Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
13. 3. 2012,
20.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Schladming

Torek, 13. 3. 2012, 20.37

8 let

T. Maze: Smučanje srednje kakovosti

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko je Lindsey Vonn dokazala, zakaj je najboljša smučarka na svetu, pa je Tina Maze s tretjim mestom storila velik korak proti srebru v skupnem seštevku.

Toplo spomladansko sonce se je že dodobra upiralo v dobršen del tekmovalne proge Streicher, ko se je v štartni hišici zadnjega smuka sezone v Schladmingu s številko 22 pojavila Lindsey Vonn. Tekmovalke pred njo so predvsem na ravninskem delu pred vhodom v zadnjo strmino kot za stavo izgubljale stotinke in desetinke, kar je jasno nakazovalo na upočasnjeno in zmehčano snežno podlago. A Američanka je še enkrat več dokazala, da ni zaman že vrsto let najboljša smukačica na zemeljski obli. Z neverjetno mero občutka je opravila z vsemi drsalnimi deli, v zavojih delovala superiorno in iz odseka v odsek povečevala svoj naskok. Na koncu je le ta znašal kar 92 stotink sekunde. Američanka je bila torej preprosto najboljša, kar so enotno priznale tudi vse dotlej najhitrejše tekmovalke, ki so v ciljnem izteku sodobnega in mondenega smučarskega štadiona v Schladmingu čakale na razplet. Med njimi tudi Tina Maze, ki je z ugodno številko osem po nekaj drobno ponesrečenih zavojih v zgornjem delu in vrhunskem zaključku na koncu pristala na tretjem mestu. Med njo in Vonnovo se je vrinila še Francozinja Marion Rolland, pomembno pa je, da je bila krepko zadaj Maria Höfl Riesch, s katero Črnjanka bije boj za srebro v skupnem seštevku svetovnega pokala.

''Dobro sem izkoristila ugodno štartno številko. Samo smučanje je bilo glede na moje znanje srednje kakovosti, a zaradi načete proge je bilo to dovolj za oder za zmagovalke. S tem sem seveda zadovoljna. Veseli me, da sem tudi v smuku pristala med najboljšo trojico,'' je bila po uvodni tekmi finala zadovoljna Mazejeva, ki se je na ta račun še desetič v sezoni prebila na oder za zmagovalke. Po stopničkah v obeh tehničnih disciplinah, superveleslalomu in superkombinaciji je bila tokrat pri vrhu še v najhitrejši disciplini. ''Super! Vesela sem, da se je tako razpletlo. Vedno mi je težko v cilju čakati ostale tekmovalke. No, dobro se je končalo,'' je še dodala Tina, ki je imela tokrat nekaj sreče tudi s stotinkami. Tino Weirather je ugnala za dve stotinki, Johanno Schnarf za štiri, Julio Mancuso pa za dvanajst.

Precej dlje se je na progi zadržala druga slovenska finalistka Maruša Ferk. Gorenjka se nikakor ni znala prilagoditi na mehko podlago. Nastopila je le dve številki za Vonnovo, a na koncu za njo zaostala skoraj tri sekunde, tako da je ostala celo brez točk. Za nameček je ob tresljajih prejela tudi dva udarca v desno koleno. Ob tem ni skrivnost, da ima težave tudi z levim koleno, zaradi katerega je po sezoni morda čaka celo operacija. ''Ko sem se postavila na štart, sem videla smučini, ki sta spominjali na zaletno stezo skakalnice. To sem ob spremljanju tudi pričakovala, čeprav sem še na predvečer tekme upala, da bo številka 24 ugodna. Ni bila. Vseeno sem se borila po svojih močeh, a ni šlo. Ne bom dejala, da se ni dalo, saj me je demantirala Vonnova. A ona sodi v drugo poglavje,'' se je proti progi ozirala Ferkova, ki se sedaj podaja na zaključek evropskega pokala. Mazejevo in ostala dekleta pa po drugi strani čakajo še tri tekme svetovnega pokala, pred katerimi ima Tina na drugem mestu kar 151 naskoka pred Höfl-Rieschevo. Veliki globus pa je seveda že lep čas oddal. V roke ga bo prijela Lindsey Vonn, ki je za ogrevanje že peto zaporedno leto visoko v zrak dvignila mali globus za smukaško prevlado.

Ne spreglejte