vikersundu poletel 253,5 metra. Do iste daljave je leta 2018 v Planici poletel njegov rojak Gregor Schlierenzauer, a po doskoku z rokama podrsal po tleh. Rekorder planiške velikanke je z 252 metri Rjoju Kobajaši (marec 2019). 
Žiga Jelar
Sportal Žiga Jelar v četrtek ne bo letel

Lani so Slovenci v Planici navdušili domače navijače, na petkovi posamični tekmi so zasedli prva štiri mesta, na ekipni zmagali, na nedeljskem zaključku je bil Peter Prevc tretji, Jelar pa je osvojil globus.

Domen Prevc
Sportal V Planico po še ene "individualne" stopničke in ekipno tekmo
Ta konec tedna bo v Planici posvečen tudi spominu na pred dnevi umrlega Janeza Goriška, ki je z bratom Ladom skonstruiral planiško lepotico.

Slovenci v igri za zmagovalni oder na več frontah

Slovenski tabor bo tudi tokrat napadal stopničke, a ne le na tekmah, pač pa tudi v skupnih seštevkih. Lanišek je ob odsotnosti Poljaka Dawida Kubackega v igri za tretje mesto. Trenutno je četrti, 73 točk za Poljakom.  Slovenci so v pokalu narodov tretji. | Foto: Nik Moder/Sportida Slovenci so v pokalu narodov tretji. Foto: Nik Moder/Sportida

"Zadnji vikend bi rad užival. Da se bo dalo daleč leteti. Iz skoka v skok, iz tekme v tekmo bom šel. Borimo se. Imamo tudi še pokal narodov v igri. Vsaka priložnost je dobrodošla," pred začetkom pravi najboljši Slovenec v svetovnem pokalu.

Halvor Egner Granerud si je že priboril veliki globus, v boju za malega v seštevku poletov mu kaže najbolje, pred drugim Stefanom Kraftom ima 60 točk prednosti. | Foto: Sportida Halvor Egner Granerud si je že priboril veliki globus, v boju za malega v seštevku poletov mu kaže najbolje, pred drugim Stefanom Kraftom ima 60 točk prednosti. Foto: Sportida Če je veliki kristalni globus že oddan Halvorju Egnerju Granerudu, pa manjši za zmago v poletih še nima lastnika. V najboljšem položaju je Granerud s 380 točkami, ogrozi ga lahko Stefan Kraft (320 točk). V boju za tretje mesto so kar trije Slovenci, tretji je Zajc (171), četrti Domen Prevc (163), peti pa Lanišek (154). 

Ob tem so Slovenci trenutno tretji v pokalu narodov. S 6.350 točkami zanesljivo vodijo Avstrijci, drugi so Nemci (5.140), tretji Slovenci imajo 4.782 točk, četrti Poljaki 4.484 točk, peti Nemci pa 4.204 točke.

Planica navijači, letalnica bratov Gorišek
Sportal "Skrbi pred Planico imam vedno, ker vse skupaj zelo osebno in resno jemljem"

Četrtek v znamenju otrok

Četrtek pod Poncami je bil znova v znamenju otrok, kvalifikacije si je ogledalo okoli pet tisoč šolarjev.

Spored se bo, če ne bo sprememb, nadaljeval v petek, ko bo posamična tekma s prvo serijo ob 15. uri. V soboto bodo skakalci moči združili na ekipni tekmi (10. uri), v nedeljo pa ob 10. uri sledi še zadnja tekma sezone z najboljšimi 30 v svetovnem pokalu.

Cene Prevc
Sportal Kariero bodo končali kar trije slovenski skakalci

Program poletov, Planica

Četrtek, 20. marec
8.00 uradni trening (dve seriji)
10.00 kvalifikacije

Petek, 31. marec
14.00 poskusna serija
15.00 prva serija posamične tekme

Sobota, 1. april
9.00 poskusna serija
10.00 prva serija ekipne tekme

Nedelja, 2. april
9.00 poskusna serija
10.00 prva serija posamične tekme 

Preberite še:

Planica Letalnica bratov Gorišek
Sportal Znanih 12 slovenskih orlov za finale sezone, letos bo preizkus letalnice popoldan
Ne spreglejte