Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 3. 2023,
16.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

2

Natisni članek

Aljoša Dolhar Planica Planica Planica 2023

Ponedeljek, 27. 3. 2023, 16.00

1 leto

aljoša dolhar

"Skrbi pred Planico imam vedno, ker vse skupaj zelo osebno in resno jemljem"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

2

Planica navijači, letalnica bratov Gorišek | Planiška lepotica bo med prihodnjim četrtkom in nedeljo gostila tradicionalni zaključek sezone svetovnega pokala za smučarske skakalce. | Foto Vid Ponikvar

Planiška lepotica bo med prihodnjim četrtkom in nedeljo gostila tradicionalni zaključek sezone svetovnega pokala za smučarske skakalce.

Foto: Vid Ponikvar

Letalnica bratov Gorišek bo med 30. marcem in 2. aprilom tradicionalno gostila zaključek svetovnega pokala smučarskih skakalcev. Vodja tekmovanja Aljoša Dolhar priznava, da so skrbi pred planiškim praznikom prisotne vsako leto, a verjame, da bomo videli varne polete. Želel bi si, da bi letalnica dobila novo smučino in senčenje, a v teh prizadevanjih še niso bili uspešni, so pa, da bi se izognili lanskim nevšečnostim s smučino, izvedli več optimizacij.

Planica Letalnica bratov Gorišek
Sportal Zaključni spektakel pred vrati: konec tedna velika akcija planiških delavcev #video

Priprava planiške lepotice je zadnje dni v polnem teku. Spomladanske temperature so pripravo pretekli teden sicer otežile, a kot je v četrtek pojasnil vodja tekmovanja Aljoša Dolhar, sta bila takrat nalet in smučina že nared, kar nekaj dela pa imajo planiški delavci še na doskočišču.

Takole je letalnica videti v ponedeljek ob 17. uri:

"Priprave na letošnje tekmovanje smo začeli aprila lani. Nordijski center je do začetka svetovnega prvenstva na letalnici naredil približno 20 tisoč kubičnih metrov umetnega snega. Nalet in smučina sta pripravljena za skoke. Letos smo vložili dodatno pozornost in več naporov, določene stvari nam je na naletu uspelo optimizirati, na doskočišču je stanje malo drugačno. Snega je dovolj, a na žalost pogoji v zadnjem tednu niso omogočali dela s strojem, teptalcem, tako da se planiški delavci posvečajo ročni pripravi doskočišča na letalnici. Do torka popoldne bo letalnica v grobem pripravljena," je o zagonetkah, ki jih je s seboj prineslo toplo vreme, na novinarski konferenci povedal Dolhar. Ta ne pomni, da bi se sezona kdaj končala tako pozno kot letos.

"Zagotovo nismo veseli, da tista investicija ni šla skozi, a obstajajo precejšnje možnosti, da nam to uspe letos. Mi smo na smučini izvedli ukrepe, za katere smo po lanski analizi in testiranjih menili, da so potrebni," o novostih na letalnici pravi vodja tekmovanja Aljoša Dolhar. | Foto: Boštjan Podlogar/STA "Zagotovo nismo veseli, da tista investicija ni šla skozi, a obstajajo precejšnje možnosti, da nam to uspe letos. Mi smo na smučini izvedli ukrepe, za katere smo po lanski analizi in testiranjih menili, da so potrebni," o novostih na letalnici pravi vodja tekmovanja Aljoša Dolhar. Foto: Boštjan Podlogar/STA

Letalnica bratov Gorišek Planica
Sportal Za Planico se odpira več možnosti

Želja o investiciji za zdaj še neuresničena, a opravili so več optimizacij

Ob tem se je dotaknil tudi lanskih težav z zaletno smučino, ki ni zdržala sonca in višjih temperatur. Posledično je prišlo do sprememb v urniku na poznejše ure in odpovedi poskusnih serij.

Dolhar je po koncu lanske sezone v pogovoru z novinarji ob pogledu v prihodnost razmišljal tudi o potrebnih investicijah, povezanih s smučino, a do teh za zdaj še ni prišlo. "Že lani aprila smo se začeli ukvarjati s to težavo. Nordijski center Planica je dal ven tudi razpis za novo smučino, senčenje, a se to, žal, na koncu ni izšlo, tako da ostajamo brez tega. Upamo pa, da bomo po letošnji prireditvi to stvar ponovili in morda počasi prišli do boljšega senčenja in smučine," obžaluje, da letalnica še nima nove smučine, a dodaja, da so pripravljeni bolje kot lani, saj so izvedli več optimizacij. Nekatere že med lansko Planico.

"Priti v doglednem času do nove smučine in senčenja," se nadeja Dolhar. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Priti v doglednem času do nove smučine in senčenja," se nadeja Dolhar. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Zagotovo nismo veseli, da tista investicija ni šla skozi, a kot rečeno obstajajo precejšnje možnosti, da nam to uspe letos. Mi smo na smučini izvedli vse ukrepe, za katere smo po lanski analizi in testiranjih, ki smo jih opravili aprila in maja, menili, da so nujni. Bistvena težava je sončno sevanje. Tega smo poskušali zmanjšati, zato smo črno gumo ob ledenem bloku zamenjali s precej bolj svetlo sivo travo, obe odbojni ograji naleta bomo oblekli v bel material, ki bo zmanjšal sončno sevanje, spremenili smo tehnologijo priprave ledenega bloka, uporabili smo veliko večjo količino vode. Pomembna stvar pa je tudi, da smo zmanjšali razdaljo med hladilno napravo in samo smučino, ker bo zaradi tega hlajenje na smučini boljše. Naredili smo, kar je bilo v naši moči, upamo pa, da bo to dovolj," je v pogovoru z novinarji dejal Dolhar in ponovil, da želja ostaja enaka kot lani: "Priti v doglednem času do nove smučine in senčenja."

Planet 18
Planet TV Ni skakalca, ki ne ve, kdo je bil Gorišek #video

Zadovoljen z izvedbo ženskih poletov v Vikersundu  Z izvedbo tekme skakalk na letalnici v Vikersundu je zadovoljen. | Foto: Sportida Z izvedbo tekme skakalk na letalnici v Vikersundu je zadovoljen. Foto: Sportida

"Moram reči, da sem si pred tekmo povzročil precej skrbi. Poskušali smo se dobro pripraviti na tekmo. Na koncu smo, po mojem mnenju, naredili zelo dober načrt, ki smo ga izpeljali do potankosti, tako da sem zelo zadovoljen. Vedeli smo, da bo za dekleta, ki niso imele izkušenj z letalnico, določen stres. Želeli smo varno in postopoma začeti ter po dnevih stopnjevati. Menim, da nam je to uspelo, daljave so take, kot smo si pred tekmovanjem zamislili," po premiernem uradnem ženskem koncu tedna na letalnici, na kateri je Ema Klinec z 226 metri postavila nov svetovni rekord, pravi Dolhar, ki je bil v Vikersundu tehnični delegat

"Želimo si varnih, dolgih poletov"

Dolhar in sodelavci upajo, da se bodo vremenske napovedi uresničile. "Glede na trenutne vremenske napovedi bodo temperature, kot kaže, nizke, pod ničlo, kar nam odgovarja za detajlno pripravo letalnice, ki potem morda v neki idealni situaciji lahko pripelje do svetovnega rekorda." 

"Predvsem si želimo dobro pripraviti letalnico, želimo si varnih, dolgih skokov, rekord bi bil potem češnja na torti." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Predvsem si želimo dobro pripraviti letalnico, želimo si varnih, dolgih skokov, rekord bi bil potem češnja na torti." Foto: Grega Valančič/Sportida

A ob omembi svetovnega rekorda - Stefan Kraft ga je z 253,5 metra postavil marca 2017 v Vikersundu (Gregor Schlierenzauer je v Planici izenačil daljavo, a podrsal) - je previden.

"Naš prvi cilj je, da letalnico pripravimo na osnoven, varen nivo. Če nam bo vreme dopuščalo, pa se bomo spustili v detajle in jo poskušali pripraviti tudi za zelo dolge polete. Predvsem si želimo dobro pripraviti letalnico, želimo si varnih, dolgih skokov, rekord bi bil potem češnja na torti," še dodaja in priznava, da so skrbi pred Planico prisotne vsako leto: "Skrbi pred Planico imam vedno, ker vse skupaj zelo osebno in resno jemljem. Čeprav se poskušamo na vse pripraviti, nas vsako leto kakšna stvar preseneti. Skrbi imamo, smo pa zelo aktivni, verjamem, da nam bo uspelo."

Preizkus letalnice bo v sredo. Mogoča termina sta dva. Prvi ob 10. uri, v primeru toplega, sončnega vremena, pa ga bodo izvedli ob 15. uri. O terminu bodo odločili danes.

Program poletov, Planica

Sreda, 29. marec
Preizkus letalnice (ob 10. ali ob 15. uri)

Četrtek, 20. marec
8.00 uradni trening (dve seriji)
10.30 kvalifikacije

Petek, 31. marec
14.00 poskusna serija
15.00 prva serija posamične tekme

Sobota, 1. april
9.00 poskusna serija
10.00 prva serija ekipne tekme

Nedelja, 2. april
9.00 poskusna serija
10.00 prva serija posamične tekme 

Peter Prevc
Sportal Brez Petra Prevca v Planici: To sezono samo še kavč selektor

 

Ne spreglejte