Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 1. 2015,
20.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze smučanje Lindsey Vonn smuk

Petek, 23. 1. 2015, 20.02

8 let

Švicarska zmaga, Ilka pred Mazejevo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V mondenem švicarskem smučarskem središču St. Mortizu je zmago slavila domačinka Lara Gut. Od Slovenk je bila najboljša Ilka Štuhec na 11. mestu, Tina Maze pa je končala na 18. mestu.

Ob Lari Gut sta se na oder za zmagovalke uvrstili še Avstrijka Anna Fenninger in presenečenje tekme, Madžarka Edit Miklos, ki je nastopila kot druga.

Prva od Slovenk je nastopila Tina Maze s številko 18. in odlično odpeljala začetek proge, nato pa v zadnjem delu izgubila več kot sekundo in pol ter močno zaostala za najboljšimi ter osvojila 18. mesto. Odlično se je odrezala druga slovenska smukačica Ilka Stuhec, ki je končala na 11. mestu.

Nastop se ni posrečil tudi Vanji Brodnik, ki je s številko 34. za Gutovo zaostala več kot tri sekunde in zasedla 37. mesto, Ana Bucik pa je bila, zadnja, 58.

Mazejeva je še naprej prepričljivo vodilna v seštevku pokala; drugouvrščena Fenningerjeva zaostaja za 264 točk.

Tina Maze že večer pred tekmo zaradi bolezni ni prišla na žrebanje startnih številk. V zgornjem delu je bila še konkurenčna najboljšim, saj je imela pori prvem merjenju časa skoraj pol sekunde prednosti pred Gutovo (-0,48), pri drugem osem stotink, pri tretjem pa je že zaostajala 27 stotink. V spodnjem delu je nato v kratkem odseku izgubila skoraj sekundo in pol (+1,77) in podoben zaostanek nato zadržala do cilja.

Najboljša Slovenka na tekmi tako po dolgem času ni bila Črnjanka, ampak Štuhčeva. Mariborčanka v tej sezoni še ni bila pod dvajsetim mestom, v deseterici pa je bila nekdanja mladinska svetovna prvakinja doslej v karieri štirikrat. Na svetovnih prvenstvih je bila najvišje pred dvema letoma v Schladmingu, kjer je bila šesta v superveleslalomu, lani v Sočiju pa je bila deseta na olimpijskem smuku.

Napake Američanke

Američanka Lindsey Vonn je bila šele 23. (+2,08). Startala kot 22. in bila na prvih dveh merjenjih nekoliko počasnejša pod Mazejeve, sredi proge pa je na strmini napravila veliko napako, nekaj časa drsela po snegu, z zadnjimi močmi se je še dvignila in ujela naslednja vratca. Rešila se je padca, obenem pa izgubila skoraj dve sekundi in s tem tudi možnost, da bi zabeležila tretjo zmago v nizu. Ostala je prva v posebni smukaški razvrstitvi, Mazejeva je četrta s 120 točkami zaostanka.

Presenečenje dneva pa je pripravila Mikloseva. Šestindvajsetletna Madžarka je ne le, da je prvič stopila na zmagovalne stopničke pokala, ampak se je šele drugič v karieri prebila med prvo deseterico. Prvič ji je to uspelo v začetku marca lani, ko je bila peta na smuku v Crans Montani. Tokrat je v Romuniji rojena tekmovalka madžarskega rodu, ki zaradi treningov večino časa preživi v Avstriji, dosegla prvo uvrstitev med prve tri za Madžarsko v tem tekmovanju.

Domače gledalce je razveselila 23-letna Gutova, ki je branilko velikega kristalnega globusa Fenningerjevo ugnala za dobre tri desetinke in Švici v St. Moritzu priborila prvo zmago po letu 2001. Zabeležila je svojo dvanajsto zmago v pokalu in prvo v smuku. V nedeljo bo v St. Moritzu še superveleslalom, kar bo zadnja tekma pred svetovnim prvenstvom, ki bo februarja v Vailu v ZDA.

Ne spreglejte