Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 10. 2012,
7.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jurij Tepeš

Sreda, 3. 10. 2012, 7.41

8 let

Tepeš: Poletni uspeh dobra popotnica za zimo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nemec Severin Freund je zmagovalec zadnje tekme sezone poletne velike nagrade v smučarskih skokih v Klingenthalu, najboljši Slovenec je bil Jaka Hvala na petem mestu.

Skupna zmaga sezone, za katero se je do zadnjega boril tudi Jurij Tepeš, je pripadla Nemcu Andreasu Wanku (449 točk), ki je bil danes 15. Tepeš (378) je VN končal kot drugi.

V finalu zadnje tekme sezone je poleg Hvale, ki je bil po prvi seriji celo na drugem mestu, in Tepeša; v prvi seriji je imel slabe razmere in je bil po polovici tekme na 22. mestu, na koncu pa se je prebil v "top 10" na osmo mesto, nastopil le še Peter Prevc. V prvi seriji je bil peti, na koncu pa je zdrsnil na 18. mesto. Že po prvi seriji sta današnja nastopa končala Tomaž Naglič na 43. in Robert Kranjec na 50. mestu, na zadnjo tekmo poletne sezone pa se v torek prek kvalifikacij v slovenskem taboru ni uspelo prebiti Matjažu Pungertarju in Robertu Hrgoti.

V pokalu narodov je Slovenija poletno sezono prvič sploh končala med najboljšo trojico; zmagali so Japonci pred Nemci in Slovenci, Tepeš pa je v skupni razvrstitvi zaostal le za Wankom. Danes je bil po polovici tekme šele 22., po finalnem nastopu pa se je povzpel na osmo mesto. "Danes smo spet videli, kaj so smučarski skoki; enkrat imaš boljše razmere, drugič pač slabše. A s tem se ne gre obremenjevati, saj na to nimaš vpliva. V prvi seriji sem imel resda slabše razmere, sem imel pa zato v drugi boljše in se je vse poravnalo," je v smehu po tekmi povedal Tepeš in dodal: "Res je bila težka tekma, a jaz sem danes naredil dva dobra skoka. Kakšna je bila pa razlika v razvrstitvi, smo pa tako in tako videli."

"Skupno drugo mesto je brez dvoma odličen rezultat. Za tekmo v Hinzenbachu sem že na začetku poletne sezone vedel, da jo bom izpustil, saj smo drugače načrtovali poletje. Vedeli smo, da bomo, ali šli nekam na trening ali vmes dodali en kondicijski vložek. Šli smo sem v Klingenthal na priprave, pa se je na koncu sezona iztekla super," je o velikem uspehu povedal Tepeš, ki lahko s samozavestjo pričakuje zimsko sezono: "Do zime je sicer še dolga in se lahko še marsikaj zgodi, a poletni uspeh bo zagotovo dobra popotnica za zimo."

Nastope svojih varovancev v Klingenthalu je po tekmi ocenil tudi glavni trener Goran Janus: "Današnja tekma je bila res težka, saj so bili pogoji v obeh serijah zelo spremenljivi. A kljub temu smo na koncu dosegli dve vrhunski uvrstitvi, zatorej čestitke Jaki in Juriju za današnja uspeha. Peter je po dolgem času spet osvojil točke, je pa škoda za Robija, ki je imel kar precej smole z vetrom."

"Poletje smo končali na tretjem mestu v pokalu narodov, kar je prvič doslej, pa tudi Jurij je obdržal drugo mesto v skupnem seštevku poletne sezone velike nagrade. Če potegnem črto, se je skozi poletje videlo veliko nihanj, ni še neke konstantnosti, a zdaj je čas, da gremo spet na trening in mirno delamo naprej," je še povedal Janus. Razlog za nihanja so zagotovo tudi precejšnje spremembe v opremi, s katerimi se nekateri skakalci še niso najbolj "spoprijateljili".

Za zdaj še ni dokončno znano, ali bodo pri Mednarodni smučarski zvezi Fis pri spremembah vztrajali tudi za zimsko sezono. "Na zasedanju Fisa 6. oktobra bodo odločali o novih pravilih. Kakor smo slišali tu v Klingenthalu, naj bi pravilo prilagodili tako, da bi veljalo +2. To pomeni; do zdaj je bil dres oprijet 0,0, zdaj pa bo izhodišče 0,2. Pozimi je bilo, denimo, 0,6. A velikih sprememb tudi s tem pravilom ne bo," je o novostih glede pravil pred zimo pojasnil Janus.

Preden se slovenski skakalci odpravijo na priprave, jih ta konec tedna v Kranju čaka še nastop na državnem prvenstvu, kjer bo naslov prvaka branil Tepeš.

Ne spreglejte