Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 3. 2023,
16.18

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

Planica Planica Letalnica bratov Gorišek

Petek, 24. 3. 2023, 16.18

1 leto, 1 mesec

Kako do Planice

Za Planico se odpira več možnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
Letalnica bratov Gorišek Planica | Prihodnji konec vikenda se pričakuje veliko število navdušencev nad smučarskimi poleti. | Foto Vid Ponikvar

Prihodnji konec vikenda se pričakuje veliko število navdušencev nad smučarskimi poleti.

Foto: Vid Ponikvar

Sezona smučarskih skokov se bo med 30. marcem in 2. aprilom tradicionalno končala na Letalnici bratov Gorišek v Planici, kjer lahko pričakujemo veliko število ljubiteljev poletov. In ti bodo lahko prišli v dolino pod Poncami z različnimi prevoznimi sredstvi – peš, z avtomobilom, avtobusom, vlakom, prav tako pa obstaja možnost souporabe avtomobila prek posebne platforme.

Planica Letalnica bratov Gorišek
Sportal Zaključni spektakel pred vrati: konec tedna velika akcija planiških delavcev #video

"Načrt je vsem obiskovalcem omogočiti čim bolj nemoteno in prijetno izkušnjo. Mi smo se za to dobro pripravili. Dostopni in vstopni režim v Planici bo enak kot lani. Večina parkirnih mest je na območju Planice. Najprej bomo seveda napolnili ta parkirna mesta, ko se ta zapolnijo, pa začnemo polniti parkirna mesta na relaciji do Kranjske Gore. Seveda bo za vse, ki v Planici ne bodo parkirali, na voljo brezplačni avtobusni krožni prevoz. Vstopni točki v Kranjski Gori sta avtobusna postaja in parkirišče pri policijski postaji. Avtobus bo ustavljal tudi v Podkorenu in na Ledinah v Ratečah. Vse obiskovalce pozivamo, da prihajajo čim bolj organizirano," je sporočil vodja logistike za čas tekem v Planici Jure Ajdišek.

Marčevska norost, kot se dostikrat pravi poletom na Letalnici bratov Gorišek, v dolino pod Poncami privabi ogromno navijačev. Nič drugače se ne pričakuje letos. Kulisa bo v primerjavi z nordijskim svetovnim prvenstvom v Planici povsem drugačna, saj gredo vstopnice dobro v promet že v predprodaji.

Peter Prevc
Sportal Brez Petra Prevca v Planici: To sezono samo še kavč selektor

V Planico s pomočjo deljenega prevoza

Obiskovalci imajo več možnosti, kako priti v Planico. Vlak, avtobus sta najbolj zaželena, obstaja pa novost. Pri družbi Mastercard so v sodelovanju s Planico zasnovali platformo car-sharing s sloganom Delimo si PlaniCO2. Želja je, da bi bili ljubitelji skokov čim bolj naravovarstveno naravnani in bi čim manj onesnaževali dolino s količino izpustov ogljikovega dioksida. Na platformi SharePlanica.si imate možnost deljenja prevoza do Letalnice bratov Gorišek. Za tovrstno akcijo sta se odločila tudi nekdanja skakalca Jernej Damjan in Jurij Tepeš, ki bosta zapolnila svoja avtomobila s potniki.

Aleš Petejan, predstavnik Mastercarda, poudarja, da se lahko v Planico pripeljete s pomočjo car-sharinga SharePlanica.si in s tem poskrbite za zmanjšanja količine izpustov CO2. | Foto: Katja Kodba/STA Aleš Petejan, predstavnik Mastercarda, poudarja, da se lahko v Planico pripeljete s pomočjo car-sharinga SharePlanica.si in s tem poskrbite za zmanjšanja količine izpustov CO2. Foto: Katja Kodba/STA

"Obnova gozdov v okviru projekta Priceless Planet Coalition ni le obljuba, ampak aktivna zaveza družbe Mastercard, ki se zaveda, da je pot do učinkovitega zmanjšanja CO2, ki jo moramo prehoditi tako posamezniki kot podjetja, še dolga, a štejejo tudi in predvsem majhni koraki vseh," je v sklopu projekta poudaril direktor trženja pri Mastercardu Aleš Petejan.

Sportal Enajstletnika na poletih v Planici čaka posebna nagrada

Znižane vstopnice za vlak

Organizator ob tem opozarja vse obiskovalce, ki se bodo odpravili v Planico, da bo največ vrveža, kot je to v navadi, v soboto. "Za soboto so organizirani tudi avtobusni prevozi in tudi to bomo spremljali. Po potrebi bomo določili sistem izločanja na Hrušici na platoju Karavanke in potem omogočili dostop do Planice z nalepkami za avtobuse. Obiskovalce prosimo, da v prometu upoštevajo navodila varnostnikov, rediteljev, policije in naj se v Planico odpravijo pravočasno, da ujamejo vse najzanimivejše dogodke," poudarja Ajdišek.

Jure Ajdišek opozarja, da se v Planico odpravite pravočasno. | Foto: Boštjan Podlogar/STA Jure Ajdišek opozarja, da se v Planico odpravite pravočasno. Foto: Boštjan Podlogar/STA

Tisti, ki se bodo odpravili na polete z vlakom, bodo imeli 75-odstotni popust na redno ceno povratne vozovnice do Jesenic, od koder bodo na voljo brezplačni avtobusni prevozi do Planice in nazaj – v četrtek in nedeljo se bo na vlaku iz Ljubljane navijačem pridružila tudi maskota Vita.

In ravno od četrtka do nedelje, od 30. marca do 2. aprila, bo na sporedu konec svetovnega pokala na letalnici v Planici.

Janez Gorišek
Sportal Slovo konstruktorja planiške letalnice: hvaležen Avseniku, ob gradnji sedel s Titom
Ne spreglejte